Deze website biedt tientallen werkende codes aan voor corona-app

Deze website biedt tientallen werkende codes aan voor corona-app

Een website met daarop tientallen werkende QR-codes voor de CoronaCheck-app gaat rond in verschillende groepsgesprekken van chatdiensten.

L1 stuitte op de website na een tip van een Limburgse horecaondernemer die anoniem wil blijven. “Ik vind het zo lek als een mandje. De website lijkt precies op de CoronaCheck-app, iemand aan de deur ziet dat verschil echt niet”, vertelt hij.

62 codes

De website was tot in de avond van 26 oktober online. Waarom deze offline is gehaald, is niet bekend. De 62 codes die op de site staan, worden door de scanner voor de CoronaCheck-app nog steeds als legitiem beschouwd. Bij de codes worden ook de initialen en de geboortemaand en -dag vermeld, zodat de gebruiker ervan die kan noemen als ernaar wordt gevraagd.

Of de codes afkomstig zijn van mensen die deze via de regels hebben verkregen, is niet bekend. Evenals of ze de code zelf hebben gedeeld met de maker(s) van de website.

Lastig te onderscheiden

De opmaak van de site is hetzelfde als die van de CoronaCheck-app. Beide hebben de bewegende poppetjes onderin het scherm, die skaten en fietsen. Alleen aan de link van de website bovenin is te zien dat het niet om de officiële app gaat.

Komt vaker voor

Soortgelijke sites duiken de laatste tijd vaker op. Uit een steekproef van de NOS blijkt dat men deze lastig onderscheidt van de echte app. Het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn probeert de websites in kaart te brengen en doet aangifte.

Fraude moeilijk

Als controleurs naar een identiteitsbewijs vragen om te checken of de initialen en geboortedatum overeenkomen, is de kans op fraude met de codes klein. Hoe goed deze identiteitscheck wordt uitgevoerd, is onduidelijk.

Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland zei recent tegen de NOS dat niet elke medewerker van een horecagelegenheid bevoegd is om naar legitimatie te vragen. “Dus als de lunchroom niet op legitimatie controleert vind ik dat niet zo vreemd.”

Beter controleren

Demissionair Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft 21 oktober in een brief aan de burgemeesters laten weten dat de controle op de pas beter moet. Aanleiding hiervoor was een onderzoek van I&O research waaruit blijkt dat een derde van de bezoekers aan horeca, bioscopen, concertzalen en andere gelegenheden niet wordt gecontroleerd.

Grapperhaus benadrukte dat hij extra geld beschikbaar heeft gesteld om gemeenten en ondernemers de passen te laten controleren.

Reageer of discussieer mee

Vond u Deze website biedt tientallen werkende codes aan voor corona-app nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Deze website biedt tientallen werkende codes aan voor corona-app” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…