7 vragen en antwoorden over vaccineren, QR-codes en groepsimmuniteit

7 vragen en antwoorden over vaccineren, QR-codes en groepsimmuniteit

Met alle nieuwe ontwikkelingen rondom het coronavirus en de vaccinatiestrategie wordt het er niet duidelijker op. Bij Spraakmakers stellen luisteraars vragen die de GGD en Marc Bonten beantwoorden.

1. Moet je na twee keer AstraZeneca nog een Pfizer-prik halen?

“Nee. Met twee AstraZeneca-vaccins ben je klaar en volledig gevaccineerd. Het is niet nodig en ook niet de bedoeling”, vertelt Putri Hintaran, arts-infectieziektebestrijding bij GGD Utrecht. “Die mogelijkheid die er is om na AstraZeneca is bedoeld voor mensen die één vaccin gehad hebben en geen tweede keer AstraZeneca willen halen maar wel Pfizer.”

2. Hoe zit dat bij het Janssen-vaccin, biedt die ene prik genoeg bescherming?

“Vooralsnog is van een tweede of extra prik ook bij Janssen geen sprake. Één prik van Janssen biedt voldoende bescherming. De nieuwe inzichten die daarover komen, worden door het OMT en Gezondheidsraad afgewogen”, vertelt Hintaran.

3. Is het ene vaccin beter dan het andere?

“Dat is nog niet goed aan te geven”, vertelt OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bonten. “We hebben geen slechte vaccins, ze zijn allemaal goed. Er zitten wel verschillen in, maar die zijn niet te kwantificeren omdat ze nog niet vergeleken zijn in goede studie.”

“We kijken voor de verschillen tussen vaccins nu naar aangemaakte antistoffen en daar komen verschillen uit, maar dat betekent niet dat het minder beschermd. Het zou best mogelijk zijn dat ze het allemaal even goed beschermen tegen ernstige ziekte.”

4. Kan iemand na een vaccinatie nog op de IC belanden?

“Die kans is bij ieder vaccin 90 procent kleiner geworden. 100 procent bescherming biedt geen een vaccin”, vertelt Bonten.

5. Wat als je in het buitenland gevaccineerd bent?

“Een veelgehoorde vraag”, vertelt Hintaran van GGD Utrecht. In het huidige systeem kan de GGD enkel vaccinaties registreren die zij zelf zetten. “Zodat we het batchnummer kunnen registreren en zeker weten dat het juiste vaccin in de juiste arm gaat.”

Mensen die zich in het buitenland konden laten vaccineren, hebben hierdoor vaak geen QR-code in de CoronaCheck-app om aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn. “Helaas is daar nog geen oplossing voor. Er is een ander systeem voor nodig. We kijken daarvoor naar het Ministerie, die app is ook van hen en zij hebben nog geen partij hiervoor aangewezen.” Wel moet een vaccinatiebewijs op papier ook voldoende zijn om aan te tonen dat iemand volledig gevaccineerd is.

Volgens Bonten gaat het om ‘uitzonderingsgevallen’ waar nog een oplossing voor gevonden moet worden.

6. Wat als je hersteld bent van corona en één vaccinatie gehad hebt?

“We beschouwen die mensen als volledig gevaccineerd”, vertelt Hintaran. “Ook zit er geen termijn meer aan hoe lang de besmetting geleden mag zijn. Als dat een halfjaar geleden is, is dat geen probleem.”

Toch hebben ook mensen hier problemen met de CoronaCheck-app, laten luisteraars van Spraakmakers weten. Volgens Hintaran kan dat komen doordat huisartsen mogelijk anders registreren. “Wij kunnen het vaccin niet registreren omdat de prik niet bij GGD gezet is.” Ook voor dit probleem ligt de bal bij het ministerie, zegt de arts-infectieziektebestrijding.

7. Hoe zit het met de groepsimmuniteit?

Gaan we door het hoge aantal besmettingen in combinatie met de vaccinaties nu wel groepsimmuniteit krijgen, vraagt een luisteraar. “Moeilijk ja op zeggen, maar het klopt wel want het is biologie. Het is geen beleid, maar wel wat er gebeurt en het helpt.”

“Mensen die niet voor een vaccinatie kiezen hebben grote kans om binnen 1, 2, 3 jaar corona te krijgen en die zijn dan alsnog beschermd. Alles wijst erop dat groepsimmuniteit ons wel gaat helpen.”

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Corona blijft rol spelen in stembureaus: kuchschermen, mondkapjes en desinfectiepalen bepalen het beeld

Rutte doet oproep tot verbroedering: ‘Laten we als land weer naast elkaar gaan staan’

Engeland schaft thuisisolatie af voor mensen met corona

Factcheck: ja, wie Covid Safe Ticket op papier gebruikt, moet dringend de QR-code van zijn booster afdrukken

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu