Oorlogsmonument weer besmeurd en onteerd met bierflesje: ‘Mijn hart huilt’

Oorlogsmonument weer besmeurd en onteerd met bierflesje: ‘Mijn hart huilt’

Het Merwedegijzelaars-monument in Werkendam is opnieuw besmeurd. Het monument herinnert aan de razzia waarbij in het voorjaar van 1944 zeshonderd mannen en jongens door de Duitsers werden opgepakt. Vlak voor het weekend ontdekte nabestaande Piet Kramer dat de rechtersokkel was besmeurd met een vettige, kleverige substantie en dat het beeld van de ‘Merwedegijzelaar’ een leeg bierflesje in de hand had gekregen. “Mijn hart begon gelijk te huilen, dit is de derde keer.”

Het beeld aan de Sasdijk in Werkendam is één van de drie monumenten die herinneren aan de razzia van 1944. In september vorig jaar werden in drie dorpen, waar de razzia in 1944 plaatsvond, gelijktijdig een monument onthuld. “Die monumenten gaan wel over onze vaders”, vertelt nabestaande Anja van der Starre. “Ik ben verdrietig en boos over de besmeuring, maar om daar in te blijven hangen lost ook niets op. We moeten iets.”

De razzia in 1944 was een vergeldingsactie van de Duitsers, onder meer omdat het verzet in de Biesbosch twee landwachters in de Biesbosch had doodgeschoten. Als wraak sloegen de Duitsers keihard terug. Bij een razzia werden in drie dorpen, waaronder Werkendam, honderden jongens en mannen opgepakt. “Het begint met educatie op scholen”, zegt Anja van der Starre. “De grote verhalen over Anne Frank en de Soldaat van Oranje zijn bekend, maar als scholen in de regio beginnen met vertellen wat er in het eigen dorp is gebeurd, dan krijgt zo’n monument – en het verhaal – ook meer bekendheid en betekenis. De kans is overigens groot dat familie van de huidige jongeren, ook te maken hebben gehad met de razzia van 1944.”

Reageer of discussieer mee

Vond u Oorlogsmonument weer besmeurd en onteerd met bierflesje: ‘Mijn hart huilt’ nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Oorlogsmonument weer besmeurd en onteerd met bierflesje: ‘Mijn hart huilt’” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…