Muziek laten binnenkomen op een dansvloer in een mensenmassa. Je moet er wat voor over hebben: eerst naar de teststraat, stressen of het lukt met de toegangscode en dan nog een uur in de rij voordat je Doornroosje binnen bent. Maar het is absoluut de moeite waard, verzekeren uitbundige bezoekers. ,,Ik heb er kippenvel van. Dit wordt mijn beste nacht van het jaar.” De bassen zijn zo luid dat de klanken voelbaar zijn in de buik. Onmogelijk om stil te blijven staan en dat doet dan ook niemand. Bijna anderhalf jaar kon dit niet. Het voelt even vreemd maar al snel vertrouwd. Oh ja, zo was het.
Het is clubavond in de Nijmeegse poptempel Doornroosje onder de naam Viva Electronica. In de twee zalen en het café draaien dj’s hun tracks. Bezoekers kunnen van zaal naar zaal gaan en tussendoor bijkomen of bijpraten in een van de loungehoeken.
,,Als je me een maand geleden had voorspeld dat we een vol Doornroosje zouden hebben, had ik het niet geloofd”, zegt programmeur Jonatan Brand. ,,Toen een paar weken geleden de datum 30 juni werd genoemd, zijn we meteen aan de slag gegaan om een openingsevenement te organiseren. Vervolgens werd die datum nog eens vervroegd. We hebben alle dj’s gebeld, iedereen kon. Zaterdag is natuurlijk veel leuker voor een openingsnacht.”
De ruim 1.500 kaartjes gingen op 19 juni in de verkoop en waren binnen een paar minuten uitverkocht. Al die feestgangers moesten nog wel een QR-code in hun CoronaCheck-app hebben. Te verkrijgen met een negatief testbewijs (van Testen voor Toegang) of een vaccinatiebewijs. Voor de meeste jonge mensen betekent dit een gang naar de teststraat. Daar waren zaterdag lange rijen en vanwege technische storingen arriveerde niet bij iedereen de QR-code.
,,We hebben heel wat telefoontjes gehad van mensen die in paniek waren omdat ze hun testuitslag niet kregen”, zegt Jonatan Brand. ,,Bij de meesten is het wel in orde gekomen.”
Omdat bij de deur er twee QR-codes moeten worden gecontroleerd – van de entreeticket en de coronacheck – is er een lange rij ’s avonds om elf uur. Die gaat de hoek om en loopt zowat tot het NS-station. ,,Veel mensen komen nu meteen bij aanvang”, zeggen de controleurs. ,,Ze willen het feestje helemaal meemaken. Gewoonlijk druppelt het in de loop van de nacht binnen. Dan komen ze gerust om vier uur voor het laatste uurtje.” Soms is er gedoe over een testresultaat dat niet binnen is. De controleurs schatten in dat dit bij 50 van de 1500 bezoekers het geval is.
,,Vervelend maar we houden ons aan de regels”, zegt Jonathan Brand. ,,Dat hebben we de hele coronaperiode gedaan en we laten het nu niet los.”