Hoe kom ik aan een ‘coronapaspoort’?

Hoe kom ik aan een ‘coronapaspoort’?

Een strandvakantie aan de Middellandse Zee of een citytrip naar Kopenhagen; is dat deze zomer al mogelijk nu het Europees Parlement groen licht heeft gegeven voor de ‘coronapas’?

Kom ik in aanmerking voor een coronapas?

Met de ‘coronapas’, die officieel het EU Covid-19-certificaat gaat heten, staat het EU-burgers vrij om binnen de Europese Unie te reizen. Wie zo’n pas wil aanvragen, moet voldoen aan minstens één van drie criteria. De aanvrager dient gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus, in het bezit te zijn van een recente PCR-test met een negatieve uitslag of dient reeds van het coronavirus genezen te zijn en aantoonbaar genoeg antistoffen in het lichaam te hebben. Dit kan worden aangetoond met een speciale antistoffentest, ook wel een serologische test genoemd.

Wie een certificaat op basis van vaccinatie heeft gekregen, is in principe ingeënt met een door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA goedgekeurd coronavaccin zoals van Pfizer, Janssen, AstraZeneca of Moderna. Lidstaten van de EU kunnen daarnaast zelf bepalen of mensen die bijvoorbeeld een Russisch of Chinees vaccin hebben gekregen worden toegelaten tot hun land.

Hoe kom ik aan een coronapas?

Een coronapas zou in principe beschikbaar moeten zijn voor iedere EU-burger die aan een van de criteria voldoet. Maar waar je straks in Nederland het certificaat kunt aanvragen en hoe lang het verwerken van een aanvraag duurt, is nog niet bekend.

Hoe werkt de coronapas?

De pas bestaat uit een QR-code die je vanaf je smartphone laat scannen. Voor wie geen smartphone heeft is een geprinte versie van deze code ook voldoende. De QR-code bevat je naam, geboortedatum, de lidstaat en de datum van uitgifte. Het toont of de pashouder is gevaccineerd tegen corona, over een recent negatief testresultaat beschikt of onlangs is hersteld van het virus. De bedoeling is dat deze informatie kan worden ingevoerd door bijvoorbeeld testcentra of ziekenhuizen.

Het ‘Europees Covid-19-certificaat’ is niet bestemd als reisdocument en mag dan ook geen voorwaarde worden om vrij naar het buitenland te kunnen reizen of andersom. Het is eerder informatie die bij een grenscontrole eenvoudig kan worden ingezien.

Ik ben nog niet gevaccineerd, maar wil graag op vakantie. Waar laat ik me testen?

Ook dat is nog niet bekend. Voorheen konden mensen die Nederland in of uit wilden reizen en een negatieve PCR-test moesten laten zien zich laten testen bij travelclinics of private testcentra. De GGD geeft namelijk geen zogeheten non-Covid-19-verklaring uit. Of dit ook geldt voor de test die nodig is voor voor het aanvragen van een coronapas is nog niet duidelijk.

Tot nu toe was het nog niet mogelijk om vanuit een hoogrisicogebied Nederland in te reizen met een antistoffentest. Dat kon alleen met een negatieve PCR-test. Met het invoeren van de coronapas zal dat dus veranderen. Het is wel al mogelijk om bij commerciële testcentra in Nederland een antistoffentest te doen. Met een bloedonderzoek kan aangetoond worden of het lichaam antistoffen tegen het virus aanmaakt.

Per wanneer kan ik dan op reis?

Het Europees Parlement, de lidstaten en de Commissie beginnen nu aan de onderhandelingen over de details van het EU Covid-19-certificaat. Volgens commissievoorzitter Ursula von der Leyen moet het systeem hiervoor eind juni operationeel zijn, bij het aanbreken van de zomervakantie. Wie wil reizen, moet dus nog even twee maanden geduld hebben.

Is mijn certificaat ook buiten de EU geldig?

In principe is de coronapas alleen geldig binnen de Europese Unie, maar het parlement is inmiddels ook akkoord dat burgers van buiten de EU met een erkend coronacertificaat Europa mogen betreden. Brussel heeft contact met de Verenigde Staten om te bekijken hoe dat gerealiseerd moet worden, met als voorwaarde dat EU-burgers met een certificaat dan ook in de VS worden toegelaten, zonder extra eisen.

