RIVM-baas Jaap van Dissel: omicron ’kantelpunt’ in coronacrisis

RIVM-baas Jaap van Dissel: omicron ’kantelpunt’ in coronacrisis

DEN HAAG – Het feit dat de omicronvariant van het coronavirus nu dominant is, vormt een ’kantelpunt’ in de coronacrisis, zegt Jaap van Dissel. De variant zorgt op den duur voor minder ziekenhuisopnames en minder doorstroom van reguliere afdelingen naar de ic.

Maar veel is nog onzeker. In een technische briefing in de Tweede Kamer licht de RIVM-baas het effect van de omicronvariant, die sterk om zich heen grijpt, toe. Het aantal besmettingen is enorm: op dit moment test een op de drie mensen bij de GGD positief op corona.

De omicronvariant heeft de ’oude’ deltavariant van corona inmiddels verdrongen, al is dat effect in de ziekenhuizen nog niet zichtbaar. Wat er nu nog in het ziekenhuis ligt, is ’bijna 100 procent delta’, zegt Van Dissel. Dit geeft volgens hem onzekerheden in de modelleringen van de versoepelingen van de coronamaatregelen. Hoewel uit wetenschappelijke literatuur nu blijkt dat omicron minder ziekmakend is, is het effect van de nieuwe variant op bijvoorbeeld de ligduur van patiënten in het ziekenhuis nog onduidelijk.

’Scholen’

De belangrijkste toename van het aantal besmettingen bevindt zich nu in de leeftijdsgroep van 0 tot 19 jaar. „Ongetwijfeld heeft dit te maken met het openen van de scholen”, wijst Van Dissel aan. Het aantal infecties in de groep die daarna komt (19 tot 25 jaar), is iets gedaald, maar is volgens de RIVM-chef nog altijd het hoogst van de hele bevolking.

Opvallend is dat de groep van boven de 60 nauwelijks tot geen toename in het aantal omicronbesmettingen laat zien. Volgens Van Dissel kan dat te maken hebben met de boosterprik: meer dan 90 procent van de mensen van boven de 60 heeft inmiddels een derde coronashot gehad. Maar de booster biedt geen 100 procent bescherming, waarschuwt Van Dissel. Van de mensen die nu in beeld zijn met een omicronbesmetting, heeft 11 procent al een booster gehad. „Maar de effectiviteit tegen ziekenhuisopname is nog steeds hoog, zeker bij de ic.”

Reageer of discussieer mee

Vond u RIVM-baas Jaap van Dissel: omicron ’kantelpunt’ in coronacrisis nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “RIVM-baas Jaap van Dissel: omicron ’kantelpunt’ in coronacrisis” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…