Onbegrip over registratie buitenlandse booster: waarom geen Nederlandse QR-code?

Onbegrip over registratie buitenlandse booster: waarom geen Nederlandse QR-code?

MILLINGEN – Nederlanders die over de grens een boostervaccinatie hebben gekregen, kunnen die nog altijd niet in de Nederlanse Coronacheck-app uploaden. Het zorgt voor frustratie, onder meer bij Nederlanders die in Spanje hebben overwinterd. Volgens het ministerie is er geen probleem.

Het geldt onder meer voor Han Gerritsen uit Millingen aan de Rijn die een boosterprik haalde in Spanje. Toen hij eenmaal met de camper terug was in Nederland, bleek dat de booster niet in Nederland geregistreerd kan worden.

,,Ik lijk wel een crimineel bij jullie, zei ik tegen de GGD. Want volgens jullie registratie ben ik niet gevaccineerd.”

De Nederlandse QR-code van Gerritsen is verlopen. Doordat hij een Spaanse app heeft waar de booster (en zijn twee eerdere in Nederland gehaalde prikken) wél in geregistreerd staat, kan hij in Nederland en in Duitsland wel restaurants bezoeken en andere dingen doen.

,,Maar ik weet niet of ik er in de toekomst last mee ga krijgen.” Iets oplossen met de Spaanse overheid is toch lastiger, denkt hij. ,,Ik vind het gewoon halsstarrig van de GGD en de overheid. We leven in de EU, dan kan het toch niet dat we dit nog niet voor elkaar hebben?”

Registreren buitenlandse booster is mogelijk, maar met mager resultaat

Hoeveel Nederlanders precies een buitenlandse booster hebben is niet bekend, ook omdat er dus geen registratie is. Er is in uitzonderingsgevallen wel registratie mogelijk, maar dat gaat omslachtig. Dat kan alleen op een fysieke locatie in Utrecht, Groningen of Rotterdam en het resultaat is enkel een papieren bewijs.

Daarmee kan iemand in Nederland naar binnen naar restaurants, maar reizen in Europa kan dan weer niet. Op de website van de Rijksoverheid staat dat er ook aan gewerkt wordt hier een digitaal bewijs van te maken.

Geen haast

Veel haast lijken ze niet te hebben in Den Haag. Op vragen van deze krant schrijft een woordvoerder van het ministerie dat er wat hen betreft geen probleem is. Elk land dat de booster geeft, verzorgt immers ook de QR-code.

,,Deze QR-code is zowel geldig voor reizen naar andere Europese landen als voor toegang in Europese landen.” Spanjaarden die in Nederlanders de booster halen, krijgen ook een code in de Nederlandse app. Nederland geeft overigens niet zomaar boosters weg. ,,Dat kan alleen als Spanjaarden hier wonen.”

Ook veel Nederlanders met Duitse app

Vermoedelijk zijn er vele duizenden mensen die nu met een Spaanse, Franse of Duitse app bij restaurants en andere locaties naar binnen gaan. Zo gingen er vele grensbewoners en wintersportliefhebbers in december naar Duitsland om daar een booster te halen.

In Nederland waren zij op dat moment nog niet aan de beurt. Ook voor hen geldt dat ze hun booster alleen in de Duitse app kunnen registreren.

GGD Waarschuwde al

Eind december waarschuwde de GGD mensen niet in het buitenland een booster te halen, vanwege de problemen met registratie. In niet alle landen is de registratie goed geregeld, zei de organisatie toen. Het argument was destijds ook dat met een booster in Nederland alle coronapassen in één keer in de Nederlandse app te vinden zijn.

Gerritsen kon echter niet anders, stelt hij. ,,We moesten door Frankrijk en daar is de booster verplicht. Dus ik moest hem wel in Spanje halen. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat dit zo gaat. In Spanje accepteerden ze mijn eerdere prikken wel, want in mijn Spaanse app staan drie van de drie vaccinaties. Die Europese samenwerking, ik snap er niets van.’’

Reageer of discussieer mee

Vond u Onbegrip over registratie buitenlandse booster: waarom geen Nederlandse QR-code? nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Onbegrip over registratie buitenlandse booster: waarom geen Nederlandse QR-code?” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…