Meer valse buitenlandse QR-codes vanaf vandaag op zwarte lijst

Meer valse buitenlandse QR-codes vanaf vandaag op zwarte lijst

Het ministerie van Volksgezondheid kan vanaf vandaag meer malafide buitenlandse coronatoegangsbewijzen blokkeren, heeft demissionair minister De Jonge aan de Tweede Kamer laten weten. Tot nu toe was dit juridisch nog niet mogelijk voor alle valse QR-codes uit het buitenland.

Onderzoek van de NOS liet eerder vandaag zien dat frauduleuze QR-codes nog altijd breed worden gedeeld via apps als Telegram. Sinds half oktober kunnen zulke neppe coronatoegangsbewijzen in principe worden geblokkeerd. Dat is tot nu toe bij 23 onechte codes gebeurd.

Bij QR-codes uit het buitenland gold echter een juridische belemmering: die konden alleen op de zwarte lijst terechtkomen als overduidelijk sprake was van een valse naam. Veelvuldig gedeelde (valse) coronatoegangsbewijzen van ‘echte mensen’ konden nog niet worden geblokkeerd. Het demissionaire kabinet wil de juridische blokkade nu opheffen met een spoedregeling, die morgen ingaat.

Vanaf morgen wordt de QR-code op veel meer plekken gebruikt, omdat het aantal coronabesmettingen sterk toeneemt. Onder meer in sportscholen, musea en op terrassen moeten mensen een QR-code laten zien. Bij de amateursport in de buitenlucht was dat aanvankelijk ook het plan, maar na forse kritiek werd daarvan afgezien.

Coronatoegangsbewijzen worden op verschillende manieren vervalst. Zo zijn er kant-en-klare apps waarmee misbruik mogelijk is en gingen er QR-codes rond op naam van Adolf Hitler en de Franse president Macron. Die zijn inmiddels geblokkeerd.

Het blokkeren van een QR-code werkt via een ‘zwarte lijst’ in de scanner-app, die door medewerkers in bijvoorbeeld de horeca wordt gebruikt. Als zij een QR-code scannen die op de zwarte lijst staat, dan kleurt het scherm rood.

Overigens staat het aantal van 23 geblokkeerde QR-codes in schril contrast met de alleen al 65 illegale codes die in een kant-en-klare Android-app worden aangeboden. In de meeste gevallen betrof het daar Europese codes. Mogelijk worden die dus vanaf middernacht geblokkeerd.

Reageer of discussieer mee

Vond u Meer valse buitenlandse QR-codes vanaf vandaag op zwarte lijst nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Meer valse buitenlandse QR-codes vanaf vandaag op zwarte lijst” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…