Nachthoreca in Leiden sluit zich aan bij protest
Ook een aantal uitbaters van de Leidse nachthoreca openen komende zaterdag hun deuren tijden de actie ‘Leiden Staat Op’. Dat meldt mediapartner Sleutelstad. Met deze actie protesteren de Leidse nachtclubs tegen de geldende coronamaatregelen voor de nachthoreca. Ook sluiten de Leidse nachtclubs zich met dit protest aan bij de landelijke actie ‘De nacht staat op’ op 12 februari.
De Leidse burgemeester Lenferink waarschuwt wel dat de actie niet is toegestaan en dat er ook gehandhaafd zal worden. ‘Heropening kan alleen als de landelijke regels dat toelaten’, zegt Lenferink tegen mediapartner Sleutelstad. ‘En als ze toch open gaan dan verbeurt Gebr. de Nobel de eerder opgelegde dwangsom van 4.900 euro. En misschien leggen we ook nog een preventieve extra last onder dwangsom op met een hogere omvang. Het is belangrijk dat mensen niet zomaar eigen regels gaan opstellen. Dat kan echt niet.’
Ondanks de forse consequenties waar de Leidse nachthoreca mee te maken kan krijgen als zij zaterdag open gaan, zegt de burgemeester wel begrip te hebben voor de nachthoreca. ‘Als ze willen protesteren dan is dat prima en zal ik kijken wat ik kan doen om dat mogelijk te maken. Maar als men komende zaterdag tegen de regels open gaat, dan kiest men daar zelf voor. En dan moeten ze ook de consequenties aanvaarden’, legt Lenferink uit. Daarnaast wijst hij erop dat gewone cafés ook nog steeds te maken hebben met beperkende maatregelen. ‘Die moeten ook om 22.00 uur dicht terwijl ze na dat tijdstip vaak nog goed verdienen.’
Diederik Gommers blijft lid van OMT
Diederik Gommers blijft voorlopig toch langer lid van het Outbreak Management Team (OMT). Dat meldt de ic-arts maandag aan NU.nl. Gommers blijft voorlopig lid van het OMT, omdat de coronacrisis zich op een ‘kantelpunt’ bevindt en het niet duidelijk is welke rol het OMT krijgt in de volgende fase van het coronavirus.
Doordat het voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care (NVIC) deze maand eindigt voor Gommers, zei het OMT-lid dat hij deze maand ook zou stoppen als adviseur van het kabinet. Maar voorlopig blijft Gommers dus wel lid van het OMT en zal hij de komende OMT-vergaderingen bijwonen in plaats van zijn beoogd opvolger Iwan van der Horst.
Meer dan 5 miljoen besmettingen in Nederland
Het aantal meldingen van positieve coronatests in Nederland stijgt dinsdag boven de 5 miljoen. De teller stond maandag op 4.969.600 geregistreerde positieve test. Dat zou betekenen dat er tussen maandagochtend en dinsdagochtend meer dan 30.340 besmettingen bij moeten komen om de grens van 5 miljoen te passeren. De kans dat dit gebeurt is heel groot, omdat de laatste keer dat er zo ‘weinig’ besmettingen werden gemeld bijna een maand gelden is.
Waarschijnlijk is het aantal gemelde besmettingen in Nederland al gestegen boven deze grens, omdat er ongeveer 200.000 meldingen van positieve tests nog niet zijn aangekomen bij de centrale registratie van het RIVM. Deze 200.000 tests zijn al wel bevestigd.
Het heeft maar twee weken geduurd voordat er 1 miljoen positieve tests bij zijn gekomen in Nederland. Dat is een record. Op 25 januari werd de grens van 4 miljoen geregistreerde besmettingen gepasseerd.
Nieuwe regels coronatoegangsbewijs vanaf vandaag
Wie geen boosterprik heeft gehaald en maximaal negen maanden (270 dagen) geleden voor het laatst is gevaccineerd, krijgt vanaf vandaag geen groene QR-code meer te zien. Voor wie een coronabesmetting heeft doorgemaakt wordt de geldigheidsduur van het bewijs verkort van één jaar naar zes maanden (180 dagen). De geldigheid voor het coronatoegangsbewijs is ingekort door het kabinet.
Met de verkorting van de geldigheidsduur loopt Nederland weer gelijk met de rest van Europa. Sinds 1 februari geldt dat de Europese coronapas (digitaal coronacertificaat DCC) nog maar 270 dagen geldig is. In Nederland moest dit ook vanaf 1 februari gelden, maar om verschillende redenen is dat enkele dagen vertraagd. Hoe lang de boostervaccinatie geldig is, is nog niet vastgesteld.