Pinksteren in de Schammer: themawandeling van de kerken

Pinksteren in de Schammer: themawandeling van de kerken

n het Pinksterweekend, van 22-24 mei, vieren de kerken van Leusden dit feest gezamenlijk in een oecumenische viering en een wandeling voor iedereen.

Het is een traditie dat de kerken op Pinksteren een gezamenlijke dienst organiseren op ’t Plein in Leusden. Voorgangers, musici en zangers van alle gemeenschappen werken samen om in de buitenlucht en toegankelijk voor iedereen het feest van de Geest te vieren.

,,Op het eerste gezicht is de betekenis van Pinksteren misschien moeilijk te begrijpen. We vieren in de kerk feest omdat we geloven dat Jezus naar de hemel is gegaan, maar dat zijn Geest nu op aarde is. Die Geest van God is er voor alle mensen, door de Geest worden we aan elkaar verbonden en leren we samen gemeenschap te zijn. Daarom wordt Pinksteren ook wel ‘de geboorte van de kerk’ genoemd. Die verjaardag vraagt natuurlijk om een feestje en daarvoor is iedereen uitgenodigd.”

Helaas kan de pleinviering ook dit jaar vanwege corona niet doorgaan. Maar er wordt wél gevierd! Op zondag 23 mei is er om 10.00 uur een viering in de Dorpskerk van Leusden, waarin de muziek wordt verzorgd door mensen uit de Jozefkerk en waarin voorgangers van de PgL, de Jozefkerk en de Koningshof voorgaan. De kerk zal feestelijk versierd zijn en iedereen kan meevieren via YouTube.

WANDELEN Naast de online viering bieden de kerken ook een offline ervaring, namelijk een thematische interactieve wandeling in de Schammer. In het natuurgebied worden verschillende wandelingen uitgezet. “We volgen de ‘Blauwborst’, die begint en eindigt bij de parkeerplaats bij de hockeyvelden. Tijdens het Pinksterweekend zullen langs deze wandeling kaarten worden opgehangen. Op elke kaart staat een QR code, die je met je telefoon kunt scannen. Zo kom je op een filmpje, een lied of een afbeelding. De opdrachten die daarbij horen laten het verhaal van Pinksteren op een speelse manier voorbij komen.”

Het natuurgebied is niet toevallig gekozen. “Het is natuurlijk een prachtig gebied en de wandeling is duidelijk aangegeven, bovendien is die ook voor rolstoelen en kinderwagens goed begaanbaar. Maar ook het feit dat er veel vogels in het gebied zijn, past bij het thema. In de Bijbel wordt Gods Geest vergeleken met een vogel, met een duif.

Een vogel zweeft op wind, het is ook een beeld van vrijheid. Denk maar aan de vogels die ‘vliegen van oost naar west Berlijn’. Ook de Geest is niet gebonden aan de aarde, maar toch daalt ze steeds weer uit de hemel en komt op aarde.

MOEDER Ze? ,,Ja. Het voelt misschien ongebruikelijk, om over God te spreken in de vrouwelijke vorm, maar de Geest van God wordt vaak zo beschreven. In de Bijbel wordt de Geest ook wel vergeleken met een moeder, die troost en beschermt. Een mooi Pinksterlied zegt het zo:

Zo zit als een vogel
broedend op het water.
Onder haar de chaos
van de eerste dag.

Zij zucht en zij zingt,
moeder van de schepping,
wachtend op het Woord
totdat zij baren mag.

ONTMOETEN De wandeling is vrij toegankelijk voor iedereen, er is alleen een telefoon nodig. Om de wandelaars te spreiden worden de kaarten opgehangen op zaterdagmorgen en pas weer weggehaald aan het eind van tweede Pinksterdag.

,,We willen deze wandeling natuurlijk wel veilig organiseren. Wandelen mag en kan veilig in kleine groepjes. Je kan met je gezin gaan, maar we stimuleren ook ontmoeting met anderen. Ga als gezin met een ander gezin, vraag een bevriend stel, vorm groepjes met je Bijbelkring, commissie, sportgroep of wat dan ook. Als je samen wandelt, kom je tot andere gesprekken e

Reageer of discussieer mee

Vond u Pinksteren in de Schammer: themawandeling van de kerken nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Pinksteren in de Schammer: themawandeling van de kerken” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…