QR-codes en ontwerp combineren voor een slimme verpakkingservaring

QR-codes en ontwerp combineren voor een slimme verpakkingservaring

Verpakken is iets dat je tot het laatste moment vergeet. Dat is jammer, want productverpakkingen zijn het enige marketingkanaal dat 100% van uw klanten bereikt. En als marketingkanaal kan uw productverpakking echt een niveau hoger worden met het gebruik van QR-codes. Of het nu gaat om voedingsinformatie, instructies of verwijderingsvoorschriften, QR-codes maken van het verpakkingsmedium een meer marketingkanaal dan het al is.

In dit artikel ziet u:

  • Wat is “slimme verpakkingen”
  • Hoe andere merken QR-codes op hun verpakkingen gebruiken
  • Tips & ideeën voor het ontwerpen van verpakkingen met een QR-code

Wat is een slimme verpakking?

Slimme verpakking is een complexe uitdrukking om te beschrijven. Net als ‘milieuvriendelijk’ ontbreekt het aan een duidelijke en beknopte definitie.

Als u ziet dat het wordt gebruikt in de context van QR-codes, betekent dit in wezen een verpakking die interactief is via een QR-code. Het is “slim” omdat de QR de gebruiker met veel meer verbindt dan een typische verpakking zou kunnen. In plaats van op Instagram naar het profiel van het merk te moeten zoeken, is er een QR-code. In plaats van montage-instructies in de productdoos op te nemen, kan een QR-code gebruikers naar een digitale PDF met instructies leiden.

Slimme verpakkingen veranderen de manier waarop uw klanten omgaan met verpakkingen en de waarde die de verpakking toevoegt aan uw merkervaring.

Waarom QR-codes op verpakkingen toevoegen?

U hoeft niet uitgebreid te worden verteld waarom QR-codes op marketingmateriaal een grote aanwinst zijn voor een bedrijf. Maar hier zijn een paar redenen waarom ze deel moeten uitmaken van uw verpakkingsontwerp.

Klantbinding

Een QR-code zorgt ervoor dat uw klant gedurende de hele koopcyclus verbonden blijft met uw merk. Als uw verpakking in de schappen van de winkel ligt, heeft u de kans om uw klant meer marketingmateriaal te laten zien met behulp van een QR-code op het moment dat ze zich in de aankoopfase bevinden. Als e-commerce merk kan een QR-code helpen om klanten te behouden door ze naar een exclusieve code te leiden voor een herhalingsaankoop of om precies te laten zien hoe een product moet worden gebruikt.

Verbeter merktransparantie

Met 8 op de 10 Britse consumenten die controleren waar hun voedsel vandaan komt, is het veilig om te zeggen dat mensen willen weten wat ze in hun bezit hebben. Een QR-code op uw e-commerceverpakking kan uw klant (of potentiële klant) snel naar een site brengen waar wordt uitgelegd waar de ingrediënten van uw producten vandaan komen, hoe het product wordt gemaakt of geassembleerd en waar dat gebeurt.

Gegevensverzameling

Data is alles voor marketeers. En hoewel privacyregels beperkend kunnen zijn, kan analyse van QR-codes wanneer een klant een code scant, van onschatbare waarde zijn. In de schappen van winkels kan het u een idee geven van waar uw product het meest betrokken is, zodat u uw winkellay-out kunt afstemmen op de verkoop. Voor een e-commerce merk kunnen dezelfde gegevens u laten zien hoe betrokken uw klanten zijn op het moment dat hun product arriveert en hoe klanten omgaan met uw verpakking.

Het monitoren van uw gekochte goederen is een snelle en efficiënte manier om de klanttevredenheid en loyaliteit te verbeteren wanneer u de cijfers onder een microscoop bekijkt.

Extra inhoud

Een QR-code kan klanten toegang geven tot gated content. Print bijvoorbeeld uw QR-code aan de binnenkant van uw verpakking, een gebied dat alleen betalende klanten ooit zullen zien.

Deze QR-code kan linken naar unieke inhoud zoals de volgende:

  • Unieke manieren om je product te gebruiken — geweldig voor kleding en accessoires
  • Serveersuggesties en receptideeën voor voedingsproducten
  • Informatie over recycling en verwijdering
  • Achter de schermen video’s over het productie- en productieproces

Voedselverpakking & QR-codes

Van kant-en-klare maaltijden tot rauwe ingrediënten, voedselverpakkingen die zijn ontworpen met een QR-code, creëren veel mogelijkheden voor meer merkbetrokkenheid.

Uw QR-code kan verwijzen naar een bestemmingspagina met voedingsinformatie, gebruiksdatum of houdbaarheidsdatum, evenals informatie over hoe het product is gemaakt, waar het vandaan komt en andere duurzame of ethische certificeringen. Op zowel het verkooppunt als bij de consument thuis, helpt deze informatie uw klant om meer over uw merk te weten te komen, waardoor de klantloyaliteit wordt vergroot en verdere retentie wordt bevorderd.

