Kabinet: alle EU-landen groen of geel, streep door meerdaagse festivals

Kabinet: alle EU-landen groen of geel, streep door meerdaagse festivals

Het kabinet past de regels voor vakantie binnen Europa aan. Alle landen binnen de EU krijgen een gele of groene kleurcode, waardoor het makkelijk wordt erheen te reizen. Daarmee brengt Nederland zijn reisadviezen in lijn met de meeste andere EU-lidstaten. Reizigers moeten wel blijven voldoen aan de coronavoorwaarden die landen stellen.

Vanaf morgen gaan de nieuwe kleurcodes gelden. Geen enkel EU-land wordt dan nog ontraden als vakantieland. Op dit moment hebben Spanje, Portugal, Cyprus en Andorra nog kleurcode oranje; die landen gaan dus morgen naar geel. Een land kan alleen nog op oranje worden gezet als daar een gevaarlijke nieuwe variant van het virus opduikt.

Bij terugkeer naar Nederland gaan vanaf 8 augustus juist strengere regels gelden, om een nieuwe golf besmettingen door vakantiegangers te voorkomen. Alle reizigers van twaalf jaar en ouder die terugkeren uit een land met een geel reisadvies hebben een coronabewijs nodig. Wie volledig gevaccineerd is, kan zo’n bewijs krijgen in de vorm van een QR-code in de CoronaCheck-app.

Anderen moeten in hun vakantieland een PCR- of antigeentest laten doen. Pas als die negatief is, mogen ze Nederland in. De PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeentest maximaal 24 uur. De kosten van het testen in het buitenland zijn voor eigen rekening. Niet in elk land zijn er kosten aan een test verbonden, dit wisselt per bestemming.

Wie met vliegtuig, boot, trein of bus reist, wordt gecontroleerd door de vervoersmaatschappij, maar het kabinet benadrukt dat ook mensen die met eigen vervoer terug naar Nederland komen, gecontroleerd kunnen worden. Mobiele teams gaan die controles rond de grens steekproefsgewijs uitvoeren. Mensen die niet gevaccineerd zijn en zich niet hebben laten testen riskeren een boete van 95 euro. De Koninklijke Marechaussee zal niet opschalen om de controles aan de grens uit te voeren, zegt een woordvoerder.

Ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, krijgen het advies om bij terugkomst in Nederland zichzelf te testen. Demissionair minister De Jonge zei in een toelichting dat de nieuwe regels meer zekerheid bieden voor mensen die nog op vakantie gaan. “Maar ook meer zekerheid voor onszelf, om een nieuwe golf in het najaar te voorkomen.”

Geen meerdaagse festivals
Het kabinet zet een streep door meerdaagse festivals in Nederland, vanwege de besmettingsrisico’s. Het gaat om festivals als Lowlands, Down the Rabbit Hole en Mysteryland. De festivals waren al opgeschort tot medio augustus, daarna zou het kabinet zich er opnieuw over uitspreken.

De festivalsector liet eerder weten tijdig uitsluitsel te willen over het doorgaan van de evenementen later de zomer. Die zekerheid is er nu: festivals over meerdere dagen met overnachtingen zijn tot 1 september niet toegestaan.

“Helaas is het niet verantwoord om die evenementen door te laten gaan”, zei demissionair premier Rutte. Volgens hem is gebleken dat vooral het tussentijds hertesten van festivalbezoekers niet goed uit te voeren is. Dat hertesten is nodig omdat testresultaten maar beperkt geldig zijn.

Voor ééndaagse festivals is er nog geen duidelijkheid. Het kabinet wil op 13 augustus laten weten of ze door kunnen gaan.

De meest betrokken ministers zijn vanmorgen weer bijgepraat over de corona-situatie door het OMT. Volgens Rutte is het aantal nieuwe besmettingen inmiddels aan het dalen. “Dat is op zich goed nieuws”, zei hij, “maar we moeten waakzaam blijven”.

Hij wees erop dat het aantal ziekenhuisopnames nog wel licht stijgt. De verwachting is dat die stijging nog wel een paar weken doorzet, maar zich daarna stabiliseert. “De situatie in de zorg lijkt beheersbaar”, zei Rutte.

Reageer of discussieer mee

Vond u Kabinet: alle EU-landen groen of geel, streep door meerdaagse festivals nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Kabinet: alle EU-landen groen of geel, streep door meerdaagse festivals” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…