In alle horecazaken is een QR-code verplicht als je naar binnen wilt, maar wegrestaurants vormen daar een uitzondering op. “Er wordt met twee maten gemeten”, zegt Jan van Hooijdonk, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Arnhem Renkum.
Het gaat om wegrestaurants die liggen bij verzorgingsplaatsen langs het hoofdwegennet, laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten. Na een telefoontje met Rijkswaterstaat blijkt dat het om de snelwegen en een aantal N-wegen gaat. De motivatie van het ministerie dat deze restaurants zonder scan van de QR-code gasten mogen toelaten, is dat het voor internationale beroepschauffeurs altijd mogelijk moet zijn om te eten en drinken.
‘Het is verwarrend’
“Ik ben heel erg verbaasd over de maatregel. Er wordt gezegd: het is voor internationale truckers, zodat zij hun natje en droogje kunnen halen. Maar ik heb toch ook een internationale QR-code?”, zegt Van Hooijdonk. “Het is een nieuwe stap in een hele reeks onlogische besluiten in de afgelopen twee jaar.” Hij heeft zelf een horecazaak in Oosterbeek. “Ik heb ook internationale klandizie. Maar ik zit niet langs de snelweg, dus ik moet wel scannen. Het is verwarrend.”
Veel wegrestaurants zelf zijn terughoudend om te reageren, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. Ze willen eigenlijk niet dat er al te veel aandacht voor komt, omdat het gevoelig ligt ten opzichte van andere restaurants. Bovendien vrezen ze strengere regels.
‘Waarom de een wel, de ander niet?’
“Andere restauranthouders hebben vraagtekens, waarom is dit zo? Ik snap het zelf ook niet. Waarom bij de een wel en de andere niet”, vertelt Ruud van Mourik, eigenaar van de Goudreinet bij Barneveld, die wel wil reageren.
Hij richt zich op mensen die langs de weg even wat willen eten. “Mensen zitten ook niet altijd voor hun lol op de weg. Voor de beroepschauffeur is het een uitkomst.” Maar of er ook gezinnen welkom zijn, die gewoon een hapje willen gaan eten? “Ik kan niet controleren met welke reden mensen op de weg zitten.”
Hij benadrukt dat hij binnen wel afstand probeert te houden. “We hebben een grote zaak, de tafels staan wijd uit elkaar.” De geboden ruimte wordt volop benut. Bij restaurants langs snelwegen, die onderdeel zijn van een hotel, wordt wel om een coronapas gevraagd.
Handhavers voelen mee met ondernemers
Een bedrijfsleider van een ander restaurant noemt het een vormfout. “Het is wel tof, maar een fout in de regels.” Volgens de woordvoerder van het ministerie is dat dus niet het geval: “Voor wegrestaurants wordt een uitzondering gemaakt, omdat het voor chauffeurs, en dan met name chauffeurs van internationaal vrachtverkeer, mogelijkheid moet zijn om te eten en drinken.”
Jan van Hooijdonk merkt dat het onderwerp leeft onder zijn leden. Maar niet alleen daar: ook op hoger niveau wordt er met de maatregelen gestoeid. Maandagochtend had van Hooijdonk overleg met de burgemeester van Renkum. “Zij was ook niet op de hoogte van de maatregel. Ik merk dat het lokale overheden en handhavers ook boven het hoofd groeit welke regels waar gelden”, vertelt de afdelingsvoorzitter. “Emotioneel voelen ze met ondernemers mee en ze zijn coulant met boetes. Ze doen ook alleen maar wat van boven opgedragen wordt.”