Vooralsnog geldt er een inreisverbod in heel de EU voor reizigers uit hoogrisicogebieden. Reizen buiten de EU naar landen die de overheid als veilige landen heeft aangemerkt, is wel mogelijk. Op dit moment staan er echter maar tien landen op die lijst.

Naast het EU Covid-19-certificaat bereidt een aantal landen een vergelijkbaar landelijk ‘coronapaspoort’ voor, zoals Denemarken en Zweden. Met zo’n landelijk certificaat kunnen burgers toegang krijgen tot bijvoorbeeld concerten, horeca en sportscholen. Israël werkt al met zo’n paspoort.

Reageer of discussieer mee

Vond u Hoe kom ik aan een ‘coronapaspoort’? nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Hoe kom ik aan een ‘coronapaspoort’?” mag u delen met anderen 😉

18 reacties. Reactie plaatsen

 • H.A.Scholte
  2 juli 2021 12:38

  duidelijk maar ,nog niet wanneer eea komt en dat is erg onduidelijk. wij zijn beiden 2x ingeeint. dus beschermt.

  Beantwoorden
  • In dat geval kan je de app “CoronaCheck” downloaden, doorloop de stappen en dan zie je dat de twee x vaccinaties er tussen zit en vanuit daar kan je de een QR code aanmaken.

   Beantwoorden
 • Hoe kun je een QRcode aanmaken na een (positieve) serologische test?
  De labuitslag heb ik alleen op papier.

  Beantwoorden
  • Upload 1 van de volgende 3 bewijzen in de CoronaCheck-app of op de website CoronaCheck.nl:

   Vaccinatiebewijs uploaden
   Ga naar de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl.
   Log in met uw DigiD. Controleer op tijd of uw DigiD werkt. De aanvraag van een nieuwe DigiD duurt enkele werkdagen.
   Uw vaccinatiegegevens worden automatisch opgehaald bij het RIVM (als u daar toestemming voor hebt gegeven), GGD of het ziekenhuis. U ziet die gegevens terug in de CoronaCheck-app of op de website CoronaCheck.nl.

   Herstelbewijs uploaden

   Heeft u een positieve PCR-coronatest gehad bij de GGD die niet ouder is dan 180 dagen? En niet korter dan 12 dagen? Dan geeft de GGD een digitaal herstelbewijs af. Bij een positieve corona-sneltest van de GGD niet.

   Ga naar de CoronaCheck-app of de website CoronaCheck.nl.
   Log in met de DigiD app of sms-controle van DigiD. Controleer of uw DigiD werkt. De aanvraag van een nieuwe DigiD duurt enkele werkdagen.
   De gegevens van uw herstelbewijs worden automatisch opgehaald bij de GGD. U ziet die gegevens terug in de CoronaCheck-app of op de website CoronaCheck.nl.
   Serologische test telt niet
   De uitslag van een serologische coronatest (bloedtest) is niet bruikbaar als herstelbewijs in CoronaCheck.

   Negatieve testuitslag uploaden

   Maak een gratis testafspraak voor reizen in juli en augustus.
   Laat u testen op het coronavirus.
   Test u positief op corona? Dan kunt u niet op reis en gaat u in quarantaine.
   Bent u negatief getest? Het hangt van uw testlocatie af hoe u uw vaccinatiebewijs kunt activeren:
   Maakte u uw testafspraak online? Vul uw ophaalcode van de negatieve testuitslag in op de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl.
   Bent u door de GGD getest? Dan ontvangt u geen ophaalcode, maar kunt u inloggen met DigiD.
   Meer informatie over testbewijzen
   Lukt het niet? Kijk of u uw antwoord vindt bij de informatie over testbewijzen.

