Foute testuitslag en het delen van QR-codes: hoe houden we het stappen veilig?

Foute testuitslag en het delen van QR-codes: hoe houden we het stappen veilig?

Het aantal feestvierders dat corona opliep in een discotheek in Enschede is gestegen tot 180. En een Amsterdammer kreeg na een avond stappen in een feestcafé een telefoontje dat zijn negatieve coronatest tóch positief was. Wie controleert eigenlijk de controleurs? Zeshonderd stappers kwam er vorig weekend naar discotheek Aspen Valley in Enschede, allemaal moesten ze (in theorie) een negatieve coronatest laten zien voordat ze binnen mochten. Ruim een week later blijken zeker 180 van de feestvierders besmet met het coronavirus. In Enschede gingen de geruchten al snel rond: ongeteste jongeren hadden gebruikt gemaakt van QR-codes van anderen om de discotheek toch binnen te komen. Of dat klopt is nog onduidelijk.

Ook in het tweede weekend dat het Nederlandse uitgaansleven weer helemaal open was, zouden er dergelijke incidenten zijn geweest. Bij de ingang van een evenement waar de 1,5 meter regel niet wordt gehanteerd, moet worden gecontroleerd of iemand een geldige QR-code heeft en of de initialen en geboortedatum die daarbij staan overeen komen met het ID-bewijs van die persoon. De vraag is of dat overal zo precies gebeurt.

‘Sjoemelen onverstandig’

,,Sjoemelen met testbewijzen is ongelooflijk onverstandig”, zei minister van Justitie Fred Grapperhaus vlak voordat hij het Torentje in ging voor weer een coronaoverleg. ,,We moeten blijven zeggen: houd je nou aan regels.” Maar stelde hij ook: incidenten met besmettingshaarden in het heropende uitgaansleven zijn nog geen reden voor landelijk optreden. ,,Het is aan de burgemeesters om ter plekke op te treden.” Het Veiligheidsberaad, waarin van elke veiligheidsregio een burgemeester is vertegenwoordigd, stelt ‘dat de horeca zelf verantwoordelijk is voor de controle’. ,,Wel kan een individuele veiligheidsregio zelf ingrijpen.”

Koninklijke Horeca Nederland stelt ‘over het algemeen tevreden te zijn’ over het tweede ‘vrije’ weekend. ,,Ondernemers hebben nauwelijks mensen aan de deur hoeven te weigeren omdat ze geen testbewijs hadden”, stelt een woordvoerder. ,,Wij, en collega-ondernemers, roepen onze leden op om aan de deur extra goed te controleren op QR-code in combinatie met een geldig ID-bewijs.”

400.000 testen

Het gaat dan ook om veel testen. Omdat veel jongeren nog niet volledig zijn gevaccineerd liep het afgelopen weekend storm bij Testen voor Toegang, het gratis testsysteem dat in opdracht van de overheid is opgezet. ,,Er zijn van donderdag tot en met zondag 400.000 testafspraken gemaakt”, laat een woordvoerder weten. Hoeveel mensen er positief testen en daarmee dus geen discotheek in mochten, is nog niet bekend. In juni bleek 0,14 procent van de Testen voor Toegang-tests positief.

Het ging afgelopen weekend in ieder geval één keer heel erg mis. Een 21-jarige Amsterdammer kreeg een negatieve testuitslag, ging daarop een nacht lang stappen in een bomvolle bar maar kreeg de volgende ochtend een telefoontje dat hij wel degelijk positief had getest op corona. De uitslag was verkeerd doorgegeven door Covidia, een van de commerciële bedrijven die door Testen voor Toegang zijn ingehuurd. ,,Het gaat voor zover ons bekend om één persoon. We zullen daarom zorgvuldig uitzoeken hoe dit kon gebeuren om herhaling te voorkomen”, zegt de woordvoerder van Testen voor Toegang.

200 misstanden

Er zijn inmiddels zeker 220 commerciële aanbieders van pcr- of sneltesten in Nederland, laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg weten. Elke aanbieder heeft vaak meerdere locaties. Bij de inspectie zijn tot nu toe ruim 200 meldingen binnengekomen over (vermeende) misstanden bij testlocaties. ,,We hebben inmiddels meer dan 150 commerciële teststraten bezochten, we leggen meerdere bezoeken per week af”, stelt een woordvoerder van de inspectie. Het leidde afgelopen maanden enkele keren tot maatregelen. Zo was er bij het bedrijf Q-Comed onder meer niet voldoende medisch toezicht. Omdat het bedrijf toch door ging met het afnemen van testen werd er in april een dwangsom van 25.000 euro opgelegd voor iedere keer dat het bedrijf nog een coronatest uit zou voeren.

Reageer of discussieer mee

Vond u Foute testuitslag en het delen van QR-codes: hoe houden we het stappen veilig? nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Foute testuitslag en het delen van QR-codes: hoe houden we het stappen veilig?” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…