Maasbracht krijgt standbeeld Pierre Cnoops

Maasbracht krijgt standbeeld Pierre Cnoops

Het standbeeld van de oud-inwoner van Brachterbeek komt aan de Havenstraat. Een lokaal comité, bestaande uit vrienden en bewonderaars, maakt zich al ruim een jaar sterk voor een blijvend eerbetoon aan ’s lands bekendste buuttereedner.

Het beeld zal worden voorzien van een QR-code, waarmee bezoekers via hun mobieltje geluids- en beeldfragmenten van Pierre’s optredens kunnen oproepen. Alle archieffragmenten worden beschikbaar gesteld door provinciale omroep L1. Lees hier het persbericht:

Maasbracht krijgt een standbeeld van de in 2018 overleden buuttereedner Pierre Cnoops.

MAASBRACHT – Met de plaatsing van een levensgroot standbeeld in brons, geïnspireerd op zijn bekendste buutte-personage ‘De Jaeger’, eert Maasgouw de in 2018 overleden buuttereedner Pierre Cnoops. Het standbeeld van de oud-inwoner van Maasbracht zal een prominente plaats krijgen aan de Havenstraat. Het is de bedoeling het kunstwerk, een ontwerp van de Roermondse kunstenaar Dolf Wong Lun Hing, te onthullen bij de start van het nieuwe vastelaovesseizoen op 11 november. De gemeente Maasgouw ondersteunt het initiatief en draagt zorg voor het beheer.

Een lokaal comité, bestaande uit vrienden en bewonderaars, ijvert al ruim een jaar voor een blijvend eerbetoon aan ’s lands bekendste buuttereedner. Dankzij steun van bedrijfsleven en particulieren kon begin dit jaar worden gestart met de voorbereidingen en de productie van het kunstwerk. Onlangs werd in aanwezigheid van wethouder Tim Snijckers bij Bronsgieterij Custers het wassen model getoond aan de opdrachtgevers en de naaste familie van Pierre Cnoops. Tevens vond de ondertekening plaats van een goedkeuringsovereenkomst tussen de initiatiefnemers en mevrouw Beppie Wong, weduwe van ontwerper Dolf Wong.

Voor de feestelijke onthulling is samenwerking gezocht met de plaatselijke carnavalswereld. Carnavalsvereniging Onger ‘t Viaduct uit Maasbracht en Brachterbeek, thuisbasis van Pierre Cnoops, heeft toegezegd daarin het voortouw te willen nemen. Tevens zal Onger ’t Viaduct het kunstwerk symbolisch adopteren om, aldus de vereniging “de gedachte aan Pierre Cnoops, alsmede de humor en satire binnen de vastelaovend levend te houden”.

Van buuttereedner tot bekende Nederlander

Pierre Cnoops was 58 jaar de bekendste buuttereedner (tonprater) van Nederland en Vlaanderen.
Na zijn debuut in 1961 en een vervolg in 1962 werd hij in 1963 voor het eerst winnaar van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen. Een kampioenstitel die hij daarna nog twee keer zou veroveren. Die overwinningen leverde hem veel bekendheid op. Dankzij zijn verschijning in diverse landelijke tv-shows, o.a. bij Willem Duys, en reclamespotjes werd Pierre in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw een bekende Nederlander. Pierre Cnoops nam verschillende cd’s en elpees op. Zijn artiestenjubilea werden de afgelopen decennia groots gevierd. Pierre ontving diverse hoge carnavalsonderscheidingen uit binnen- en buitenland. Ook werd hij benoemd tot ereburger van Maasbracht, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Limburger van Verdienste. Behalve postbeambte was hij ook vele jaren gemeenteraadslid van Maasbracht. Op 20 januari 2018 gaf Pierre zijn laatste optreden in Moelingen (B). Hij zou afscheid nemen in Reuver in februari 2019 tijdens de revue “Vastelaovend wie Toen”, maar hij overleed op 1 december 2018 op 80-jarige leeftijd.

Het beeld ‘De Jaeger’

Bij zijn derde deelname aan de Limburgse Buuttekampioenschappen in 1963 in Eijsden won Pierre met zijn buut ‘De Jaeger’. Zijn humoristische act inspireerde beeldhouwer/tekenaar Dolf Wong Lun Hing (1921 – 2017) tot het scheppen van het gelijknamige bronzen miniatuur dat al een 15-tal jaren dienst doet als de Pierre Cnoops Wisseltrofee voor de winnaar van de jaarlijkse Limburgse buuttekampioenschappen. Volgens weduwe Beppie Wong was het Pierre Cnoops zelf die haar man Dolf benaderde voor het maken van een passende wisseltrofee. Dolf Wong besloot aansluitend om een karikatuur te maken van Pierre’s beroemde alter ego “De Jaeger’. “Dolf en ik hielden erg veel van de humor van Pierre”, aldus Beppie Wong. “Dat kun je ook terugzien in het beeld.”

Voor het standbeeld in Maasbracht, zoals het levensgroot in brons wordt gegoten, werd met behulp van 3d-technieken van het oorspronkelijke miniatuur een replica gemaakt. Het technische voorwerk, noodzakelijke aanpassingen, alsmede de ambachtelijke productie worden verricht door Bronsgieterij Custers te Grathem. Adviezen worden daarbij verstrekt door Beppie Wong.
Het beeld zal worden voorzien van een QR-code, waarmee bezoekers via hun mobieltje geluids- en beeldfragmenten van Pierre’s optredens kunnen oproepen. Alle live-fragmenten worden beschikbaar gesteld door provinciale omroep L1.

Foto: Bronsgieters Jos en Ankie Custers tonen het wassen model van het te gieten beeld van Pierre Cnoops. Rechts op de foto comitélid René van Dijck en Beppie Wong bij de ondertekening van de goedkeuringsovereenkomst. Foto: Karel Bingen

Reageer of discussieer mee

Vond u Maasbracht krijgt standbeeld Pierre Cnoops nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Maasbracht krijgt standbeeld Pierre Cnoops” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…