ARNHEM – De geldigheid van de QR-code vervalt deze week voor ongeveer een half miljoen Nederlanders. Wie zijn deze mensen? En hoe weet je of je onder deze groep valt? Omroep Gelderland zet wat vragen en antwoorden op een rij.
Mensen die langer dan negen maanden geleden hun tweede prik hebben gehad, of langer dan zes maanden geleden een herstelbewijs hebben gekregen, moeten nu opletten dat de geldigheid van hun QR-code verloopt. Het gaat dus om mensen die rond eind april een tweede prik haalden, of mensen die in augustus corona hebben gehad.
Wie zijn deze mensen?
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat ruim drie miljoen Nederlanders op 2 mei 2021 tenminste één prik had gekregen. Bijna anderhalf miljoen Nederlanders waren toen via de tweede prik volledig gevaccineerd. Als we kijken naar de berichtgeving van die tijd, zien we dat vooral Nederlanders van achterin de 50 en ouder hun eerste prik konden halen. De groep die toen voor de tweede maal geprikt kon worden, bestaat vooral uit mensen van achterin de 60 en ouder.
Is dit dan ook de groep waarvan nu de QR-code vervalt? “Niet per se”, zegt een woordvoerder van de landelijke koepel GGD GHOR. “We moeten natuurlijk ook de factor meenemen van mensen die nog niet geboosterd zijn, omdat ze onlangs corona hebben gehad. Die mensen zijn hersteld en kunnen pas sinds kort de derde prik krijgen. Daarbij laten juist veel ouderen de boosterprik wél zetten. Voor mensen boven de 60 ligt het percentage zo rond de 85 procent. Bij mensen tussen de 50 en 59 jaar ligt het iets lager, met 69 procent. Maar het gaat waarschijnlijk vooral om mensen van wie de geldigheid van het herstelbewijs vervalt.”