Dankzij de QR-code draai ik voor het eerst volledig mee in de maatschappij

Dankzij de QR-code draai ik voor het eerst volledig mee in de maatschappij

De afgelopen twee weken heb ik drie theatervoorstellingen, twee concerten, twee dance events, cafés, restaurants, discotheken en twee grote bijeenkomsten tijdens de Black Achievement Month bezocht. Een zeer ­waardevolle maand vol evenementen om de excellentie binnen en van de zwarte gemeenschap te vieren.

Het bijzondere aan al deze bezoeken is dat ik mij volledig welkom voelde. Ik werd niet meer staande gehouden door portiers die mij willen weigeren vanwege mijn huidskleur, met het flauwe excuus dat ik geen vaste klant ben. Dit excuus gaat niet meer op zolang ik mijn QR-code heb. Ik weet dat mijn nieuw verworven privi­lege ten koste gaat van andermans vrijheid.

Ik ervaar dankzij de QR-code die ik sinds juli op mijn telefoon heb, dat ik volledig meedraai in de maatschappij. Een gevoel dat pas kortgeleden tot me is doorgedrongen. Het gevoel dat mensen ervaren die deze code niet bezitten ken ik ook. Het gevoel van uitsluiting. Het is precies wat ik jarenlang heb gevoeld in de gelegenheden waar ik vanwege mijn zwarte huidskleur niet welkom was. Ik voel hun pijn, boosheid en frustratie en ik begrijp ook dat ze demonstreren tegen overheidsbeleid die hen als tweederangsburgers behandelt.

Toch gevaccineerd, maar geen code

Helaas is er nog een extra groep binnen de samenleving die wordt uitgesloten, de derderangsburger; zwart en ongedocumenteerd. Veel van hen zijn gevaccineerd, maar omdat ze geen BSN- of V-nummer hebben, kunnen ze geen QR-code krijgen. Dit vind ik verbazend; toen het over publiek belang ging mochten zij meedoen, nu moeten zij terug naar de plek in de maatschappij van voor corona. Toch gevaccineerd, maar geen code.

Dit in contrast met mensen die wel een QR-code kunnen krijgen, maar geen vaccin nemen of getest willen worden. Zij hebben tenminste nog een keuze om wel of niet naar een discotheek te gaan. Even los van hun motieven.

Overal waar ik kom voel ik de honger van de mens om contact te maken en het leven weer te vieren. Het afgelopen jaar was dat door corona bijna onmogelijk. Dankzij de QR-code is er weer ruimte voor contact, maar helaas niet voor iedereen. Er ontstaan nieuwe minderheden die op veel plekken niet welkom zijn. Ik kan niet ontkennen dat het een gek gevoel is dat ik als zwarte man naar plekken ga waar voornamelijk witte mensen zonder QR-code niet toegelaten worden. Het doet mij denken aan de segregatie van zwarte mensen in bussen en openbare ruimtes in de VS gedurende de jaren zestig. Ook zij hadden geen QR-code. Voor veel zwarte mensen was het een realiteit die al meer dan driehonderd jaar bestond. Stel je voor dat we de QR-code de komende driehonderd jaar gaan gebruiken. Stel je voor dat het de enige code is die niet discrimineert op ras, religie, geaardheid en afkomst. Stel je eens voor…

Lang geleden dat ik zoveel zwarte mensen trots samen heb gezien

Gedachten die tot mij komen in een volle zaal in het DeLaMar Theater in Amsterdam tijdens de viering van de afsluiting van de Black Achievement Month. Het is lang geleden dat ik zoveel zwarte mensen trots en stralend samen heb gezien. Wij zitten als verbonden generaties te genieten van muziek en optredens. Er worden prijzen uitgereikt aan uitzonderlijke talenten met Afrikaanse roots uit het bedrijfsleven en de wetenschap, en aan hen die hun nek uitsteken door de problematiek in de samenleving aan de kaak te stellen. Heel goed dat deze viering er is. Toch hoop ik dat er ooit een tijd komt waarin we dit exclusief feest niet meer nodig hebben om black achievements te vieren.

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wat is het 2G beleid? De uitleg

Wethouder Hilvarenbeek wil geen QR-code aanvragen

Niet alle sportscholen controleren QR-code: ‘Knipoog en doorlopen’

Advies aan kabinet: korte lockdown en geen QR meer voor alleen negatieve test

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu