Pas op voor phishingbrief van ‘Rabobank’ met valse QR-code

Pas op voor phishingbrief van ‘Rabobank’ met valse QR-code

Er gaat een valse brief rond uit naam van de Rabobank. Klanten van de Rabobank zouden een nieuwe betaalpas aan moeten vragen en dat kan ‘gemakkelijk’ via het scannen van een QR-code. Het gaat hier echter om phishing, waarschuwt de politie.

In de brief staat dat jouw pinpas niet voldoet aan de richtlijnen van de Geldmaat. Je moet dus een nieuwe pinpas aanvragen die wel aan de eisen voldoet. ‘In verband met de Corona pandemie zijn onze kantoren beperkt geopend en hebben wij het voor u gemakkelijk gemaakt. U kunt de QR-code scannen (…). De QR-code stuurt u naar uw persoonlijke omgeving. Hier kunt u uw aanvraag voltooien’, valt er te lezen in de phishingbrief.

In Maasland is de brief gesignaleerd, nadat een inwoner melding deed bij de politie.

Nagemaakte bankomgeving, oplichter als postbezorger

Als je de QR-code scant kom je in een omgeving die lijkt op die van de Rabobank. Het is echter nagemaakt; als je hier je bankgegevens invult, lezen de oplichters mee. Zo proberen ze je gegevens, waaronder je pincode, te bemachtigen.

De politie stelt dat er vervolgens een oplichter vermomd als postbezorger voor je deur komt te staan. De oplichter komt je ‘verlopen’ pinpas ophalen. Als je de pas overhandigt, zijn ze in staat je rekening leeg te halen, aangezien ze in een eerder stadium al je pincode hebben bemachtigd.

De politie heeft een 17-jarige verdachte aangehouden in Maasland. Hij zou in een outfit van PostNL rond hebben gelopen in de buurt.

Blijf scherp

Het is een verfijnde techniek, maar er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.

Je hoeft je pinpas nooit bij de bank in te leveren als deze verlopen is. Ze komen de pas al helemaal niet ophalen. Is je pas verlopen? Knip ‘m dan in stukken en gooi het in de prullenbak. Een postbedrijf zal nooit uit zichzelf iets bij je komen ophalen. Dit gebeurt alleen als je hier zelf om vraagt. Een postbezorger die je pinpas komt ophalen is al helemaal verdacht. Krijg je bericht dat je pas verlopen is? Bel altijd eerst de bank om dit verifiëren voordat je actie onderneemt. Klik niet op links en scan geen codes!
Heb je op de link geklikt of vermoed je dat bent opgelicht? Bel dan met de politie via 0900-8844.
Op onderstaande afbeeldingen zie je de valse brief.

Reageer of discussieer mee

Vond u Pas op voor phishingbrief van ‘Rabobank’ met valse QR-code nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Pas op voor phishingbrief van ‘Rabobank’ met valse QR-code” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…