De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de wijzigingen pas na 4 februari ingaan, omdat er in het parlement nog vragen leven over de maatregel.
In eerste instantie zou de pas vanaf 1 februari nog maar negen maanden geldig zijn na een volledige vaccinatie, om zo gelijk te lopen met de rest van Europa. De Europese coronapas (digitaal coronacertificaat, DCC), waarmee Nederlanders kunnen reizen door de Europese Unie, is vanaf 1 februari nog maar 270 dagen geldig.
Iemand kan ook een coronapas krijgen na een doorgemaakte besmetting. De geldigheidsduur van zo’n coronabewijs gaat naar zes maanden. Nu is dat nog een jaar. De coronabewijzen zijn vooralsnog onbeperkt geldig als iemand een boosterprik heeft ontvangen.
Op dit moment zijn coronapassen op basis van een vaccinatie nog onbeperkt geldig. Maar de effectiviteit van de vaccins nemen na verloop van tijd af. De EU maakt zich daar zorgen om, mede vanwege de besmettelijkere omikronvariant. Een boosterprik moet de immuniteit weer oppeppen, waarna reizen met een coronapas weer mogelijk is.
Huidige papieren bewijzen vervallen per 1 april
Een aantal mensen heeft het coronabewijs op papier in plaats van digitaal. Voor zover bekend zijn er 1,2 miljoen papieren verklaringen uitgegeven door zorgaanbieders. Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen die hun vaccinatiegegevens niet willen delen met het RIVM.
De geldigheid van de huidige papieren bewijzen vervalt per 1 april. De nieuwe papieren bewijzen gaan een geldigheid hebben van maximaal negentig dagen, zodat ze onder meer “enigszins voldoende flexibel zijn met de volgende beleidswijziging”. De gebruiker moet zelf een nieuw papieren bewijs aanvragen en printen.