Deze website biedt tientallen werkende codes aan voor corona-app

Deze website biedt tientallen werkende codes aan voor corona-app

Een website met daarop tientallen werkende QR-codes voor de CoronaCheck-app gaat rond in verschillende groepsgesprekken van chatdiensten.

L1 stuitte op de website na een tip van een Limburgse horecaondernemer die anoniem wil blijven. “Ik vind het zo lek als een mandje. De website lijkt precies op de CoronaCheck-app, iemand aan de deur ziet dat verschil echt niet”, vertelt hij.

62 codes

De website was tot in de avond van 26 oktober online. Waarom deze offline is gehaald, is niet bekend. De 62 codes die op de site staan, worden door de scanner voor de CoronaCheck-app nog steeds als legitiem beschouwd. Bij de codes worden ook de initialen en de geboortemaand en -dag vermeld, zodat de gebruiker ervan die kan noemen als ernaar wordt gevraagd.

Of de codes afkomstig zijn van mensen die deze via de regels hebben verkregen, is niet bekend. Evenals of ze de code zelf hebben gedeeld met de maker(s) van de website.

Lastig te onderscheiden

De opmaak van de site is hetzelfde als die van de CoronaCheck-app. Beide hebben de bewegende poppetjes onderin het scherm, die skaten en fietsen. Alleen aan de link van de website bovenin is te zien dat het niet om de officiële app gaat.

Komt vaker voor

Soortgelijke sites duiken de laatste tijd vaker op. Uit een steekproef van de NOS blijkt dat men deze lastig onderscheidt van de echte app. Het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn probeert de websites in kaart te brengen en doet aangifte.

Fraude moeilijk

Als controleurs naar een identiteitsbewijs vragen om te checken of de initialen en geboortedatum overeenkomen, is de kans op fraude met de codes klein. Hoe goed deze identiteitscheck wordt uitgevoerd, is onduidelijk.

Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland zei recent tegen de NOS dat niet elke medewerker van een horecagelegenheid bevoegd is om naar legitimatie te vragen. “Dus als de lunchroom niet op legitimatie controleert vind ik dat niet zo vreemd.”

Beter controleren

Demissionair Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft 21 oktober in een brief aan de burgemeesters laten weten dat de controle op de pas beter moet. Aanleiding hiervoor was een onderzoek van I&O research waaruit blijkt dat een derde van de bezoekers aan horeca, bioscopen, concertzalen en andere gelegenheden niet wordt gecontroleerd.

Grapperhaus benadrukte dat hij extra geld beschikbaar heeft gesteld om gemeenten en ondernemers de passen te laten controleren.

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wat is het 2G beleid? De uitleg

Wethouder Hilvarenbeek wil geen QR-code aanvragen

Niet alle sportscholen controleren QR-code: ‘Knipoog en doorlopen’

Dankzij de QR-code draai ik voor het eerst volledig mee in de maatschappij

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu