QR-codes vereist bij foodcourt, Paviljoen en De Smitse, maar niet in de kantines van Vitam

QR-codes vereist bij foodcourt, Paviljoen en De Smitse, maar niet in de kantines van Vitam

Vanaf zaterdag moeten bezoekers van het foodcourt, het Paviljoen en De Smitse bewijzen dat ze gevaccineerd, getest of genezen zijn. Maar de regels zijn niet overal op de campus even duidelijk. Vanaf deze zaterdag heb je een coronapas nodig voor toegang tot het foodcourt, het Erasmus Paviljoen en campuskroeg In de Smitse. Dit vanwege de nieuwe maatregelen die een bewijs van vaccinatie, negatieve test of genezing verplicht stellen in de horeca. Bij de kantines van Vitam is geen toegangscontrole en Erasmus Sport gaat vooral ’s avonds controleren.

Marc van Hooijdonk, eigenaar van de Tostiworld, vertegenwoordigt de foodcourt-ondernemers en is blij met de aankomende versoepelingen: “Dat we meer zitplaatsen kunnen gebruiken is erg goed nieuws. We zitten namelijk nog niet op de omzet van voor de coronacrisis.” De aanpak van de verplichte toegangscheck blijkt tegelijkertijd een breinbreker. “Wat als iemand niet voor de horeca komt, maar gewoon om te studeren? En zo’n 60 á 70 procent van de mensen komt afhalen, waarbij geen controle nodig is. Er is een groot grijs gebied. Hoe we met die gevallen om moeten gaan, is nog niet helemaal duidelijk.”

Wie de controle gaat doen was donderdagochtend voor de ondernemers nog niet duidelijk. Fikret Egemen van de HAS: “We hebben de vraag gesteld aan de universiteit, maar nog geen reactie gekregen.” Een woordvoerder van de universiteit laat donderdagochtend aan EM weten dat de ondernemers zelf verantwoordelijk zijn voor de toegangscontrole.

Dat is geen probleem, zegt Egemen, al lopen hij en zijn medewerkers op hun tandvlees. “We hadden vóór corona vier meiden in dienst, daarvan is er maar eentje teruggekomen. Financieel is het zwaar: ik heb bijstand nodig gehad en alleen het spaargeld voor mijn kinderen is over. We knallen gewoon door en het gaat steeds beter, maar er moeten bijvoorbeeld een hoop coulante leveranciers nog terugbetaald worden.” Hij hoopt dat met goede naleving van maatregelen, zoals de toegangscontroles, de situatie over een paar maanden weer als vanouds is.

Geen QR-code nodig bij Vitam

Ondertussen is voor toegang tot restaurants en kantines van Vitam, zoals de Etude in het Tinbergengebouw, geen coronapas nodig. Omdat dat ‘bedrijfskantines’ zijn, vallen ze niet onder de horecamaatregelen, aldus een woordvoerder van de universiteit.

Vreugde overheerst bij directeur Jon de Ruijter van Erasmus Sport. Daar kunnen door de versoepelingen voor sportfaciliteiten met name in de fitnessruimte veel meer mensen naar binnen. “Vanaf maandag kunnen 75 mensen per tijdsslot terecht en kunnen we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open”, vertelt De Ruijter.

Light QR-code checkbeleid

Voor het sportcafé komt er een light checkbeleid. Overdag komen er namelijk vooral mensen voor afhaal of voor het terras. “Vanaf een uur of vijf controleren we iedereens QR-code, voor die tijd doen we het steekproefgewijs. Zo pakken ze het ook aan in andere steden”, aldus De Ruijter.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij sport: één op de drie sporters komt niet opdagen voor het gereserveerde sportmoment. De Ruijter is enorm teleurgesteld: “Het is echt fucked up. Terwijl we steeds meer klachten krijgen over weinig beschikbare momenten, hadden we vorige week maar liefst vijfhonderd mensen die niet kwamen opdagen zonder afzegging. Schiet mij maar lek. We overwegen nu om tijdelijk de passen te blokkeren van mensen die twee keer in één week zonder afzegging een no-show zijn.”

QR-code checken is twee keer zoveel werk

In tegenstelling tot de complexe situatie bij Erasmus Sport, is het bij campuskroeg In De Smitse als ‘normale’ horecalocatie een stuk duidelijker hoe de maatregelen moeten worden nageleefd. Iedereen die naar binnen wil – ook bij toiletbezoek – moet gecontroleerd worden. Na controle krijg je dan een stempel. De Smitse houdt de pui voorlopig dicht, zodat er makkelijker gecontroleerd kan worden aan de deur.

Secretaris Finn van der Linden: “We zijn blij dat de kroeg weer vol kan en de onmogelijke taak om iedereen te vragen te blijven zitten op drukke avonden voorbij is, maar controleren wordt wel vervelend. Nu moeten we met twee bestuursleden op een avond staan, want je kan niet én barhoofd zijn én QR-codes controleren.” Hij hoopt dan ook dat de toegangscontroles in november niet meer nodig zijn.

Reageer of discussieer mee

Vond u QR-codes vereist bij foodcourt, Paviljoen en De Smitse, maar niet in de kantines van Vitam nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “QR-codes vereist bij foodcourt, Paviljoen en De Smitse, maar niet in de kantines van Vitam” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…