Judith vliegt met vals uitgegeven QR-code testbewijs naar Curaçao: “Het klopt gewoon niet”

Judith vliegt met vals uitgegeven QR-code testbewijs naar Curaçao: “Het klopt gewoon niet”

Judith van der Werf is net terug van een zonovergoten vakantie op Curaçao. Om daar naartoe te kunnen reizen, liet ze zich testen bij een spoedtestlocatie in Amsterdam. Van een medewerker van die testlocatie kreeg ze een certificaat dat helemaal niet klopt en dat bovendien zeer eenvoudig aanpasbaar is.

De Amsterdamse liet zich op vrijdagmiddag 9 juli testen, maar had na 24 uur nog altijd geen testuitslag binnen. Ze besloot daarom verhaal te halen bij de testlocatie. Uiteindelijk schreef een medewerker haar gegevens op en had ze kort daarna een testcertificaat in haar mailbox, waar nogal wat aan mankeerde.

“Ik heb vrijdagmiddag die test gedaan. En niet een antigeentest, maar een PCR-test. Ik krijg een uitslag van een antigeentest die ik op zaterdag zou hebben gedaan, waarvan de uitslag een half uur eerder was, dan dat de test die was gedaan. Zo staat het op papier”, aldus Van der Werf.

QR-code is makkelijk aan te passen

Maar dat is niet het enige. Het certificaat blijkt niet alleen foutief, maar is ook nog zeer gemakkelijk aan te passen. Vermoedelijk kreeg ze het template van het pdf-formulier opgestuurd. “Ik kan gewoon de tijden aanpassen. Ik kan van alles doen. Het is een nepresultaat, maar ik kan er ook nog eens van alles mee. Ik kan hem nu voor iedereen maken die een negatief resultaat wil”, vertelt ze.

Wat er bij dit individuele geval is misgegaan, wordt door het bedrijf nog uitgezocht. “We hebben meer dan duizend medewerkers en zij kunnen inderdaad gegevens aanpassen”, aldus Rasmus Emmelkamp, oprichter van Spoedtest.nl. “Ze hebben waarschijnlijk dan een certificaat gemaakt en daar een fout in gemaakt.”

Hij benadrukt dat alle medewerkers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben overlegd en dat zij via de zogenoemde NEN-7010-veiligheidsnorm werken. Verder zegt hij dat normaliter het certificaat via een geautomatiseerd systeem wordt verstuurd. Ook die certificaten zijn uiteindelijk aanpasbaar, maar daarvoor moet dan een speciaal softwarepakket worden aangeschaft.

Toch naar Curaçao

Opvallend is dat Van der Werf ondanks het evident foutief ingevulde certificaat, toch naar Curaçao kon vliegen. De foutieve data op het certificaat werden niet door de luchtvaartmaatschappij of door Curaçao zelf opgemerkt. Ook zijn de testcertificaten niet voorzien van bijvoorbeeld een unieke code.

Emmelkamp: “We kunnen allemaal codes erop gaan zetten. Maar als je naar het buitenland gaat en zij weten helemaal niets van een app die je moet downloaden om die qr-code te lezen, dan krijgen mijn klanten die zich bij ons laten testen problemen. Voor mij is het belangrijk dat mensen getest worden, de uitslag krijgen, en zo makkelijk mogelijk de grens over kunnen met een certificaat dat wereldwijd geaccepteerd is. En dat doen we op dit moment.”

De strafmaat voor het vervalsen van een testbewijs is, afhankelijk van de omstandigheden van het geval, valsheid in geschrifte. Daarop staat een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaar of een geldboete. Van der Werf liet zich na aankomst op Curaçao nogmaals testen, daaruit bleek dat ze niet was besmet met corona.

Reageer of discussieer mee

Vond u Judith vliegt met vals uitgegeven QR-code testbewijs naar Curaçao: “Het klopt gewoon niet” nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Judith vliegt met vals uitgegeven QR-code testbewijs naar Curaçao: “Het klopt gewoon niet”” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…