   Beantwoorden
 • ronald jacobus baumgarte
  10 september 2021 12:34

  mijn vriendin is ingeent en heeft geen bewijs gekregen dat ze is ingeent dus over de coronapas zit ook helemaal scheef en waarom omdat mensen die gevaccineerd zijn nog steeds besmet kunnen worden soms een lichte stijging dan hoog maar wij staan donker rood op de coronakaart ik zelf ben negatief getest en niet ingeent omat het ook een keuze is die je zelf maakt en tot op heden nog nergens geen last van maar waar ze zich NIET druk om maken is de RS virus voor kinderen en de aankomende GRIEP golf want als jij je laat testen ben je weer besmet met corona maar iedereen heeft zijn eigen mening

  Beantwoorden
  • Hoi Ronald,

   1. je vriendin, dat klopt niet helemaal. Je krijgt van de GGD – of van de priklocatie een briefje mee, met daarop twee stempels en stickers met barcode/QR-code. Dat en de verwerking naar de GGD is je bewijs. Dan kan je daarna twee dingen doen:

   a. het bij de tweede prik je gele boekje laten invullen, of achteraf bij de GGD
   b. de coronacheck app gebruiken (inloggen met je digid)

   2. mensen die gevaccineerd zijn kunnen alsnog aangestoken worden
   3. Ik ook, maar heb in deze 1,5 jaar COVID pandemie diverse malen laten testen en allen negatief, maar toch heb ik de keus gemaakt om te vaccineren, ook dat is een eigen keus.
   4. wie is “ze”, als je met “ze” ons bedoelt dan kan ik je zeggen dat je het goed mis heb, bedoel je met iemand anders “ze”, okay..
   5. de laatste zin snap ik niet heel erg: want als jij je laat testen ben je weer besmet met corona. Dus als ik mij nu laat testen, ben ik positief?

   Ik weet niet of je het nut van de prik wel weet maar ik probeer het je uit te leggen:

   COVID-19 is een virus die jouw lichaam niet kent. Omdat jouw lichaam dit virus niet kent kan het virus je lichaam dus binnendringen zonder dat jij daar erg in heb. Het virus heeft dus vrij spel in jouw lichaam. Jouw lichaam herkent het niet dus kan ook geen afweer stoffen daar heen brengen. Bij de een heeft het virus vrijwel geen impact en bij de ander heel veel impact.

   Het vaccin heeft dummy virussen van COVID-19, die vertellen aan jouw lichaam: hey ik ben een virus en pak mij aan! Jouw lichaam zal hier naar luisteren en de volgende keer herkent jouw lichaam COVID-19 en zal deze dan ook bestrijden omdat hij nu weet hoe.

   En dan als laatste, het ieder zijn of haar goed recht wat hij of zij doet. Maar het is zijn of haar plicht om te zorgen ook voor anderen. Heb je een andere mening, is dat prima. Maar! Zorg er voor dat je die mening niet opdringt, geen geweld, geen gekke of nutteloze uitspraken maken of dingen met elkaar vergelijk die er niets maar dan ook niet mee te maken hebben. Sinds de pandemie hebben we alleen al in Nederland opeens duizenden virus specialisten erbij gekregen. Natuurlijk vrijheid van meningsuiting is je recht, maar facebook is geen wikipedia en Google gebruikt cookies om je geschiedenis op te slaan en te gebruiken voor de volgende keer dat je Google weer gebruik om soort gelijken resultaten aan je te laten zien, dus alen men echt onderzoek wilt gaan doen, er is een nationaal archief ook voor de medici, raadpleeg dat ipv op algoritme van Facebook, Youtube en Google te vertrouwen.

   Beantwoorden
 • Meewerken aan medische discriminatie is een strafbaar feit. Alle vaccins zitten nog in een experimentele fase. Weten de burgers die zich vrijwillig opgeven voor dit experiment of ze in de placebo groep zitten of het mixje waarvan niemand mag weten wat er in zit in hun lichaam gespoten wordt?

  En inderdaad een mening mag je niet opdringen maar een vaccin wel? en dat het vaccin veilig is?? Dat zegt zelfs de fabrikant niet van de afzonderlijke vaccins. Dat is dus ook een mening die niet eens ergens op gestoeld is. Die wel opgedrongen wordt. Schiet mij maar lek maar het meten van twee maten is sinds 2020 ongeveer maart/ april de manier om met ‘elkaar’ om te gaan.