Klantenbehoud bevorderen

Voor e-commerce, abonnementsboxen en D2C-merken is het moment dat een klant uw product per post ontvangt een belangrijk moment. Op dit moment zijn hun zintuigen geprikkeld en zijn ze het meest beïnvloedbaar voor elke uitspraak die uw merk doet.

Dit is het ideale moment om die emoties in je voordeel te gebruiken. Bevorder klantbehoud door een QR-code te gebruiken die linkt naar een gepersonaliseerd bedankje of een korting voor een herhalingsaankoop. Een link naar een partnerprogramma zal je helpen om de registraties enorm te versnellen!

Slimme verpakkingen ontwerpen met QR-codes

Een vierkante en blokvormige afbeelding in de vorm van een QR-code is misschien niet een perfecte aanvulling op uw bestaande verpakkingsontwerp, maar het zo klein maken dat het onscanbaar is, is helemaal niet gunstig. Het vinden van de juiste minimale QR-codegrootte kan lastig zijn, maar is mogelijk.

2 cm x 2 cm (0,8 x 0,8 inch) is de aanbevolen minimumafmeting voor een dynamische QR-code en 3 x 3 cm (1,2 x 1,2 inch) is de aanbevolen minimumafmeting voor statische codes.

Correcte plaatsing is ook van vitaal belang

De beste plaats voor uw QR-code is precies in het midden van een oppervlak. Dit geeft u de hoogst mogelijke scansnelheid. Maar midden op een oppervlak is misschien niet het meest praktisch voor merken die zich echt richten op hoogwaardig verpakkingsontwerp. Je intuïtie zegt misschien dat een benedenhoek het beste is, maar dit is eigenlijk de slechtste plek, omdat het enigszins verborgen is. Als u uw QR-code niet in het midden van uw verpakkingsoppervlak kunt plaatsen, overweeg dan om deze in het midden te plaatsen, maar langs een onder- of bovenrand.

Denk aan het materiaal

Uw verpakkingsproduct is hierbij essentieel. Als uw QR-code rechtstreeks op kraftkarton wordt afgedrukt, moet u deze groter maken dan normaal, omdat de lichte ribbels onder het oppervlak de afbeelding tijdens het scannen kunnen vervormen. Als uw brievenbus een gelamineerde laag op het karton heeft, bent u veel veiliger.

QR-codes op verzendzakken vormen een probleem, omdat het een uitdaging kan zijn om het oppervlak vlak te krijgen en zelfs te scannen. Het is nog steeds mogelijk, maar vereist meer werk van uw gebruiker om het te scannen. Vermijd het afdrukken van QR-codes op gebogen oppervlakken, omdat ze het minst waarschijnlijk door een telefoon worden gelezen.

Laat het integreren met uw algehele ontwerp

Houd eerst en vooral uw QR-code duidelijk en scanbaar – niets eroverheen, niets eronder. Maar u kunt het onderdeel maken van uw algehele ontwerp. Als uw verpakkingsontwerp bijvoorbeeld overal een bloemmotief heeft, maakt u het groene kader en laat u de QR-code zien. Hierdoor lijkt het alsof het deel uitmaakt van het verpakkingsontwerp en wordt de aandacht getrokken naar de QR-code.

Gebruik kleur

We zijn visuele wezens en consumeren ontzettend veel met onze ogen. Het is een veel voorkomende misvatting dat uw QR-code zwart moet zijn – dat is niet het geval. Het is het veiligst als uw QR-code zwart is, maar als de achtergrond van uw verpakkingsontwerp marineblauw is, is zwart waarschijnlijk de slechtste kleur.

Experimenteer, maar zorg ervoor dat je een goed begrip hebt van je achtergrondkleur en de textuur van je verpakking.

Een QR-code op je verpakking is goed; een QR-code op je verpakking met een duidelijke en beknopte CTA (call-to-action) is nog beter en zorgt voor veel meer interactie. ‘Scan me’, ‘Claim your price here’ of ‘Meer informatie’ zijn eenvoudige regels die uw klant een idee geven van waar ze voor staan ​​en waarom ze het moeten scannen.

Gevolgtrekking

Verpakkingen zijn niet altijd spannend. Daarom wordt het zo vaak over het hoofd gezien. En dat is dan weer een reden om aandacht te besteden aan uw verpakkingsontwerp. Het gebruik van een QR-code is een unieke manier waarop u van uw verpakking meer dan alleen een doos kunt maken en een echte unboxing-ervaring rond uw product kunt creëren – een die merkloyaliteit bevordert en uw klant het gevoel geeft dat ze veel meer hebben gekregen dan waar ze op hadden gerekend !

Reageer of discussieer mee

Vond u QR-codes en ontwerp combineren voor een slimme verpakkingservaring nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “QR-codes en ontwerp combineren voor een slimme verpakkingservaring” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…