QR vs NFC: De battle van het snelle scannen

QR vs NFC: De battle van het snelle scannen

Ze bestaan al jaren: technieken om jouw leads gemakkelijker online naar jouw bedrijf te sturen. Toch lijken NFC en QR nu pas echt hun intrede te maken. Hoe kan het toch dat deze methodes vroeger nooit echt zijn doorgebroken en hoe kun jij er nu, in 2019, wel gebruik van maken? Daar kom je achter in dit blog!

Snel scannen met QR

QR codes, de zwart witte vierkante codes die misschien iedereen nog wel kent. Het maakte 10 jaar geleden al zijn intrede en kon gebruikt worden voor marketingdoeleinden. Toch begint het nu pas ergens op te lijken. Hoe komt dat toch?

QR is een ‘Quick-Response’ code, soortgelijk aan de barcodes die je in winkels ziet. In tegenstelling tot barcodes kunnen QR codes door iedereen gemakkelijk en snel gescand worden. In China worden deze QR codes al veelvuldig gebruikt voor het gemakkelijk doen van betalingen. In Nederland wordt het ook steeds vaker gebruikt, omdat deze nu standaard met de camera app gescand kunnen worden. Toch hebben nog niet alle devices deze functie en weet nog lang niet iedereen hiervan af.

En dat is waarschijnlijk waar het 10 jaar geleden fout ging. Nog niet alle devices waren uitgerust met de nodige software om QR codes te kunnen scannen. Daarnaast werden QR codes vaak nog niet goed geprint, werden deze nog niet op optimale plekken geplaatst, stuurden de QR codes de mensen naar de verkeerde landingspagina (homepage i.p.v. productpagina) en waren nog lang niet alle websites 10 jaar geleden gemaakt voor mobiel. Daar is nu gelukkig wel verandering in gekomen, en daarom is het nu pas tijd om hier eens goed naar te kijken!

NFC: just tap ‘n go

De Near Field Communication-chip, oftewel NFC. Een technologie die eigenlijk iedereen wel dagelijks gebruikt, maar niet iedereen kent. NFC is de technologie waarmee je contactloos kunt betalen met je pinpas en mobiel. Met NFC hoef je dus eigenlijk alleen nog maar te ‘tappen’ om een bepaalde actie uit te voeren.

In tegenstelling tot de RFID chips, chips die gebruikt worden als ID om een gebouw binnen te komen, je huisdier te chippen of om te checken of jij op een tolweg rijdt, kun je met NFC meer. Hoewel NFC een minder hoge frequentie heeft, heeft het wel de functionaliteit om zowel de code te kunnen lezen als te zenden. Daarmee heeft NFC een voorsprong op RFID, je kunt het namelijk gebruiken om informatie twee kanten op uit te wisselen. Dat is hoe je jouw smartphone kunt gebruiken als pinpas, maar tegelijkertijd kun je de bonus punten van bijvoorbeeld de AH of de Kruidvat ook meteen op de spaarkaart zetten. Door NFC is jouw mobiel eigenlijk een digitale portemonnee geworden waar je pinpas en spaarkaarten samenkomen.

Ook NFC heeft nog nooit zijn echte intrede gemaakt omdat het simpelweg niet gestandaardiseerd werd. Nu het steeds vaker wel op smartphones te vinden is als functie, is het pas interessant om hier als marketeer naar te kijken.

Google Lens

Ook Google heeft een nieuwe feature uitgebracht waarmee mensen gemakkelijk meer informatie kunnen krijgen: Google Lens. Google Lens een toffe tool waarbij je je camera kunt richten een object, tekst of afbeelding kunt scannen en Google geeft jou verschillende suggesties met vergelijkbare dingen. Helaas kun je dit nog niet zelf instellen, waardoor Google Lens (nog) niet geschikt is voor marketeers.

NFC vs QR

Beide zijn uitstekende manieren om jouw doelgroep sneller een actie te laten uitvoeren die jij wil. Zo kun je ze gemakkelijk van de offline wereld naar de online wereld brengen. Toch zijn er verschillen te vinden tussen de NFC en de QR tag.

Laten we eerst de overeenkomsten op een rijtje zetten. Zo kun je NFC en QR gebruiken om de mensen die deze scannen:

 • Naar een website, landingspagina of social media pagina te sturen;
 • Een video laten zien
 • Afbeeldingen/foto’s laten zien
 • Meer productinformatie geven
 • Gemakkelijk een review laten geven
 • Bellen of WhatsAppen naar een specifiek nummer
 • Toegang geven tot een evenement

Toch kun je met een NFC tag nog iets meer dan je met de QR kunt doen. Dit komt doordat je met NFC twee kanten kunt communiceren. Daarnaast kan een NFC tag ervoor zorgen dat er instellingen in jouw telefoon aangepast kunnen worden. Het volgende kan nog met een NFC gedaan worden:

 • Profielen binnen mobiel aanpassen (en zo gemakkelijk in ‘auto-modus’ gaan);
 • Betalingen volbrengen;
 • Automatische check-in op Facebook;
 • Betalen met je telefoon en tegelijkertijd spaarpunten opnemen;
 • Uitwisselen van bestanden, visitekaartjes en andere informatie tussen devices.

