Handel in valse QR-codes CoronaCheck: ministerie doet aangifte

Handel in valse QR-codes CoronaCheck: ministerie doet aangifte

DEN HAAG – Het ministerie van Volksgezondheid gaat aangifte doen omdat er online wordt gehandeld in valse QR-codes voor de app CoronaCheck. Dat bevestigt het ministerie aan presbureau ANP. De app van de overheid zou zijn nagemaakt, zonder dat dat met het blote oog is te zien. De gedeelde QR-codes worden sinds afgelopen weekeinde geblokkeerd, zodat niemand er meer gebruik van kan maken. De website waarop de codes werden gedeeld is inmiddels offline gehaald, maar het ministerie zegt meer sites in het vizier te hebben. De nepapp liet ook de bewegende fietsers en skaters zien waarmee controleurs checken of de app echt is, ontdekte de NOS.

Mensen hebben sinds een paar weken een coronatoegangsbewijs nodig om te worden toegelaten tot onder meer restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Dat bewijs kan worden aangemaakt in de app CoronaCheck wanneer mensen (volledig) zijn gevaccineerd, wanneer ze negatief zijn getest op het virus of wanneer ze onlangs zijn hersteld van een coronabesmetting en zich toen hebben laten testen. Voor werknemers geldt op dit moment in geen enkel geval de verplichting om de coronapas te tonen.

„Het aanschaffen van een QR-code die niet van jou is, of het gebruiken van een QR-code die niet van jou is, is strafbaar. Het verstrekken van jouw eigen QR-code aan anderen is ook strafbaar. En dus doen we aangifte als we zien dat QR-codes op grote schaal worden aangeboden”, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Het is niet bekend hoeveel mensen hiervan gebruik hebben gemaakt.

„Je moet dit niet willen”, reageert coronaminister Hugo de Jonge. „Het moet veilig zijn om in grote groepen bij elkaar te komen en zo’n QR-code moet betekenen dat iemand genezen, gevaccineerd of getest is. Het is echt belangrijk dat aan de poort de controle goed is en niet alleen naar de QR-code wordt gekeken, maar ook naar de legitimatie. Dat hoort bij elkaar.”

Volgens Koninklijke Horeca Nederland is het volstrekt begrijpelijk dat niet altijd naar een id-kaart wordt gevraagd. „Niet elke medewerker van een horecagelegenheid is daartoe bevoegd, dus als de lunchroom niet op legitimatie controleert vind ik dat niet zo vreemd.” De makers van de plots verdwenen site vinden de QR-pas maar niks. „Wat is hij mooi hè, artikel 1 van de grondwet. Volgens dat artikel is degene die iemand de toegang weigert strafbaar”, schreven ze op hun site.

Reageer of discussieer mee

Vond u Handel in valse QR-codes CoronaCheck: ministerie doet aangifte nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Handel in valse QR-codes CoronaCheck: ministerie doet aangifte” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…