  Beantwoorden
  • Marjon, lees even terug wat je zelf schrijft. Niemand heeft het over medische discriminatie, jij wel. Nee, alle vaccins bevatten een vaccin. Ze dragen of hebben geen placebo effect. Ik heb het wel eens eerder geschreven, sinds COVID-19 hebben wij in Nederland opeens 10 miljoen medische specialisten erbij gekregen.

   Beantwoorden
   • Alle vaccins bevatten een vaccin. Dat is ook de definitie van het vaccin zoals staat in het medische handboek voor artsen in opleiding.

    MRNA is echter geen vaccin en valt dus ook niet onder de definitie van vaccins maar onder de definitie van GEN therapie zoals de regeling onlangs is gewijzigd door de regering tbv Covid-19.

    Wel flauw dat je mensen gelijk kwalificeert als 10 miljoen medische specialisten omdat ze een andere mening hebben dan jij. Moet je niet doen. Breng dan de juiste argumenten naar voren ipv niets te zeggen en een kwalificatie poneren.

    Beantwoorden
    • Kijk om je heen, het nieuws, kranten, websites.. Iedereen heeft wel een mening, huilende vrouwen die niet in de sauna mogen omdat ze weten dat je een QR-code nodig hebt om naar binnen te gaan maar toch wel proberen en klagen en klagen in hun eenzijdige video boodschap. Ook compleet gestoorde mensen die mensen bij de MAC homo’s, dikke en zwarte noemen buitensporig en nodeloos! Iedereen weet waar ze het over hebben ook jij…

     mRNA

     Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5234730/mrna-vaccin-veilig-pfizer-moderna-janssen-astrazeneca gezien ik geen expert ben..

     Ik citeer!

     We hoorden de term geregeld voorbijkomen in de persconferenties van minister De Jonge: een mRNA-vaccin. BioNTech/Pfizer en Moderna zijn zulke vaccins. Maar wat betekent mRNA nou eigenlijk? En waarin verschilt zo’n vaccin van de andere vaccins op de Nederlandse markt?

     Er zijn op dit moment vier vaccins goedgekeurd in Nederland: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen. De eerste twee zijn mRNA-vaccins en die van AstraZeneca en Janssen zijn zogeheten adenovirusvaccins.

     Laten we beginnen met de mRNA-vaccins. De m staat voor messenger, daarom wordt het in Nederlands ook weleens boodschapper-RNA genoemd.

     Spike-eiwit
     RNA is een molecuul dat qua chemische structuur sterk lijkt op het beter bekende DNA. Het zijn wel twee verschillende dingen, want RNA is een molecuul dat cellen nodig hebben om een eiwit te kunnen bouwen. Dit zit ook in het coronavirus.

     Het mRNA-vaccin geeft een boodschap aan cellen. Hierdoor gaan die cellen eiwit aanmaken die normaal gesproken door het coronavirus worden aangemaakt. Dit wordt ook wel spike-eiwit genoemd.

     Immuunsysteem in actie
     Het vaccin lijkt dus eigenlijk een beetje op het coronavirus. Maar het is er maar een heel klein stukje van, bijna volledig onschadelijk gemaakt, vertelt hoogleraar vaccinontwikkeling Ben van der Zeijst. “Doordat het maar zo’n 10 procent van het virus is, word je er niet ziek van. Maar het zorgt er wel voor dat je immuunsysteem in actie komt.”

     Want je immuunsysteem herkent dan ook wanneer het echte coronavirus je lichaam in komt, om het vervolgens uit te schakelen door middel van afweercellen. Dat wordt uitgelegd in deze video van het ministerie van Volksgezondheid:

     AstraZeneca en Janssen doen eigenlijk hetzelfde. Ook zij maken spike-eiwit aan waar je immuunsysteem van leert, om dan later eventueel het coronavirus te kunnen opruimen. Het grote verschil zit hem in de basis van het vaccin.

     Verkoudheidsvirus
     Deze vaccins zijn namelijk gebaseerd op adenovirussen. Dit zijn onschuldige verkoudheidsvirussen waar een klein stukje van de genetische code van het coronavirus aan wordt toegevoegd.

