Minister: vaccinatiebewijs komt zowel op papier als digitaal beschikbaar

Minister: vaccinatiebewijs komt zowel op papier als digitaal beschikbaar

Het vaccinatiebewijs waarmee burgers kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd moet zowel op papier als digitaal beschikbaar komen, zo heeft minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens de minister zijn er binnen de Rijksoverheid verschillende initiatieven in ontwikkeling waarop mogelijk voortgebouwd kan worden, waarbij wordt gewezen naar een test-app, MijnOverheid en de Berichtenbox-app.

Daarnaast zijn er initiatieven van commerciële partijen, het gele boekje en internationale initiatieven die als vaccinatiebewijs kunnen gaan dienen, aldus de minister. “Om hierin een keuze te kunnen maken is het van belang scherp te hebben waaraan de oplossingen zullen moeten voldoen. Te denken valt naast de al genoemde interoperabiliteit aan dataminimalisatie in verband met privacy, gebruikersgemak en fraudebestendigheid. ”

Een punt dat nog moet worden uitgewerkt is vanuit welke bron de gegevens voor het vaccinatiebewijs worden aangeleverd. Zorgverleners die de vaccinatie toedienen registreren dit en kunnen deze gegevens na toestemming van de gevaccineerde doorgegeven aan het centraal vaccinatieregister van RIVM (CIMS).

“De vraag rijst of en zo ja hoe gebruik gemaakt zou kunnen worden van het centraal vaccinatieregister. Er moet worden gekeken naar bijvoorbeeld de juridische grondslag, en naar vraagstukken zoals het feit dat niet iedereen toestemming heeft gegeven, of zal willen geven, om zijn/haar vaccinatiegegevens hierin op te nemen, als gevolg waarvan niet van iedereen vaccinatiegegevens in CIMS zullen zijn opgenomen”, merkt De Jonge op.

Andere punten waar nog naar moet worden gekeken is de privacy, welke partij het bewijs gaat uitgeven en wie de controle uitvoert. De minister wil voor het aanbreken van de zomervakanties in afstemming met de Europese initiatieven en aangekondigde wetgeving een internationale toepassing gereed hebben. Vorige week meldde voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dat Brussel deze maand met het plan voor de invoering van een digitaal Europees coronapaspoort komt.

Foto: Photo by Anna Shvets from Pexels

Reageer of discussieer mee

Vond u Minister: vaccinatiebewijs komt zowel op papier als digitaal beschikbaar nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Minister: vaccinatiebewijs komt zowel op papier als digitaal beschikbaar” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…