Politie waarschuwt: Pas op voor phishing via QR-codes

Politie waarschuwt: Pas op voor phishing via QR-codes

Pas op met het scannen van QR-codes die per mail of zelfs per briefpost binnenkomen uit naam van je bank, waarschuwt de Nederlandse politie. Cybercriminelen proberen je op deze manier naar phishingsites te lokken.

Veel mensen kennen QR-codes tegenwoordig omdat het zo’n gemakkelijke betaaloptie is bij het webshoppen. Je scant de QR-code via je internetbankieren-app en de bestelling is geplaatst. Dergelijke codes kunnen ook doorverwijzen naar andere websites. Juist daarin schuilt het gevaar, omdat je aan een QR-code zelf niet kunt aflezen of deze naar een legitieme site leidt.

Pas nadat je je camera er op richt en je smartphone de bijbehorende site in de mobiele browser opent, kun je pas opmerken dat er iets niet in de haak is. De link waar je op uitkomt, komt dan namelijk niet overeen met het daadwerkelijke adres van jouw bank. Vul je hier toch je bankgegevens in, dan worden ze door kwaadwillenden onderschept.

Niet helemaal nieuw

In de nepberichten wordt vaak opgeroepen om een nieuwe bankpas aan te vragen of een internetbankieren-app te verifiëren. Deze oplichtingsmethode is overigens niet nieuw. In 2019 berichtte het tv-programma Opgelicht?! er al over. Eerder deze maand bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat deze vorm van fraude de laatste tijd juist (pas) toeneemt.

Reageer of discussieer mee

Vond u Politie waarschuwt: Pas op voor phishing via QR-codes nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Politie waarschuwt: Pas op voor phishing via QR-codes” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…