Ook is het succes van NFC en QR nooit echt tot stand gekomen, doordat (nog) niet alle devices standaard een ingebouwd NFC en/of QR scanner hebben. Tegenwoordig bevatten wel bijna alle telefoons, zowel iOS als Android, een QR scanner. Vaak standaard in de camera (bij vrijwel alle Android en iOS 11 en hoger) en bij Android kunnen mensen daarnaast gemakkelijk met Google Lens de telefoon een QR code laten scannen. Hiervoor moet je het wel instellen in de camera instellingen.

NFC is wat minder ver hierin. Hoewel Android het al sinds 2012 op zijn telefoons zet, wachtte Apple dit nog af. Nu Apple ook ervan overtuigd is, staat een NFC reader ook standaard op de nieuwste iPhones. Hieronder vind je een tabel met welke devices wel en niet over standaard over deze functie beschikken.

Extra methode

Naast NFC en QR is er eigenlijk nog een andere ‘methode’: een verkorte URL. Hoe simpel het ook klinkt, maar eigenlijk is de voornaamste reden dat een NFC en QR nodig zijn omdat de URL’s te lang zijn om gemakkelijk in te typen. Tegenwoordig zijn er steeds meer programma’s om je URL te verkorten en kun je zelf ook gemakkelijker instellen welke URL jij gaat gebruiken voor jouw landingspagina’s. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een los domein aan te schaffen, waarbij de URL veel korter is.

Ook QR codes zijn een stuk minder complex en dus beter te scannen als deze gebaseerd zijn om een korte URL. Jouw URL’s kort houden zou dus eigenlijk prioriteit moeten zijn, zelfs als je het niet inzet in jouw marketingstrategie of voor het creëren van QR codes.

Marketing toepassingen

Allemaal leuk en aardig al die methoden, maar wat kun je er nou mee in jouw marketing? Dat zullen we je nu vertellen! Zowel QR als NFC kunnen voor vrijwel dezelfde doeleinden gebruikt worden, alleen bij sommige gaat dit wat makkelijker dan bij andere.

Offline naar online

Beide methodes zijn goed om offline gebruikers naar de online wereld toe te sturen. Laat bijvoorbeeld mensen in een magazine een QR code scannen om naar een video of website toe te gaan. Of breng bezoekers met een scan of tap naar een pagina met meer informatie over een kunstobject, festival of kleding. Ook de ingrediënten van een bezorgde pizza of een luxe drie gangen diner kunnen zo snel getoond worden.

Zowel QR als NFC kunnen mensen gemakkelijk van offline naar de online wereld brengen. QR brengt hierbij helemaal geen extra kosten met zich mee, NFC is de hoeveelheid kosten ook minimaal. Helemaal als je gebruik maakt van NFC stickers.

Device naar device

NFC en QR zijn ideaal voor het doorsturen van mensen naar meer informatie door het gebruiken van apparaten. QR kan bijvoorbeeld op jouw narrowcasting schermen getoond worden, zodat mensen deze alleen nog maar hoeven te scannen om meer informatie over een product te krijgen, of om doorgestuurd te worden naar een folder of aanbieding van jouw winkel/bedrijf.

NFC is hier ook geschikt voor omdat met deze methode ook de informatie tussen verschillende devices in gedeeld kan worden. Je hoeft slechts de telefoon bij een ander apparaat, zoals narrowcasting scherm, tablet of andere telefoon te houden en je wisselt zo informatie uit.

Review

Als marketeer weet je zelf waarschijnlijk ook wel hoe belangrijk het is dat je reviews plaatst online. 88% van de online gebruikers neemt reviews mee in hun aankoopbeslissing en 80% zegt dat ze evenveel waarde hechte aan reviews als aan persoonlijke aanbevelingen1. Natuurlijk kom je niet zo 1, 2, 3 aan die reviews, maar je zou het je gebruikers wel veel makkelijker kunnen maken om een review te geven. Bijvoorbeeld met een NFC tag en/of QR code die de scanners meteen naar een Google Review pagina toe stuurt!

Sales

Verzorg jij de sales dan kunnen alle methodes handig zijn om jouw leads gemakkelijk jouw gegevens op te laten slaan, jou te bellen of naar jouw LinkedIn pagina te versturen. Zet bijvoorbeeld een QR of NFC tag in of op je visitekaartje en link zo de gebruikers en jouw potentiële klanten naar die (social) pagina waar meer informatie over jou en jouw bedrijf te vinden is. Of laat scanners meteen doorlinken naar een contactpagina of zelfs een specifiek nummer bellen of WhatsAppen. Met Google Lens kun je zelfs je camera gewoon richten op de gegevens van een visitekaartje en dan worden deze gegevens meteen opgeslagen. Er zijn genoeg redenen om deze scan methodes in jouw sales te verwerken!

Nu je meer weet over deze verschillende methodes zijn we benieuwd naar welke jij gaat toepassen. Bij Sterc raden we aan om meerdere methodes tegelijkertijd te gebruiken, zodat je er zeker van bent dat die leads niet aan jouw neus voorbij gaan door een missende functie op de telefoon. Het meest ideale is om in ieder geval een verkorte URL te plaatsen, aangezien iedereen deze gemakkelijk kan overnemen. Door hierbij een NFC en/of QR toe te voegen, kun je alle gebruikers targetten die je wil. Wil je daarnaast meer over online trends te weten komen? Download dan ons Online Trend Report van 2019, deze staat vol met trends en online kansen die 2019 jou te bieden heeft!

Reageer of discussieer mee

Vond u QR vs NFC: De battle van het snelle scannen nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “QR vs NFC: De battle van het snelle scannen” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…