Internationale studenten komen kroegen niet in met QR-code, bonden bezorgd

Internationale studenten komen kroegen niet in met QR-code, bonden bezorgd

Internationale studenten van buiten de Europese Unie die zich in hun thuisland hebben laten vaccineren, kunnen in Nederland vaak niet naar het café of een andere gelegenheid waarbij een QR-code verplicht is. Een situatie die snel moet veranderen, stellen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in gesprek met NU.nl.

Iedereen vanaf dertien jaar die vanaf 25 september in Nederland onder meer een café of restaurant, theater, concert of sportwedstrijd wil bezoeken, moet een coronatoegangsbewijs laten zien. Voor studenten die in hun thuisland buiten de EU zijn gevaccineerd, kan dit problemen opleveren.

De app waarmee toegangscodes worden gescand, werkt namelijk alleen met QR-codes met de Digitaal Corona Certificaat-standaard (DCC). Deze standaard wordt door landen in de EU gehandhaafd.

Ook een aantal landen buiten de Europese Unie maakt er gebruik van, maar lang niet allemaal. Onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gebruiken de standaard niet.

Studenten die een QR-code hebben uit een land dat het DCC-certificaat niet gebruikt, kunnen daardoor niet naar binnen in bijvoorbeeld cafés in Nederland. Tenzij ze zich laten testen, dan kunnen ze 24 uur een QR-code tonen.

Uitsluiting en eenzaamheid

“Dat is een probleem”, stelt Lisanne de Roos, voorzitter van het ISO. “Deze groep wordt op deze manier buitengesloten van activiteiten waarbij contact kan worden gemaakt met andere studenten, iets wat juist aan het begin van het studiejaar erg belangrijk is voor internationale studenten.”

Ama Boahene, voorzitter van de LSVb, sluit zich hierbij aan en stelt dat internationale studenten het niet makkelijk hebben in Nederland. Woonruimte vinden is voor deze groep bijvoorbeeld ook een probleem, vertelt ze. “Als studenten dan ook niet gemakkelijk deel kunnen nemen aan sociale activiteiten, dan dreigt uitsluiting en eenzaamheid.”

Beide partijen benadrukken dat het probleem opgelost moet worden. Hoe groot de groep getroffen studenten is, weten ze niet. Voor de urgentie van het probleem maakt het echter niet uit, stellen ze. “Het is belangrijk dat vaccinatiebewijzen van buiten de EU ook goedgekeurd gaan worden. Dat moet echt snel gebeuren”, stelt Boahene.

Studenten lopen ook cultuur mis

Naast contact lopen de studenten anders ook cultuur mis. Naar de kroeg kunnen gaan hoort er namelijk echt bij, zegt De Roos. “De cultuur van een land leren kennen hoort onlosmakelijk bij de internationalisering.”

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat verantwoordelijk is voor de CoronaCheck-app, geeft aan dat het ministerie het probleem herkent en werkt aan een eventuele oplossing.

“Het is alleen een constante afweging tussen fraudegevoeligheid en gemak. Keur je een buitenlands vaccinatiebewijs goed, dan geef je namelijk aan dat je volledig vertrouwen hebt in hoe de vaccins gezet zijn en dat ze behoren tot de juiste persoon”, aldus de woordvoerder.

Met een omweg kunnen mensen uit het buitenland die in Nederland komen wonen alsnog een QR-code aanvragen. Zij kunnen daarvoor alleen in Utrecht terecht en moeten een identiteitsbewijs, een BSN-nummer en een vaccinatiebewijs uit het land waar de vaccinatie is verkregen meenemen.

Volgens de woordvoerder is dit voor mensen die tijdelijk in Nederland verblijven, zoals expats en studenten, geen oplossing. “Dit proces om een code aan te vragen duurt een stuk langer. De wachttijd voor een afspraak in Utrecht is al een week.”

Reageer of discussieer mee

Vond u Internationale studenten komen kroegen niet in met QR-code, bonden bezorgd nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Internationale studenten komen kroegen niet in met QR-code, bonden bezorgd” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…