RIVM: Kwart van nieuwe patiënten niet dóór corona in ziekenhuis, wel mét corona

RIVM: Kwart van nieuwe patiënten niet dóór corona in ziekenhuis, wel mét corona

Ongeveer een kwart van het aantal coronapatiënten dat de afgelopen week in het ziekenhuis is beland, kwam daar terecht mét corona, maar niet dóór corona. Er werden de afgelopen zeven dagen ruim 1000 patiënten met een coronabesmetting opgenomen, meer dan vorige week.

Dat blijkt uit de weekcijfers die het RIVM vandaag heeft gepubliceerd. Daarin wordt voor het eerst sinds het begin van de pandemie in maart 2020 onderscheid gemaakt tussen patiënten die vanwege hun coronabesmetting naar het ziekenhuis moesten en patiënten die voor een andere aandoening naar het ziekenhuis kwamen, maar eenmaal in het ziekenhuis ook positief werden getest op Covid.

De roep om onderscheid tussen die patiënten werd de afgelopen weken steeds luider omdat de omikronvariant erg besmettelijk is, maar mensen minder ziek maakt. Sommige ziekenhuizen melden zelfs dat eenderde van het aantal patiënten daar niet lag vanwege de coronabesmetting. De bezettingsgraad van de ziekenhuizen (verpleegafdelingen en intensive cares) is al twee jaar lang een van de belangrijkste pijlers waarop het coronabeleid van het kabinet is gebaseerd.

1009 mensen opgenomen

De afgelopen week werden 1009 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen, meldt het RIVM. ,,Daarvan was van 616 patiënten de opnamereden bekend, bij 39 procent was de opnamereden (nog) niet bekend”, schrijft de organisatie. ,,Covid-19 was de belangrijkste of één van de redenen van ziekenhuisopname bij 76 procent van de patiënten met een bekende opnamereden. Bij 59 procent was Covid-19 de belangrijkste reden van opname.”

Bij 24 procent van de patiënten was corona dus geen reden voor opname, de besmetting werd pas in het ziekenhuis ontdekt. Wel benadrukte minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) eerder in de Tweede Kamer dat het voor de behandeling en protocollen in het ziekenhuis weinig uitmaakt of iemand mét of door corona daar belandt: wie positief test, moet afgezonderd worden van andere patiënten en daar geldt dus het ‘coronaprotocol’. Die patiënten zorgen dus nog steeds voor extra druk op de zorg.

Het aantal mensen dat werd opgenomen in het ziekenhuis neemt toe. Afgelopen week waren het er dus meer dan 1000. Een week eerder waren er na correctie 951 opnames, en de week daarvoor 770. Omdat de cijfers over de oorzaak van de opname afgelopen week voor het eerst werden bijgehouden, is nog niet te zeggen voor welk deel de stijging in opnames van afgelopen week voor rekening komt van patiënten die pas in het ziekenhuis positief bleken.

Reageer of discussieer mee

Vond u RIVM: Kwart van nieuwe patiënten niet dóór corona in ziekenhuis, wel mét corona nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “RIVM: Kwart van nieuwe patiënten niet dóór corona in ziekenhuis, wel mét corona” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…