Demissionair staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) is ontslagen uit het kabinet. Dat besluit heeft premier Rutte genomen na haar interview in De Telegraaf, waarbij ze vraagtekens zette bij het kabinetsbesluit om een coronatoegangsbewijs in te voeren. Koning Willem-Alexander heeft Keijzer zaterdag op de meest eervolle wijze ontslag verleend. Dat deed hij volgens de Rijksvoorlichtingsdienst „onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten die Keijzer aan hem en het Koninkrijk heeft bewezen.”
De uitspraken van Keijzer ’verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn’, staat in een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst. Keijzers taken worden overgenomen door minister Blok (Economische Zaken).
Dus heeft Rutte volgens de RvD besloten, na overleg met minister Blok en vicepremiers De Jonge (CDA), Ollongren (D66) en Schouten (CU) om Keijzer ’voor te dragen voor ontslag met onmiddellijke ingang’.
Voor het eerst sinds 1975
Het is voor het eerst in bijna 50 jaar dat een bewindspersoon wordt ontslagen. De vorige keer was in 1975, toen D66-staatssecretaris Jan Glastra van Loon (Justitie) in meerdere interviews de toenmalige minister Dries van Agt (ook Justitie) bekritiseerde. De ministerraad stemde toen op instigatie van Van Agt in met het ontslag van Glastra van Loon.
Het is nog niet duidelijk wat Keijzer doet met haar plek in de Tweede Kamer, die ze als nummer 7 van de CDA-lijst binnenhaalde bij de laatste verkiezingen.
’Eigenlijk niet uit te leggen’
Keijzer kwam in de problemen door een interview met deze krant, waarin ze haar vraagtekens zette bij de invoer van die coronapas. Die vond ze ’eigenlijk niet uit te leggen’ aan ondernemers.
De CDA’er benadrukte daarbij dat ze zich wel bij het kabinetsbesluit voegde: „Ik wil best vertellen dat ik deze kant van de discussie heb ingebracht. Maar op zeker moment komt er een kabinetsbesluit en dan is dat het besluit.”
Maar vanuit Den Haag stak al snel een storm van kritiek op. Het kabinet spreekt immers met één mond, zo staat in het reglement van orde van de ministerraad: „In geen geval handelt een minister of staatssecretaris tegen een besluit van de raad.”
Ook de Tweede Kamer eiste opheldering van Keijzer. Kamerleden van partijen die voor én tegen de coronapas zijn, toonden zich verbaasd over het interview. CDA-leider Wopke Hoekstra zegt in een eerste reactie: „Ik betreur dit zeer en ik bedank Mona Keijzer voor haar enorme inspanningen voor het midden- en kleinbedrijf als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.”
1 reactie. Reactie plaatsen
Als mevr. Keijzer illegaal is ontslagen, dan dient nu ook de heer Rutte zijn ontslag als demissionair Premier e/o leider van de VVD te worden ontslagen. Er dient niet met twee maten te worden gerekend.
Het beste zou zijn om een einde te maken aan die formatie.
Nieuwe verkiezingen dienen te worden uitgeschreven en wij, het volk, c.q. de Nederlanders e/o kiesgerechtigden dienen zich uit te spreken.