Explosie aan besmettingen na avondjes stappen in Kampen: ‘Sneltest in een steeg was genoeg’

Explosie aan besmettingen na avondjes stappen in Kampen: ‘Sneltest in een steeg was genoeg’

Tientallen jongeren zijn vorige week besmet geraakt bij een avondje stappen in dansclub Fatih in Kampen. Ondanks strenge controles volgens de eigenaar ging het mis op twee avonden. Hoe kon het fout gaan? ,,Een sneltest in een steeg was genoeg.” Het is donderdag 8 juli 23.30 uur als Sanne (18)* uitgaansgelegenheid Fatih aan de Oudestraat binnenstapt. Hier een avondje losgaan is een traditie onder veel scholieren na een jaar lang zwoegen in het examenjaar. Normaliter zijn bij Fatih alleen volwassenen welkom en is de club op donderdag gesloten, maar deze donderdag gaan leerlingen van het Almere College in Kampen uit hun plaat. Speciaal voor deze avond zijn jongeren vanaf 16 jaar welkom.

Eindelijk kan ook Sanne weer losgaan. Het mag van de regering. Bij het laten zien van een speciale QR-code – bewijs van een recente negatieve testuitslag of vaccinatie – zou je naar binnen mogen, maar volgens haar – en andere bezoekers bevestigen dit – is deze avond een negatieve sneltest laten zien voldoende.

Uitdelen zelftesten
,,Een QR-code hoefden we niet te laten zien”, vertelt Sanne. ,,We moesten bij de ingang een zelftest doen. Medewerkers deelden deze uit. Bij de ingang was een klein streepje te zien op mijn zelftest. Ik heb daarna een nieuwe gekregen. Deze test was wel goed en ik mocht naar binnen. Er werd niet gecontroleerd of die zelftest ook daadwerkelijk van jou was.”

Als Sanne binnen is, ziet ze wat bekenden van school, maar ook veel voor haar onbekenden. ,,Iedereen kon naar binnen. De discotheek was niet helemaal vol. Ik denk dat er steeds iets meer dan honderd mensen waren. Het leek of alles weer normaal was. De eerste keer in anderhalf jaar dat ik weer kon stappen. Dat was fantastisch.”

Foute boel

Het euforische gevoel slaat om in angst als ze twee dagen later hoort dat aanwezigen positief zijn getest. ,,Ik wist meteen dat het foute boel was, iedereen stond dicht op elkaar. Twee goede vriendinnen zijn erg ziek geworden. Vakantieplannen van sommigen kunnen niet doorgaan. Dat is erg zielig.”

Zelf doet ze de dinsdag en woensdag na het feest een zelftest. De uitslag is steeds negatief. Ook klachten blijven uit. ,,Dat is eigenlijk een wonder. Een paar vrienden met wie ik veel ben opgetrokken, hebben geen corona gekregen. Veel anderen wel.” Meteen na de vele besmettingen gaan er geruchten rond over wie corona heeft binnengebracht. ,,Ik stond buiten toen iemand zei dat ze een test van een vriend had meegenomen en die liet zien. Dit vind ik echt verschrikkelijk egoïstisch.”

Test in steeg

Een 17-jarige bezoekster zegt dat ze ook binnen is gekomen door een zelftest die ze in een naastgelegen steeg afnam. De avond nadat ze heeft gestapt krijgt ze via een zelftest een positieve uitslag en een dag later is ook een PCR-test positief.

Hoe kon het zo misgaan bij de club? Fatih-eigenaar Pedram Sadriani zit een week later in quarantaine na een positieve coronatest. ,,Ik ben er flink ziek van geweest. Het hele team zit gedwongen thuis”, vertelt Sadriani. ,,Twee collega’s zijn ook positief. Van zeker vijftien bezoekers donderdag weet ik dat ze positief zijn getest. Van vrijdagnacht weet ik het er van drie.”

Voor zekerheid

Sadriani zegt eerst zeker te weten dat alleen mensen binnen zijn gekomen met een QR-code. Geconfronteerd met ervaringen van bezoekers, zegt hij: ,,De sneltesten hebben we voor de zekerheid gebruikt. Mijn gevoel zegt dat mensen alleen met een QR-code naar binnen zijn gekomen, maar ik weet niet precies wat mijn collega’s buiten hebben gedaan.”

Hij wijst naar Testen voor Toegang. ,,In veel meer uitgaansgelegenheden is het fout gegaan. Het systeem is niet waterdicht. Er zit een bepaalde tijd tussen de test en het bezoek, en bij sommige discotheken hebben mensen QR-codes van anderen laten zien. Vrijdagavond hebben we zo’n zestig mensen weggestuurd die geen QR-code hadden”, zegt hij. In die laatste nacht dat de dansclub van de overheid open mag zijn, wordt er volgens verschillende bezoekers wel steeds naar een QR-code gevraagd.

Sadriani baalt van de vele besmettingen. ,,Maar ik wil nu niet bij de pakken neerzitten door te stoppen en in de schuldsanering te gaan zitten. Volgende week hopen we weer open te gaan. Dan moet iedereen wel 1,5 meter afstand houden.”

Reageer of discussieer mee

Vond u Explosie aan besmettingen na avondjes stappen in Kampen: ‘Sneltest in een steeg was genoeg’ nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Explosie aan besmettingen na avondjes stappen in Kampen: ‘Sneltest in een steeg was genoeg’” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…