Pas alarm slaan als het écht nodig is. Dat was de lijn van de overheid in de eerste maanden van de coronacrisis, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het vandaag verschenen rapport.
“Zolang de grote klap er nog niet was, zag de Rijksoverheid geen reden om actief naar buiten te treden om de bevolking van uitgebreide informatie over de crisis te voorzien”, schrijft de OVV in het ruim 300 pagina’s dikke document. “Dat resulteerde in geruststellende communicatie door het RIVM in de periode dat het virus nog niet in Nederland was vastgesteld.”
Volgens de OVV veronderstelde de overheid dat het pas crisis was als er “zichtbare, hoorbare of tastbare signalen en gevolgen zijn die met de bevolking gecommuniceerd moeten worden”.
Het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid vonden dat zulke signalen er toen nog niet waren. “Deze impliciete ideeën over wanneer er wel of (nog) geen sprake is van een crisis, vormen een verklarende factor voor het feit dat de publiekscommunicatie in de weken rondom de eerste besmetting in Nederland achterliep”, concludeert de OVV.