Hoe de Efteling verdwaalde in een wirwar van mondkapjes en QR-codes

Hoe de Efteling verdwaalde in een wirwar van mondkapjes en QR-codes

Hoezo golden de regels voor de Efteling niet? In elke bioscoop, in elk theater en voor elk museum heb je een geldige QR-code nodig. In de Efteling was alleen een mondkapje genoeg. Hoe zit dat? ‘Ons museum is niet te vergelijken met een locatie als het Rijksmuseum. Je bent er zo doorheen en echt drukbezocht is het niet’. Met deze uitleg van de Efteling keurde de gemeente Loon op Zand het plan om dus níet naar een QR-code te vragen goed. Het zou niet bij deze uitzondering blijven: ook voor de 4-D bioscoop Fabula, het Sprookjesbostheater en de Raveleijnshow voldeed alleen een mondkapje.

Het leverde het park een hoop commentaar op, niet op de laatste plaats van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die de situatie in de Efteling op BNR Nieuwsradio ‘merkwaardig’ noemde. De regels die búiten het attractiepark gelden, moesten ook bínnen het park gehandhaafd worden, gaf hij maandagavond aan. Dat zorgde voor commotie in Kaatsheuvel. Hadden ze het dan toch verkeerd ingeschat?

‘Toen werd het ingewikkeld voor ons’

Na elke persconferentie krijgt de Efteling meteen de nieuwe regels en richtlijnen binnen. Dit keer was het: Géén coronatoegangsbewijs bij attractieparken, natuurparken en dierenparken (maar wel als u binnen of buiten in de horeca gaat zitten om te eten en/of drinken, of naar een evenement op het terrein gaat, zoals een voorstelling of optreden). ,,En toen werd het ingewikkeld voor ons”, begint woordvoerder van de Efteling Steven van Gils. ,,Want wat viel er dan precies onder een voorstelling of een optreden?”

De Efteling besloot een plan te maken en dat voor te leggen aan de gemeente Loon op Zand. Een weg die het pretpark in Kaatsheuvel tot nu toe vaker bewandelde. ,,Bij ruimte voor interpretatie wordt eerst met de gemeente overlegd, pas na een akkoord voeren we de nieuwe maatregelen door”, aldus Van Gils. Die nieuwe invulling zag er als volgt uit: bij het Eftelingtheater – een indoor show met apart ticketverkoop- wordt om een coronatoegangsbewijs gevraagd. Logisch.

,,Maar de Raveleijnshow en het theater in het Sprookjesbos zijn beide in de openlucht en het zijn relatief korte voorstellingen”, legt Van Gils uit. Een geldige QR-code zou niet nodig zijn. Dan Fabula en het Efteling Museum. Volgens de ‘gewone coronaregels’ kom je een museum en een bioscoop niet binnen zonder geldige code. Bij de Efteling wel. Want dat museum is meer een ‘doorstroomlocatie’. En die bioscoop? ,,Fabula duurt maar tien minuutjes. Dat is niet echt te vergelijken met een film van anderhalf uur”, aldus Van Gils.

Deze invulling van de regels kreeg goedkeuring van de gemeente Loon op Zand. ,,Op dat moment keken we secuur naar elke attractie en dachten we het juist goed te doen”, zegt de gemeentewoordvoerder van Loon op Zand. ,,We kwalificeerden dat museum als doorstroomlocatie, met mondkapjesplicht.”

‘Kennelijk zagen we het verkeerd’

Maar burgemeester Hanne van Aart zag zich dinsdag genoodzaakt terug te komen op dat besluit. ,,Kennelijk zagen we dit verkeerd en dienen we meer onderscheid te maken naar aard en verschijningsvorm van de diverse attracties. Dit betekent dat we met de Efteling hebben afgesproken dat het coronatoegangsbewijs vanaf vrijdag moet worden getoond.” Daarmee vervalt de mondkapjesplicht .

,,Vanzelfsprekend volgen wij dit op”, reageert Steven van Gils. De Efteling vindt het volgens hem ‘jammer dat ze hiermee negatief in het nieuws zijn gekomen’. ,,Het lijkt alsof we ons opzettelijk niet aan de coronaregels houden. Maar we hebben altijd de beste intenties gehad om de maatregelen zo goed mogelijk toe te passen om voor onze gasten en medewerkers een veilige omgeving te creëren.”

Wat betekent dat voor de rest van het park? Is de 4-D film kijken nu zo anders dan een boottocht door de Fata Morgana of het zitten in de banken van Villa Volta? Voor alle binnenattracties geldt een mondkapjesplicht. ,,Deze vallen nu niet onder de QR-regels en dat kan wel verwarrend zijn. En dus ook voer voor verdere discussie”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Waarom geen toegangsbewijs bij de ingang?

Waarom dan niet die QR-code bij de entree vragen? Dan ben je van het probleem af, zou je zeggen. ,,Klopt. Maar dat heeft niet onze voorkeur”, geeft Van Gils meteen aan. ,,De Efteling is er voor iedereen en iedereen moet zich welkom voelen”.

Reageer of discussieer mee

Vond u Hoe de Efteling verdwaalde in een wirwar van mondkapjes en QR-codes nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Hoe de Efteling verdwaalde in een wirwar van mondkapjes en QR-codes” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…