Horeca kan veilig open met hulp van QR-codes

Horeca kan veilig open met hulp van QR-codes

‘Stappen nieuwe stijl’ kan straks beginnen met een QR-code op de telefoon. De Arnhemse wethouder Jan van Dellen noemt de nieuwe centrale gastenregistratie voor alle horeca in de Gelderse hoofdstad ‘uniek’.

Het uitgaansleven start dit jaar met een aanmelding via gastvrij-arnhem.nl. De horecabezoeker meldt zich aan bij het restaurant of café waar hij naartoe wil. Hij vult vervolgens of thuis of ter plekke een aantal gezondheidsvragen en persoonlijke gegevens in, de horeca-medewerker ziet vervolgens de aanmelding en de toegang is geregeld, meldt De Gelderlander.

Van Dellen presenteerde het registratieplatform donderdag in Stadsvilla Sonsbeek op het terras waar anderhalve week geleden jongeren op een steenworp afstand nog een feestje brouwden met veel bier erbij, zonder acht te slaan op welke coronaregel dan ook. Burgemeester Ahmed Marcouch kondigde daags daarna een alcoholverbod af. Voorzitter Jan van Hooijdonk van de afdeling Arnhem en Renkum van Koninklijke Horeca Nederland schreef in die tijd Marcouch een brief waarin hij zijn medeleven betuigde.

‘U gunt het iedereen, zo’n mooie lentedag buiten’ schreef Van Hooijdonk. ‘Het is alleen niet te doen. Want Den Haag laat u gruwelijk in de steek. Ontneemt u elke mogelijkheid om de onvermijdelijke drukte te reguleren. Geen terras waar de mensen veilig neer kunnen strijken om te genieten van de zon. Handhaving komt oren en ogen tekort om de mensen aan te spreken op corona-overtredingen.’

Arnhem heeft hoop op versoepelingen

Het koude weer heeft die verzuchting even op sterk water gezet, maar Van Hooijdonk voorspelt dat Marcouch en zijn collega’s er een hele kluif aan krijgen als het een zonovergoten Koningsdag wordt op 27 april zonder versoepelingen. ,,Dan zijn mensen niet meer te houden. Het is te hopen dat er voor die tijd echt wat beweging komt in de koers vanuit Den Haag.”

Van Dellen: ,,Hopelijk zijn de terrassen al vanaf 21 april open, als de regering tenminste de versoepelingen doorzet in het beleid om de corona te bestrijden.”

”De QR-code was natuurlijk al ontwikkeld maar nu ging het erom om het in een centraal systeem voor de hele Arnhemse horeca te gieten”

Van Hooijdonk krijgt met zijn pleidooi voor veilig stappen bij de horeca bijval van de wethouder. Van Dellen vindt de gastenregistratie oude stijl nogal omslachtig. ,,Daar hebben we vorig jaar al met elkaar over gesproken. Bij veel zaken bestond de registratie uit een stukje papier waar mensen hun naam, emailadres en telefoonnummer konden invullen. Dat moest dan bij een besmetting richting GGD voor contactonderzoek. Het zou na 14 dagen vernietigd worden maar een garantie was er niet.” Her en der waren er ook al zaken die van een QR-code gebruik maakten maar dat ging allemaal hapsnap.

QR-code was een race tegen de klok

Mathijs Gielen en Maikel Snijders van softwarebedrijf Ad Up uit Arnhem vertellen ze dat ze twee maanden geleden zijn benaderd voor de ontwikkeling van het platform. ,,Het was een race tegen de klok”, lacht Gielen. ,,De QR-code was natuurlijk al ontwikkeld maar nu ging het erom om het in een centraal systeem voor de hele Arnhemse horeca te gieten dat ook nog veilig is”, stelt Snijders. Ze zijn ervan overtuigd dat hen dit ook gelukt is.

Gastvrij Arnhem is een initiatief van Koninklijk Horeca Nederland en Hotel Overleg Regio Arnhem, ondersteund door het gemeentebestuur, het Ondernemersfonds Arnhem en Platform Binnenstad Arnhem. De steun van de gemeente Arnhem bezorgt de ondernemers nieuwe kansen. Gielen: ,,We hopen natuurlijk op veel belangstelling van andere gemeenten.”

Wapenwedloop hackers en verhandelde gegevens

Het duo weet heel goed hoe gevoelig de privacy ligt, zeker in deze tijd van onthullingen over de wapenwedloop van hackers en gegevens die verhandeld worden. ,,Al hebben wij het natuurlijk wel makkelijker dan bedrijven of instellingen die hun klantenbestanden langdurig willen bewaren”, zegt Snijders. Bij Gastvrij Arnhem wordt alles na 14 dagen gewist, zo verzekert iedereen. Het systeem is gratis voor klant en ondernemer.

Reageer of discussieer mee

Vond u Horeca kan veilig open met hulp van QR-codes nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Horeca kan veilig open met hulp van QR-codes” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…