Factcheck: nee, deze video toont niet de vernietiging van QR-scanners in China

Factcheck: nee, deze video toont niet de vernietiging van QR-scanners in China

Op Instagram en Facebook circuleert een video van iemand die QR-scanners zou kapotslaan. De beelden worden gelinkt aan het coronapaspoort en aan het sociaalkredietsysteem in China. Dat klopt niet. De beelden dateren van voor de coronacrisis en tonen een man die incheckmachines vernielt op de Zuid-Koreaanse luchthaven van Incheon

Op 3 oktober plaatst de Instagrampagina ‘vrijheidvooraltijd’ een video online waarin we een man met een bagagetas op machines zien slaan. In de commentaren wordt blij gereageerd dat ‘QR-codecheckapparaten stuk’ worden gemaakt. Iemand anders stelt: ‘Daar gaan zijn social credit-punten’. Dat is een verwijzing naar het Chinese sociaalkredietsysteem om burgers te controleren en hen op een zwarte lijst te zetten als ze zich niet gedragen. Kortom, de video lijkt uit China afkomstig te zijn of iets te maken te hebben met het scannen van coronapaspoorten.

De video wordt in korte tijd meer dan 4000 keer bekeken, maar de Instagrampagina wordt al vrij snel verwijderd. We nemen een screenshot van de video en laden die op bij de Russische zoekmachine Yandex. Zo komen we uit bij een video op YouTube.

Onderstaande video werd opgeladen op 15 december 2018 op een kanaal met slechts één video. Dat is de oudste versie die we vinden van de beelden die eind 2018 ook al circuleerden op RedditFacebook en Twitter.

De YouTube-video werd 59.000 keer bekeken en komt overeen met de beelden die recent op Instagram en Facebook opdoken. De uploaddatum dateert van voor de coronacrisis, dus we zien zeker geen scanner voor een QR-code van het coronapaspoort. We kopiëren de titel van de video en vertalen die tekst met Google Translate. De vertaalmachine herkent Koreaans en suggereert als vertaling ‘De waarheid over weggeblazen worden op de Incheon-luchthaven’.

Incheon International Airport is de grootste luchthaven van Zuid-Korea. Komen de beelden inderdaad daarvandaan? We vinden verschillende foto’s van de incheck-kiosken op Incheon Airport. We vergelijken zo’n foto (links) met een screenshot van de video (rechts). Een infobord (rode kaders), de vloerbekleding (gele kaders) en het dakgewelf (blauwe kaders) komen overeen. De videobeelden werden dus inderdaad in de luchthaven van Incheon gemaakt.

In de commentaren onder de YouTube-video plaatst iemand een link naar een artikel van de Zuid-Koreaanse krant Kukmin Ilbo van 7 mei 2017. Daarin is sprake van een 40-jarige dronken man die in minder dan twee minuten tijd vijf incheckmachines vernielde. Dat komt overeen met de beelden. Daarna zou de man zijn bagage naar een Taiwanese toeriste hebben gegooid, zonder de vrouw te verwonden. Volgens het krantenartikel kwam de politie vervolgens ter plaatse en hield ze de man aan. De feiten vonden dus al in 2017 plaats, de video ging pas later viraal.

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

5 coole manieren om een gegraveerde QR-code op materialen te gebruiken

Corona blijft rol spelen in stembureaus: kuchschermen, mondkapjes en desinfectiepalen bepalen het beeld

Rutte doet oproep tot verbroedering: ‘Laten we als land weer naast elkaar gaan staan’

Engeland schaft thuisisolatie af voor mensen met corona

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu
Mobiele versie afsluiten