     Op die manier gaat het afweersysteem aan de slag om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan.

     en voor een betere uitleg met plaatjes enzo:

     Beantwoorden
 • Persoonlijk gegeven + digiD + GGD op telefoons die geinfiltreerd zijn door gogol en FB, ‘javascript-gewenst’. Hoe na”if moeten we worden?

  Beantwoorden
 • hoe komt mijn man aan een Qr CODE HEEFT GEEN I PHONE OF GEEL BOEKJE

  Beantwoorden
 • Het lijkt me moeilijk

  Beantwoorden
 • ‘Cojona is een hoax, dames en heren!’
  ‘Wat een aanfluiting van een virus. Eerste dag een pietsie spierpijn, tweede dag lichtelijk duf in het hoofd en toen nog drie daagjes wat hoesten en snotteren’
  Willem Engel had gewoon gelijk, joh. En Thierry ook. Ja, zelfs al die jodensterdragende wappies hadden het bij het rechte eind. Cojona – want zo noem je corona als de schellen je van de ogen zijn gevallen – is niks meer of minder dan een door de fake news mainstream media opgeblazen griepje.

  En ik kan het weten, want vorige week had ik het te pakken, hoor, die met grote vrezen gevreesde cojona. Ondanks twee prikken en een booster, zowel binnen- als buitenshuis mondkapje dragen, handen wassen tot de vellen erbij hangen, niezen in de elleboogplooi, ook wanneer ik tot niezen geen enkele aandrang gevoelde, en te allen tijde anderhalve meter afstand te houden, ook tijdens de seks.

  Twee jaar lang al die moeite gedaan en waarvoor? Om die pandemie van likmevestje aan m’n deur voorbij te laten gaan? Echt, wat een aanfluiting van een virus. Eerste dag een pietsie spierpijn, tweede dag lichtelijk duf in het hoofd en toen nog drie daagjes wat hoesten en snotteren. Meer was het niet. Ik kon gewoon nog alles doen en aangezien ik toch niet meer bang hoefde te zijn om besmet te raken, deed ik ook alles. Naar de supermarkt, lekker dringen in de rij bij de kassa. In de kroeg, goed hard en nat m’n bestellingen in het gezicht van de barvrouw schreeuwen. Gezellig met m’n stokoude oma naar de bingo-middag in haar verzorgingstehuis vol één-keer-blazen-en-ze-vallen-om-bejaarden, beetje proesten in die advocaatjes met slagroom.

  Gister snoot ik m’n laatste zakdoek vol en vandaag voel ik me alweer zo fris als een hoentje. Ook niks geen long covid of dat soort aanstellerij… Oké, misschien ben ik een beetje late to the party, maar nu ik het proefondervindelijk aan den lijve heb ondervonden, maak ik een draai van 180 graden en exclameer: ‘Cojona is een hoax, dames en heren!’

  ‘Maar die gruwelijke beelden begin 2020 uit het Italiaanse Bergamo dan?’ hoor ik u zeggen. ‘En van hetzelfde laken een pak uit het Verenigde Statense New York en het Braziliaanse Brazilië?’ Luister: als Stanley Kubrick de maanlanding kon faken, moet het voor iemand als Steven Spielberg een eitje zijn om z’n camera op wat horizontaal opgestapelde figuranten te richten en ons te doen geloven dat het einde der tijden nabij is. ‘Doodstil blijven liggen, jongens! Niet bewegen! Ja, heel goed, net echt een berg getriageerde lijken!’ Vergeleken bij de openingsscène van Saving Private Ryan is het een koud kunstje.

  Goed, maar what about al die eerdere anti-wappie-columns van mij? Voortschrijdend inzicht, baby. Dat hebben mensen met hersens soms. Dat ze bij het ter tafel komen van nieuwe feiten nieuwe ideeën krijgen. En aan de hand van het door mijzelf vergaarde anekdotische bewijs kan ik enkel en alleen tot de conclusie komen dat corona een wassen neusverkoudheid is. En volgende week vind ik Poetin een topgozer.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…