Brussel verwacht extra geld van lidstaten voor testen voor coronapas

Brussel verwacht extra geld van lidstaten voor testen voor coronapas

De Europese Commissie verwacht dat ook lidstaten flink in de buidel gaan tasten om testen ten behoeve van de coronapas gratis, of in elk geval betaalbaar te maken. De 100 miljoen die de commissie daarvoor al heeft uitgetrokken, moet als een vliegwiel werken.

EU-commissaris van Justitie Didier Reynders zei dat vanmorgen in een debat met het Europees Parlement, dat vanmiddag plenair de pas moet goedkeuren. ,,Ik merk dat in de lidstaten al een debat is ontstaan over de prijs, ik verwacht dat die discussie verdergaat”, aldus Reynders.

Met de coronapas kunnen reizigers straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting hebben gehad, waardoor ze beschermd zijn. Een belangrijk punt van de onderhandelingen was of de coronatest voor de reis gratis zou zijn. De Nederlandse Tweede Kamer is voor een gratis test.

De 100 miljoen euro die de Europese Commissie nu, afgedwongen door het parlement, uittrekt voor coronatesten, moet ervoor zorgen dat het verschil kleiner wordt tussen mensen die al gevaccineerd zijn en mensen die nog wachten op hun coronaprik. Die laatste groep heeft een coronatest nodig om de coronapas te kunnen krijgen. Gedacht wordt dat 100 miljoen veel te weinig is, mede omdat dit bedrag vooral gaat naar mensen die in grensregio’s wonen en daardoor zeer regelmatig de grens over moeten.

Uiterlijk 1 juli
Nu de commissie en het parlement hun werk hebben gedaan, is het aan de lidstaten om te zorgen dat de pas er ook werkelijk komt, én op tijd (uiterlijk 1 juli). Het parlement is daar nog niet van overtuigd. ,,Het is mooi dat negen lidstaten al klaar zijn. Nu de andere achttien nog. De commissie mag daar best wat druk op zetten”, aldus Europees Parlementslid Jeroen Lenaers (CDA), die de afgelopen weken al mails kreeg van kiezers die dubbel gevaccineerd toch problemen hadden aan de Duitse grens. ,,Die ratjetoe van 27 verschillende systemen moet ophouden.”

Ook Sophie in ’t Veld (D66) is bang dat reizigers toch weer worden geconfronteerd met onverwachte testen, quarantaines of gedwongen lastminute-annuleringen. ,,De pas zal zeker obstakels wegnemen, maar in hoeverre de grenzen echt weer opengaan, hangt af van de lidstaten. Zij gebruiken nu zelfs nog niet eens dezelfde kleurcodes.”

Tineke Strik (GroenLinks) vindt dat behalve de lidstaten ook de commissie nog wel wat extra geld mag uittrekken. ,,De vrijheid om te reizen mag niet afhangen van de prijs van een test. Wij zijn van het begin tegen discriminatie geweest. Dan mag het dus niet zo zijn dat studenten of mensen met een laag inkomen de grens niet over kunnen omdat ze niet zijn gevaccineerd.”

Verantwoordelijkheid bij lidstaten
Ook EU-commissaris Reynders legde de verantwoordelijkheid voor de pas vanaf nu bij de lidstaten, ‘die wij maximaal ondersteunen’. Hij onderstreepte dat extra eisen van lidstaten vanaf nu hoogst uitzonderlijk moeten zijn. ,,Extra testen of quarantaines mogen alleen nog als ze vanuit een oogpunt van volksgezondheid strikt nodig zijn, en dan nog moeten ze proportioneel zijn en vooraf bij ons en bij het publiek aangemeld.”

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Corona blijft rol spelen in stembureaus: kuchschermen, mondkapjes en desinfectiepalen bepalen het beeld

Rutte doet oproep tot verbroedering: ‘Laten we als land weer naast elkaar gaan staan’

Engeland schaft thuisisolatie af voor mensen met corona

Factcheck: ja, wie Covid Safe Ticket op papier gebruikt, moet dringend de QR-code van zijn booster afdrukken

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu