Coronapas verliest onbeperkte geldigheid: hoe behoud je een geldige QR-code?

Coronapas verliest onbeperkte geldigheid: hoe behoud je een geldige QR-code?

Op dinsdag 8 februari komt het coronatoegangsbewijs van ruim een half miljoen mensen te vervallen als gevolg van een wetswijziging. En dat heeft mogelijk gevolgen voor zaken als reizen, toegang tot de horeca en het bezoeken van culturele instellingen. Hoe kun je bekijken wanneer jouw toegangsbewijs vervalt? En wat kun je doen om je QR-code te behouden? In dit artikel leggen we het uit.
De voorwaarden wat betreft de geldigheid van de coronapas worden namelijk gewijzigd. Waar het toegangsbewijs voorheen onbeperkt geldig was na volledige vaccinatie of een door de GGD vastgestelde besmetting met het coronavirus, wordt de geldigheidsduur van de QR-code aan banden gelegd.
Om de wijzigingen helder toe te kunnen lichten, is het goed om de huidige voorwaarden nog eens samen te vatten.

Wat zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van een coronatoegangsbewijs?

Het coronatoegangsbewijs komt doorgaans in de vorm van een QR-code in de CoronaCheck-app, al is het ook mogelijk om het toegangsbewijs te printen.
Voor een coronatoegangsbewijs heb je een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatieve testuitslag nodig. Momenteel kom je in aanmerking voor een geldig coronatoegangsbewijs als je;
– Volledig bent gevaccineerd met één van de goedgekeurde vaccins (Moderna, BioNTech/Pfizer of AstraZeneca), waarvan je twee prikken hebt ontvangen;
– Volledig bent gevaccineerd met het Janssen-vaccin, waarvan één prik volstaat;
– Twee prikken hebt gehad van verschillende coronavaccins;
– Corona hebt gehad en deze besmetting door middel van een PCR-test of antigeentest is vastgesteld door de GGD
In de eerste drie gevallen krijg je na het toedienen van de vaccinatie(s) een vaccinatiebewijs. Dat heb je nodig om je coronapas aan te kunnen vragen.
Ben je daarentegen niet gevaccineerd, maar is er een coronabesmetting vastgesteld via een PCR-test of een antigeentest bij de GGD? Dan krijg je geen vaccinatiebewijs, maar een herstelbewijs. Ook daarmee kom je in aanmerking voor een coronapas, maar deze kun je pas aanvragen als de testuitslag 11 dagen oud is. Een PCR-test mag maximaal 365 dagen geleden zijn afgenomen, een antigeentest mag niet ouder zijn dan 180 dagen.
Ben je überhaupt niet gevaccineerd, en beschik je evenmin over een herstelbewijs? Dan bestaat er nog de mogelijkheid om een tijdelijk toegangsbewijs te krijgen op basis van een negatieve testuitslag. Dat kan door een coronatest af te nemen bij één van de testaanbieders die zijn aangesloten bij Testen voor Toegang. Deze testuitslagen zijn 24 uur geldig.

Wat past bij jou? Check de info op Rijksoverheid.nl

Op de website van de Rijksoverheid staan alle mogelijke variabelen qua vaccinatie-, herstel- en/of teststatus op een rij. Wil je weten wat je in jouw specifieke situatie moet doen om een coronatoegangsbewijs te krijgen? Kijk in dat geval op deze pagina voor meer informatie.

Wat verandert er wat betreft de geldigheid van het coronatoegangsbewijs?

Goed om te weten: bovenstaande voorwaarden voor het aanvragen van een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een testbewijs veranderen niet. Het enige dat verandert, is de geldigheidsduur van je coronatoegangsbewijs.
Dat heeft te maken met het feit dat de vaccins hun effectiviteit na verloop van tijd gedeeltelijk verliezen, mede doordat ze minder vat lijken te hebben op nieuwe virusvarianten zoals de omikronvariant die momenteel dominant is in Nederland.
Welke situatie op jou van toepassing is, hangt af van een aantal factoren. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende situaties.

Onbeperkt geldig coronatoegangsbewijs? Alléén na boosterprik

Waar je coronatoegangsbewijs na volledige vaccinatie of herstel tot voor kort nog onbeperkt geldig was, wordt de geldigheidsduur vanaf 8 februari beperkt. Volledig gevaccineerden kunnen een onbeperkt geldig toegangsbewijs krijgen na het halen van een boosterprik. In andere gevallen volstaat het voltooien van de basisvaccinatie of door bewijs van een (nieuwe) besmetting te tonen, al is het toegangsbewijs in deze gevallen niet onbeperkt geldig.
Ben je volledig gevaccineerd, maar heb je de boosterprik nog niet gehaald? Dan is jouw toegangsbewijs op basis van vaccinatie vanaf dinsdag 8 februari nog 270 dagen geldig voordat deze komt te vervallen.
Ook de geldigheidsduur van een herstelbewijs wordt beperkt. Het coronatoegangsbewijs op basis van een herstelbewijs was eveneens onbeperkt geldig, maar krijgt voortaan een geldigheidsduur van 180 dagen.

Reageer of discussieer mee

Vond u Coronapas verliest onbeperkte geldigheid: hoe behoud je een geldige QR-code? nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Coronapas verliest onbeperkte geldigheid: hoe behoud je een geldige QR-code?” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…