Advies aan kabinet: korte lockdown en geen QR meer voor alleen negatieve test

Advies aan kabinet: korte lockdown en geen QR meer voor alleen negatieve test

Het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM adviseert het kabinet een korte lockdown in te stellen om de nieuwe golf van coronabesmettingen te beteugelen. In die periode zouden dan evenementen moeten worden geschrapt en gaan bioscopen en theaters weer dicht.

“Vanwege de ernst van de coronasituatie” valt niet aan ‘lockdownachtige’ maatregelen te ontkomen, zo melden bronnen aan nieuwszender NOS.

Of de OMT-adviezen worden opgevolgd en op elke manier er invulling aan wordt gegeven moet nog blijken. Donderdagmorgen is er op het Catshuis overleg tussen de betrokken bewindslieden en vaste adviseurs.

OMT adviseert ‘2G-maatregel’

Na een beperkte lockdown zouden mensen volgens het OMT-advies ook geen QR-code meer moeten krijgen voor alleen een negatieve coronatest. Dat wordt het zogenaamde 2G-beleid genoemd. (Alleen ‘Gevaccineerd of Genezen’.) Nu is het nog zo dat een QR-code wordt afgegeven als iemand twee keer keer is gevaccineerd, corona heeft gehad of negatief getest is. (“3G”, ofwel ‘Gevaccineerd, Genezen of Getest’.)

Een deel van de Kamer heeft bezwaren tegen maatregelen als ‘2G’ omdat dit de tegenstellingen tussen gevaccineerden en ongevaccineerden groter maakt.

Stichting Open Nederland (SON), de organisatie achter de toegangstesten, wil “nog niet vooruitlopen” nieuwe coronamaatregelen en het advies voor een 2G-maatregel.

De testbedrijven die bij SON zijn aangesloten voerden vorige week een recordaantal van iets meer dan 400.000 toegangstesten uit. Daarvan was ruim 99 procent negatief. Sinds maart zijn zo’n 4 miljoen toegangstesten uitgevoerd. Die brachten ruim 18.000 besmettingen aan het licht. Zo’n 99,6 procent van alle toegangstesten was negatief.

Horeca vreest gevolgen nieuwe maatregelen

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) rekent er nog altijd op dat extra beperkingen voor de horeca uitblijven, maar vreest voor de gevolgen als die toch worden ingevoerd.

“Wij gaan ervan uit dat er geen beperkende maatregelen komen. Het zou ook heel dom zijn om horeca eerder te laten sluiten, als je bedenkt dat mensen dan privé meer samenkomen”, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen. Volgens hem stralen eerdere sluitingstijden negatief af op de branche, waardoor gasten wegblijven. Dit kost ondernemers omzet.

Horecabedrijven zien volgens Willemsen nu al dat zo’n 60 tot 70 procent van de partijen die bedrijven doorgaans houden in de decembermaand niet doorgaat.

Ook theaterproducenten vrezen een nieuwe lockdown en spreken van een ‘financiële nekslag’.

“Onze grens is nu echt bereikt. De maatregelen raken constant dezelfde groep ondernemers. Het zou de financiële nekslag zijn voor de niet-gesubsidieerde producenten, maar ook voor de acteurs en crew”, zegt directeur Dian Hoelscher van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP).

Wat de VVTP-directeur bovendien steekt is dat de werking van het coronatoegangsbewijs wordt ondermijnd. “Het is aantoonbaar veilig gebleken om naar het theater te gaan, toepassing van het coronatoegangsbewijs gebeurt juist in de theaters op grote schaal en zorgvuldig”

“Het is duidelijk dat deze adviezen worden gegeven door mensen die geen volledig beeld hebben hoe de culturele sector is georganiseerd.”

CNV wil compensatie voor getroffen sectoren

Vakbond CNV heeft wel begrip voor het advies voor een korte lockdown. De bond roept het kabinet dan ook op aan dit voorstel gehoor te geven.

“Zeer begrijpelijk dat het OMT een korte, ingrijpende maatregel adviseert. Laten we hopen dat daarmee een stevige klap wordt uitgediend aan het virus”, schrijft CNV in een reactie.

“Voor de betreffende sectoren is dit zeer ingrijpend. Het kabinet moet daarom over de brug komen met compensatie voor deze sectoren om de schade te beperken en ontslagen te voorkomen. Hiervoor moet een steunpakket komen”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een toelichting.

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wat is het 2G beleid? De uitleg

Wethouder Hilvarenbeek wil geen QR-code aanvragen

Niet alle sportscholen controleren QR-code: ‘Knipoog en doorlopen’

Dankzij de QR-code draai ik voor het eerst volledig mee in de maatschappij

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu