In zes grote studentensteden gaan vandaag de introductieweken van start. Net als vorig jaar moeten nieuwe studenten rekening houden met coronamaatregelen. Al mogen er – tot groot genoegen van de studenten – op veel plekken wel fysieke bijeenkomsten worden gehouden. En dat is volgens de organisatoren ook hard nodig.
In Rotterdam, Leiden, Utrecht, Groningen, Delft en Maastricht gaan de introductieweken van start. De organisaties moesten met verschillende scenario’s rekening houden. Toch hebben ze zoveel mogelijk ingezet op fysieke bijeenkomsten. Zoals het terrasfestival van de Groningse KEI-week. “Het oorspronkelijke idee was om een festival te organiseren”, vertelt voorzitter van de KEI-week Willemijn Griep aan EditieNL. “Maar een festival was niet haalbaar omdat we te veel deelnemers hebben. Daarom hebben we voor een terrasfestival gekozen.”
Op een terrein buiten de stad zijn twee terrassen georganiseerd voor elk 500 mensen. “In totaal kunnen daar duizend studenten heen om met hun KEI-groepjes biertjes te drinken. We werken met tijdsloten en er is een app voor de evenementen waar je je kunt inschrijven”, gaat ze verder. “De infomarkt is nu twee dagen in plaats van een. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk in te zetten op fysieke ontmoetingen.”
En dat is volgens Griep hard nodig. “Studenten zitten al te lang thuis in hun eentje achter de laptop. Er is veel behoefte aan fysieke ontmoetingen en zo kunnen we ze dat bieden.”
‘Fijn om fysieke activiteiten te organiseren’
Dat merkt ook Merel Smeets van de Utrechtse Introductie Tijd UIT 2021. “Het is heel fijn om weer fysieke activiteiten te mogen organiseren. We hebben ook een deel online omdat het om heel veel studenten gaat. Vandaag mogen er tweeduizend studenten fysiek aanwezig zijn in Utrecht. Dat gedeelte was binnen 36 uur uitverkocht.”
De organisaties van de introductieweken houden op verschillende manieren rekening met de maatregelen. In Groningen wordt gebruikt gemaakt van Testen voor Toegang. De studenten moeten een geldige QR-code hebben. Ze moeten dus getest of gevaccineerd zijn.
In Utrecht worden de evenementen gezien als doorstroomlocaties. Daar geldt de anderhalvemeterregel. “We hebben speciale crews die daar toezicht op houden en we hebben alle mentoren er op gewezen op de onderlinge afstand te letten.”