In oktober 2019 haalde 6G al de krantenkoppen: China is bezig met 6G. De implicatie is dat Europa en de VS achterlopen, maar het gaat uiteraard niet om ‘6G’ maar om investeringen in nieuwe mobiele technieken en dat gebeurt overal ter wereld. We krijgen de laatste tijd regelmatig vragen over 6G en het korte antwoord op de vraag “wat is 6G” is eigenlijk: “nog niets”. 6G bestaat nog lang niet en bovendien is het geen technologie an sich, maar een standaard die bepaalde technologieën zal implementeren. Met nog ruim tien jaar te gaan voordat 6G officieel wordt bepaald, kun je nog weinig zeggen over de technologie die verschenen is (en volwassen genoeg is) op het moment dat er een keuze wordt gemaakt over welke draadloze ontwikkelingen mee worden genomen in de nieuwe versie.
6G is 50x sneller dan 5G
Deze technologie moet nog véél sneller worden. Hoewel de verwachting is dat 6G pas over 10 jaar de markt zal betreden, wordt er in de TU in Eindhoven al druk gewerkt aan 6G. Deze universiteit heeft een grote Europese subsidie gekregen om te werken aan de ontwikkeling van 6G. Het grootste verschil is dat 6G nóg sneller zal gaan zijn dan 5G gaat worden.
Ter vergelijking: op een netwerk van 3G duurt het ongeveer weken om een film te kunnen downloaden, terwijl dat op een 4G netwerk in ongeveer een uur kan. 5G zorgt ervoor dat dat in vijftig minuten zou moeten kunnen, maar met 6G moet het downloaden van een film in een halve seconde gelukt zijn. Volgens Samsung zou 6G een zeer positieve invloed hebben op het energieverbruik. 6G zendmasten zullen minder energie gaan verbruiken, maar ook telefoons zelf. En dat heeft dan weer een positieve uitwerking op de accu van een toestel.