Geen QR-code en toch op weg gaan? Hier kun je nog heen

Geen QR-code en toch op weg gaan? Hier kun je nog heen

Sinds afgelopen weekend kom je bijna geen enkel restaurant of café in zonder coronabewijs met QR-code. Dat betekent niet dat je thuis moet blijven. Er zijn nog allerlei plekken in Gelderland waar je heen kunt zonder QR-code. We zetten er een aantal op een rij.

Laten we hopen dat de nazomer zich hier en daar toch nog even laat zien. Want voor de terrassen is geen coronacheck nodig. Net zoals dat voor de invoering van de QR-code was. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de parken en de bossen. Wandelaars worden niet door de boswachter gecontroleerd op een toegangsbewijs.

QR-code Doorstroomlocaties

Maar naast de bossen en terrassen zijn er nog veel meer mogelijkheden om een dagje uit te gaan. Zolang het gaat om doorstroomlocaties, hoeven bezoekers geen toegangsbewijs te laten zien. Zo lieten Burgers’ Zoo, Apenheul en het Openluchtmuseum eerder al weten . Al kan het zijn dat horecagelegenheden in de parken waar niet afgehaald kan worden, wel verplicht zijn om de codes te scannen.

Maar ook kermissen, kleinere pretparken, klimbossen en buitenspeeltuinen gelden als doorstroomlocatie. Denk aan De Spelerij & Uitvinderij in Dieren, Julianatoren in Apeldoorn en Het Land van Jan Klaassen in Braamt. “Wij zijn niet verplicht om te vragen om een toegangsbewijs”, laat een woordvoerder van het Land van Jan Klaassen weten. “Onze theatervoorstelling kunnen we buiten uitvoeren en de horecagelegenheden werken met een afhaalsysteem. Dus iedereen is welkom.” In Apeldoorn start woensdag Spirit of Winter, een buitenfair op Paleis het Loo.

Wie niet wil buitenspelen, maar liever een culturele dag tegemoet gaat, heeft ook allerlei opties. Theaters vragen om een QR-code, maar musea niet. Zo melden de websites van zowel het Kröller-Müller Museum in Otterlo, het Afrika Museum in Berg en Dal als Museum MORE in Gorssel dat daar niet gevraagd wordt om een toegangsbewijs met QR-code. Dat geldt niet voor de horecagelegenheden in de musea. Daar is een QR-code wel verplicht.

QR-code Afhaal- en wegrestaurants

Ook restaurants die werken met een afhaalsysteem hoeven niet te vragen om toegangsbewijzen. Daarnaast zijn sommige wegrestaurants ook uitgesloten van de verplichting om te checken op toegangsbewijzen. Dit is volgens het ministerie van Volksgezondheid omdat internationale vrachtwagenchauffeurs altijd hun eten en drinken moeten kunnen halen. Hierdoor mogen bepaalde restaurants uit het ‘hoofdwegennet’ gasten zonder QR-code binnenlaten.

Het is op dit moment niet bekend om welke restaurants het precies gaat. Daar is geen lijst van en restaurants zijn terughoudend met reageren uit angst voor een aanscherping in de regels. Volgens het ministerie is deze vrees ongegrond, omdat de uitzondering vastligt.

QR-code Sportscholen en zwembaden

Al dat eten moet er natuurlijk ook weer worden afgetraind. Dat kan, want ook sportscholen en zwembaden zijn niet verplicht om te vragen om een QR-code. Datzelfde geldt voor hardloopwedstrijden. Als deelnemer ben je niet verplicht om een bewijs te laten zien. Of dat ook zo bij sportfietsen is, hangt af van de lokale regelgeving. Op de website van Wielersportbond NTFU staat dat de gemeente beoordeelt ‘of een toertocht een sportactiviteit is of ook kenmerken van een evenement heeft’.

Zo zijn er in onze provincie dus nog allerlei opties voor Gelderlanders die zonder toegangsbewijs op pad willen. Maar let op, vaak moet er wel van tevoren worden gereserveerd.

Reageer of discussieer mee

Vond u Geen QR-code en toch op weg gaan? Hier kun je nog heen nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Geen QR-code en toch op weg gaan? Hier kun je nog heen” mag u delen met anderen 😉

2 reacties. Reactie plaatsen

 • laurette der kinderen
  9 februari 2022 11:59

  we moeten stoppen met qr codes ! volledig weg!

  Het gaat niet om corona..maar om de codes !!

  Echt weg. afschaffen! Mona heeft echt gelijk…Europa is stout!! Bescherm je vrijheid!

  Beantwoorden
 • Helemaal mee eens. Weg met die stigmatiserende code. Wij zitten middenin een wereldoorlog….. Macht, geld en ego van een klein groepje. De afleidingsmanoeuvre zijn o.a. de codes………

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…