Darmmicrobioom veranderd bij post-acuut COVID-19-syndroom

Darmmicrobioom veranderd bij post-acuut COVID-19-syndroom

Uit observationeel onderzoek blijkt dat bij patiënten met langdurige complicaties van COVID-19 de samenstelling van het darmmicrobioom is veranderd.

In deze prospectieve studie werden 106 patiënten met COVID-19 en 68 controlepersonen zonder COVID-19 gevolgd. De onderzoekers analyseerden met behulp van shotgun-metagenomische sequencing op meerdere momenten het microbioom in 258 fecesmonsters en correleerden de resultaten met de aanwezigheid van aanhoudende klachten na 6 maanden.

Op dat moment had 76% van de patiënten een post-acuut COVID-19-syndroom (PACS). De meest voorkomende symptomen waren vermoeidheid, geheugenverlies en haaruitval. De samenstelling van de darmmicrobiota bij opname was geassocieerd met het optreden van PACS. Patiënten zonder dit syndroom vertoonden een hersteld profiel van het darmmicrobioom na 6 maanden, dat vergelijkbaar was met het profiel van controlepersonen zonder COVID-19.

Het darmmicrobioom van patiënten met PACS werd gekenmerkt door hogere niveaus van Ruminococcus gnavus en Bacteroides vulgatus en lagere niveaus van Faecalibacterium prausnitzii. Aanhoudende luchtwegklachten waren gecorreleerd met opportunistische darmpathogenen, terwijl neuropsychiatrische symptomen en vermoeidheid gecorreleerd waren met nosocomiale darmpathogenen, waaronder Clostridium innocuum en Actinomyces naeslundii (allemaal p < 0,05). Butyraatproducerende bacteriën, waaronder Bifidobacterium pseudocatenulatum en Faecalibacterium prausnitzii, vertoonden de grootste omgekeerde correlatie met PACS na 6 maanden. Uit vervolgonderzoek zal moeten blijken of modulatie van het microbioom het herstel kan bespoedigen.

Reageer of discussieer mee

Vond u Darmmicrobioom veranderd bij post-acuut COVID-19-syndroom nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Darmmicrobioom veranderd bij post-acuut COVID-19-syndroom” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…