De coronaregels: 10 vragen en antwoorden

De coronaregels: 10 vragen en antwoorden

Anderhalf jaar geleden werd de regel ingesteld dat we 1,5 meter afstand moesten houden. Morgen verdwijnt hij, maar wie denkt dat corona daarmee ten einde is, juicht te vroeg. We vroegen op sociale media welke vragen bij jullie spelen (dat bleken er een boel), en beantwoorden de tien meest gestelde in onderstaand artikel.

1. Moet horecapersoneel vanaf zaterdag ook een coronabewijs hebben?

Nee, dat hoeft niet. Vanwege de AVG (de privacywet) is het niet verplicht voor horecaondernemers om hun medewerkers te controleren op de vaccinatiestatus. “Wel wordt geadviseerd dat medewerkers zich regelmatig thuis testen”, schrijft horecavakblad Missèt Horeca.

Een werkgever mag een werknemer wel vragen of hij of zij is gevaccineerd. De werknemer hoeft geen antwoord te geven.

2. Wanneer hoef je geen mondkapje meer op in het ov?

Een mondkapje is verplicht in de bus, trein, tram, metro en op de veerboten naar de Waddeneilanden. Vanaf morgen vervalt die verplichting op perrons en stations. Wanneer de mondkapjes in het ov verdwijnen, is nog niet helemaal duidelijk, maar de kans is groot dat je ze zeker tot november zal moeten dragen.

Dat geldt ook voor de overige maatregelen die nog blijven staan. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge is het lastig te voorspellen hoe de situatie zich de komende maanden ontwikkelt. “Daarom wordt er op 1 november een nieuwe afweging gemaakt.”

3. Mag een restaurant ervoor kiezen om 1,5 meter afstand te houden en niet te controleren op de app?

Nee, dat mag niet. De 1,5 meter verdwijnt vanaf zaterdag, je zou kunnen zeggen dat de coronacheck daarvoor in de plaats komt. Er is na de check geen maximaal aantal bezoekers meer en entertainment zoals live-muziek is toegestaan.

4. Mogen (hoog)zwangeren zonder toegangsbewijs naar binnen om te plassen in de horeca?

Op het terras is straks geen toegangsbewijs verplicht, maar binnen wel. Als je dus naar binnen wilt om te plassen, zal je daar wel een QR-code moeten laten zien. Daar zijn geen uitzonderingen voor.

5. Wat gebeurt er als een restaurant niet om de CoronaCheck-app vraagt?

Als horecazaken niet controleren op een coronabewijs bij binnenkomst, lopen ze het risico een boete te krijgen. In een uiterst geval zou een zaak zelfs gesloten kunnen worden. De hoogte van de boete kan variëren per gemeente.

De handhaving op de restaurants die niet controleren zal gebeuren door boa’s, maar ook door zogenoemde ‘mystery guests’. Zij worden ingezet om te kijken in hoeverre regels worden nageleefd. Demissionair premier Mark Rutte zei dat uit hun ervaringen lessen getrokken kunnen worden.

Gemeenten zullen niet meteen straffen uitdelen als ondernemers of bedrijven mensen zonder coronatoegangsbewijs toelaten. Als een bedrijf na zaterdag herhaaldelijk niet controleert op de pas terwijl dat wel moet, dan kan het een zogenoemde last onder dwangsom krijgen van 2500 euro. Die kan oplopen tot 10.000 euro of zelfs sluiting van een locatie.

6. Wanneer is de einddatum van deze maatregelen?

“Iedereen heeft nu de kans gehad om zich te laten vaccineren”, zei minister De Jonge. “We komen daarmee in een andere fase”, zei premier Rutte, ‘en daarom kunnen we de anderhalvemeterregel loslaten’.

En toch is dat niet het eind van corona. De QR-codes, de mondkapjes in het ov, en zo zijn er nog meer maatregelen die overblijven. Op 1 november wordt er een nieuwe afweging gemaakt over de nog bestaande maatregelen. Op dit moment valt dus nog niet te zeggen wanneer de regels worden opgeheven.

7. Hoe zit het met het coronabewijs in een winkel zoals de Hema, die binnen een eetgelegenheid heeft?

De Hema volgt de richtlijnen van de overheid, zegt woordvoerder Frederike van Urk. “Als je in de winkel bij het restaurant komt, moet je daar de QR-code gereed houden. In winkels met een groot restaurant zal een medewerker bij binnenkomst de code controleren, bij kleinere restaurants moet je eerst langs de kassa om daar de code te tonen, waarna je verder naar het restaurant kunt.”

Bij de Hema kun je bij verkooppunten buiten bijvoorbeeld ook hotdogs halen, maar daar is geen bewijs nodig omdat het om een afhaalpunt gaat.

8. Is bij een besloten feest in een afgehuurd zaaltje de CoronaCheck-app ook nodig?

Ja. Bij evenementen in de horeca is een coronatoegangsbewijs verplicht vanaf 25 september. Is het feest buiten, dan is er geen maximaal aantal bezoekers, is het binnen en hebben de bezoekers geen vaste zitplaats, dan is 75 procent van de reguliere capaciteit toegestaan.

9. Hoe krijgen ouderen die geen telefoon hebben een QR-code?

Er zijn meerdere manieren om toch nog een QR-code te kunnen krijgen als je geen smartphone hebt. Dat gaat in eerste instantie via de website coronacheck.nl. Met je DigiD kun je daar inloggen, om vervolgens een QR-code te krijgen en te kunnen printen.

Maar wat als je geen DigiD, smartphone of computer met printer hebt? Dan kun je bellen met de helpdesk van de CoronaCheck-app via 0800-1421. Dan krijg je na het doorlopen van meerdere stappen een QR-code thuisgestuurd.

10. Hoeveel mensen mag je nu op bezoek hebben?

Het aantal bezoekers thuis was al onbeperkt, maar dan wel met 1,5 meter afstand. Het onbegrensde aantal bezoekers thuis blijft.

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

5 coole manieren om een gegraveerde QR-code op materialen te gebruiken

Corona blijft rol spelen in stembureaus: kuchschermen, mondkapjes en desinfectiepalen bepalen het beeld

Rutte doet oproep tot verbroedering: ‘Laten we als land weer naast elkaar gaan staan’

Engeland schaft thuisisolatie af voor mensen met corona

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu
Mobiele versie afsluiten