Volle zalen in de bioscoop en het theater, met een vriendengroep uit eten. Het kan allemaal weer vanaf 25 september 2021. Ook de 1,5 meterregel is vanaf nu verleden tijd. Ondernemers hebben hierdoor wel te maken met het coronatoegangsbewijs. In dit artikel lees je er alles over. Sinds eind juni 2021 wordt de CoronaCheck-app, in de volksmond coronapas of coronapaspoort, al aan de deur gebruikt bij festivals, evenementen en sportwedstrijden. Vanaf 25 september wordt de coronapas op meer plekken gebruikt. Zo is toegangscontrole bij bezoekers vanaf 13 jaar in de culturele sector en bij horecagelegenheden straks verplicht. Op een terras is geen coronatoegangsbewijs nodig.
Met een geldig coronatoegangsbewijs mag je naar binnen. Wie niet (volledig) gevaccineerd is, kan gebruikmaken van een toegangstest.
Coronatoegangsbewijs
Nederlanders hebben verschillende mogelijkheden om aan te tonen dat ze getest, immuun of gevaccineerd zijn. En dat de kans erg klein is dat zij anderen besmetten met het coronavirus. Dit kan door een:
- test, niet ouder dan 24 uur
- bewijs van immuniteit
- vaccinatie
Iedere Nederlander kan bovengenoemd bewijsmateriaal toevoegen aan zijn persoonlijke ‘coronapaspoort’. Dit is beschikbaar in een digitale en een papieren vorm, met QR-code. Het coronatoegangsbewijs is te gebruiken binnen de Europese Unie (EU); er komt geen Europese app. In Nederland wordt de bestaande CoronaCheck-app gebruikt als digitaal coronatoegangsbewijs. De QR-codes die deze app aanmaakt, zijn overal in Europa leesbaar. Wie een coronatest doet om toegang te krijgen tot een evenement of een locatie, betaalt hier vooralsnog niets voor.
Zo werkt het
Bij de entree scan je de QR-code in de CoronaCheck-app van je bezoeker. Als je bezoeker een geldig coronatoegangsbewijs heeft, zie je op de scanner het groene sein ‘veilig’. Je bezoeker mag naar binnen, zijn privacygevoelige medische informatie blijft geheim. Want jij kunt niet zien of hij gevaccineerd, getest of immuun is. Wel zie je initialen en een deel van de geboortedatum. Zo kun je met een ID-bewijs nagaan of je de juiste persoon voor je hebt.
Overigens genereert de app 2 verschillende codes: 1 voor in Nederland en 1 voor Europa. Wanneer een QR-code in het buitenland wordt afgelezen, is wel zichtbaar of een persoon gevaccineerd, negatief getest of hersteld is.
Wat hebben ondernemers nodig?
Om de QR-code te scannen, heb je een app nodig op je smartphone. De CoronaCheck Scanner kun je gratis downloaden in de Apple- of Google Play Store. Zowel CoronaCheck als de CoronaCheck Scanner zijn te gebruiken op alle iOS- en Androidtelefoons vanaf Android 6 en iOS 12 (de iPhone 5s en nieuwer).
Wat moet mijn klant doen?
Als jouw klant de CoronaCheck-app wil gebruiken voor het bezoeken van jouw locatie of evenement, dan moet hij eerst digitaal zijn vaccinatiegegevens ophalen. Daarvoor logt hij binnen de app in met zijn DigiD.
Als iemand bij vaccinatie toestemming heeft gegeven, haalt de app automatisch vaccinatiegegevens op bij de GGD, het RIVM of het ziekenhuis.
Waar is een coronatoegangsbewijs nodig?
De regering verplicht het gebruik van het coronatoegangsbewijs vanaf 25 september 2021 op verschillende locaties. Bij alle restaurants, cafés en clubs moeten ondernemers bezoekers bij de deur controleren. Controle wordt ook de standaard in de culturele sector. Met het uitvoeren van controles aan de deur mogen bijvoorbeeld bioscopen, theaters en stadions weer volledig worden gevuld.
Werkt het coronatoegangsbewijs ook offline?
Voor het aanmaken van een QR-code die aantoont dat iemand niet besmet is met het coronavirus, is een internetverbinding nodig. Je kunt jouw bezoekers daarom het beste adviseren om de code in de CoronaCheck-app thuis vast aan te maken. De app kan de code vervolgens opslaan. Een internetverbinding bij de toegang van jouw locatie is daarom niet noodzakelijk voor bezoekers. Voor enkel het tonen van een QR-code in de CoronaCheck-app hoeft je bezoeker namelijk niet online te zijn.
Werkt de app wel goed?
Per uur kan de CoronaCheck-app zo’n 90.000 inlogs verwerken. Dat is best veel, maar toch kunnen drukke momenten zorgen voor problemen bij het gebruik van de app. Per seconde kunnen namelijk niet meer dan 25 gebruikers met de app inloggen. Zeker wanneer tegelijkertijd meerdere festivals plaatsvinden, is het denkbaar dat deze grens wordt overschreden. Wanneer bezoekers thuis hun code op tijd aanmaken, kun je problemen en overbodige wachtrijen bij de entree van jouw locatie voorkomen. Heb je technische problemen met de app? Bel 0800-1421 of mail naar helpdesk@coronacheck.nl.
Papieren coronatoegangsbewijs
Bezoekers die geen CoronaCheck-app willen of kunnen gebruiken, kunnen ook een papieren toegangsbewijs gebruiken. Deze variant kan geprint worden vanaf CoronaCheck.nl.
Zelftest
Terwijl de testcapaciteit snel is uitgebreid, kwamen in april 2021 ook de eerste zelftesten op de markt. Met een staafje van de apotheek of supermarkt kan iedereen zichzelf controleren. De zelftest is geen officieel testbewijs, maar kan wel handig zijn als je bijvoorbeeld met collega’s op locatie wilt werken.
Meerderheid vóór
Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat 7 op de 10 ondervraagden voorstander is van het gebruik van het coronatoegangsbewijs. 70% van de 47.000 deelnemers vindt het een goed idee dat gevaccineerden en mensen met een negatieve test toegang krijgen tot evenementen en culturele locaties.
Hieronder staan veelgestelde vragen aan het ministerie van VWS en het KVK Adviesteam. Voor de horeca heeft brancheorganisatie KHN een speciale pagina ingericht met Q&A’s.