Datalek bij contactonderzoek GGD naar ‘coronafeest’ in Groenlo: gegevens honderden bezoekers op straat

Datalek bij contactonderzoek GGD naar ‘coronafeest’ in Groenlo: gegevens honderden bezoekers op straat

De contactgegevens van zeker 460 bezoekers van discotheek City Lido, zijn per ongeluk op straat komen te liggen. Bij het bron- en contactonderzoek heeft de GGD een fout gemaakt. Het incident is bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Volgens Jan Willem Brethouwer, manager publieke gezondheid GGD Noord- en Oost-Gelderland, gaat het om een menselijke fout. ,,Bij het benaderen van de gasten om het bron- en contactonderzoek op te starten, zijn de e-mailadressen niet in de bcc-regel gezet. Wij hebben de e-mail direct ingetrokken, wat bij een groot deel van de geadresseerden gelukt is.”

,,Wij betreuren zeer dat de gegevens van 460 bezoekers op deze manier bij de andere bezoekers terecht zijn gekomen. We hebben de betrokkenen geïnformeerd en excuses aangeboden. Het proces wordt na dit incident onder de loep genomen. Ook is er melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.” Of de fout nog gevolgen heeft voor de GGD, is nog niet bekend.

De bezoekers van het feest kregen een bericht van de GGD omdat ze afgelopen zaterdag mogelijk in contact zijn gekomen met een virusdrager. Ondanks de toegangscontrole zijn er toch enkele, met corona besmette, bezoekers aanwezig geweest.

,,Inmiddels zijn er drie positieve PCR-tests binnen”, aldus de GGD. ,,Of dat er meer gaan worden, is op zijn vroegst aan het eind van de week duidelijk.”

Janssen-vaccin

De bal kwam aan het rollen toen één van de bezoekers een dag na het feest te horen kreeg dat hij het virus bij zich droeg. De feestvierder had zich vlak voor het feest met het Janssen-vaccin laten vaccineren. Omdat de QR-code in eerste instantie niet door kwam, liet hij zich ook testen.

Toen de QR-code van de vaccinatie alsnog in de app verscheen, heeft hij de uitslag van zijn test niet meer bekeken. Tot de volgende dag, waarbij bleek dat hij positief getest was.

De GGD hamert erop dat mensen met het Janssen-vaccin de twee weken wachttijd, die aanbevolen wordt, in acht nemen. ,,We doen echt een beroep de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Heb je ‘s ochtends een vaccinatie gehaald, ga dan niet ‘s avonds stappen.”

Niet te controleren

Voor horecagelegenheden is dit niet te controleren. Bij het scannen van de door de overheid verstrekte QR-code is alleen de eerste letter van voor- en achternaam en geboortemaand te zien.

In de code staat niets over het soort bewijs. Dus of het een vaccinatie of negatieve test betreft. Ook is, in het geval van een vaccinatie, niet te zien wanneer deze gezet is en met welk vaccin.

De zorgen over de controle zijn ook bij het kabinet doorgedrongen. Daarom is besloten de twee weken wachttijd in de app in te bouwen. De implementatie van deze wachttijd heeft wel wat voeten in de aarde.

,,Dat zal even duren”, liet demissionair minister Hugo de Jonge daarom weten. Hij verwacht een week nodig te hebben. Komend weekend is dus nog een probleem.

Reageer of discussieer mee

Vond u Datalek bij contactonderzoek GGD naar ‘coronafeest’ in Groenlo: gegevens honderden bezoekers op straat nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Datalek bij contactonderzoek GGD naar ‘coronafeest’ in Groenlo: gegevens honderden bezoekers op straat” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…