Het is een algemene misvatting dat datamatrixcodes en QR-codes hetzelfde zijn, maar eigenlijk zijn er een paar grote verschillen. In de onderstaande secties wordt beschreven hoe elk ervan werkt, waarvoor ze vaak worden gebruikt en hoe u ze kunt lezen.
Hoewel ze hetzelfde klinken, zijn er enkele grote verschillen tussen datamatrixcodes en QR-codes. Terwijl datamatrixcodes een iets kleinere gegevenscapaciteit hebben en alleen worden gebruikt voor bepaalde soorten productinventaris, hebben QR-codes een veel breder scala aan toepassingen en kunnen ze meer gegevens bevatten.
Wat is een QR-code?
Een QR-code is een 2-D, vierkante code gemaakt van zwarte en witte pixels, maar ze kunnen maximaal 4.296 alfanumerieke tekens bevatten, waardoor ze een grotere gegevenscapaciteit hebben in vergelijking met een datamatrixcode. Hoe meer gegevens ze bevatten, hoe meer modules worden toegevoegd om te compenseren. QR-codecodering is gebaseerd op zeven elementen die beschrijven hoe ze moeten worden gelezen, welke gegevens ze bevatten, hun opmaak en meer. QR-codes hebben ook een foutcorrectieniveau dat varieert van 7-30%, dat handmatig kan worden geselecteerd. Als de foutcorrectie hoger is, vermindert dat op zijn beurt de datacapaciteit.
Hoe worden QR-codes gebruikt?
Vraag uzelf af: “Hoe werken QR-codes en wat is hun geschiedenis?” Welnu, hun geschiedenis begint in Japan, waar ze werden uitgevonden om te voldoen aan de groeiende vraag naar beter productvoorraadbeheer. Hun voorouder, de streepjescode, had niet voldoende datacapaciteit en flexibiliteit voor grote hoeveelheden producten die door winkels zoals supermarkten gingen, dus werden QR-codes ontwikkeld als een geavanceerdere optie voor het volgen en verzenden van producten.
Tegenwoordig worden QR-codes zelfs voor veel meer gebruikt dan productvoorraadbeheer. Omdat ze eenvoudige 2D-technologie gebruiken, heeft hun gemakkelijke leesbaarheid met smartphones ze veranderd in een wereldwijde technologietrend die een breed scala aan toepassingen heeft in het bedrijfsleven, marketing en geavanceerd QR-codevoorraadbeheer voor producten.
Wat is een datamatrixcode?
Een datamatrixcode is ook een 2-D (horizontaal en verticaal leesbaar), vierkante code gemaakt van zwarte en witte pixels die maximaal 2.335 alfanumerieke tekens kan bevatten, minder dan een QR-code. Hoe meer gegevens u toevoegt, hoe groter het aantal rijen en kolommen (modules) dat het bevat. Het heeft ook typisch een L-vorm aan de linker- en onderkant van de datamatrixcode, waardoor het leesbaar is voor scanners. Het heeft een foutcorrectieniveau van 30%, wat betekent dat tot bijna een derde van de datamatrixcode kan worden beschadigd en toch kan worden gescand. Het foutcorrectieniveau wordt automatisch bepaald afhankelijk van de grootte en hoeveel datacapaciteit er nog is.
Hoe worden datamatrixcodes gebruikt?
Datamatrixcodes zijn oorspronkelijk ontwikkeld door het bedrijf RSI Acuity CiMatrix (later overgenomen door Siemens) om te worden gebruikt voor het labelen van onderdelen en lasermarkeren in de lucht- en ruimtevaart-, elektronische en auto-industrie, met name voor kleinere productieartikelen. Ze worden veel gebruikt in Europa en de VS en zijn gestandaardiseerd volgens ISO/IEC 16022, waardoor ze gemakkelijker te scannen en naar verschillende landen te verzenden zijn.
Hoe datamatrixcodes en QR-codes te scannen
Omdat beide typen codes vergelijkbare 2D-technologie gebruiken, kunnen ze beide worden gescand met een QR-codescan-app van derden. Als u wilt weten hoe u een QR-code scant op een iPhone met iOS, is dat eenvoudig: nieuwere versies scannen ze rechtstreeks met een camera. Hoe een QR-code scannen op Android? Nou, dat is een beetje lastiger – het hangt af van het model. U moet controleren of uw telefoon die mogelijkheid heeft.
Na het scannen van een van beide codes, wordt u automatisch doorgestuurd naar de informatie die erop is opgeslagen. Bij Data Matrix Codes gaan deze gegevens over het product zelf. Met QR-codes kunnen de gegevens praktisch alles zijn, inclusief links, afbeeldingen, video’s, pdf’s en meer.