Zo’n 540.000 Nederlanders hebben vrijdag ineens geen geldig coronatoegangsbewijs meer. Dat komt omdat het kabinet een houdbaarheidsdatum voor het zogeheten groene vinkje invoert. De Tweede Kamer lijkt ermee in te stemmen, maar twijfelt nog wel.
Door de aanpassing krijgen miljoenen Nederlanders straks geen groen vinkje meer op hun CoronaCheckapp. Het kabinet wil de regels voor het coronatoegangsbewijs veranderen per vrijdag 4 februari, waardoor al direct 540.000 mensen niet meer zo maar naar bijvoorbeeld de bioscoop kunnen. De Kamerleden Pieter Omtzigt en Fleur Agema (PVV) willen dinsdag in een debat proberen daar nog iets tegen te doen.
Wie geen boosterprik heeft gehaald, krijgt straks geen groen vinkje meer als de laatste vaccinatie langer dan 270 dagen geleden is gezet. Zij moeten dan eerst weer een toegangstest doen om bijvoorbeeld een restaurant te kunnen bezoeken of alsnog kiezen voor een booster.
Ook voor mensen die helemaal geen vaccinatie hebben gehaald maar nu een zogeheten herstelbewijs hebben, verandert er het nodige. Nu is dat herstelbewijs voor mensen die corona hebben gehad nog een jaar geldig, die periode wordt ingekort tot 180 dagen.
Geldigheidsduur
Het kabinet scherpt de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs aan omdat bescherming door vaccinatie in de loop van de tijd afneemt, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. De Europese Commissie heeft aangedrongen op één geldigheidsduur voor alle landen. Toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kondigde de beperkte geldigheid in december al aan.
Voor de 8 miljoen volwassenen die wel al een boosterprik hebben laten zetten, verandert er vooralsnog niets. Hun toegangsbewijs blijft als het aan het kabinet en Brussel ligt overal onbeperkt geldig. Hetzelfde geldt voor jongeren tot 18 jaar. Zij hoeven niet per se een booster te hebben gehad om hun groene vinkje te behouden en zo ergens binnen te komen.
Boosterprik
De nieuwe regels kunnen veel Nederlanders in de problemen brengen. Ruwweg 5 miljoen volwassenen zijn wel volledig gevaccineerd, maar haalden geen boosterprik. De nieuwe geldigheidstermijn van 270 dagen gaat voor een deel van hen al meteen vrijdag knellen. Zo is veel zorgpersoneel vorig jaar al voor 1 mei volledig gevaccineerd, waardoor zij vanaf vrijdag mogelijk geen geldig coronatoegangsbewijs meer hebben. Volgens Kuipers hebben 540.000 mensen vrijdag ineens geen geldig bewijs meer.
De Tweede Kamer debatteert morgen met minister Kuipers over de coronaregels. Hoewel het erop lijkt dat een meerderheid de beperkte houdbaarheid van de QR-code steunt, hebben partijen wel de nodige vragen. Zo wijst D66-Kamerlid Wieke Paulusma op de gevolgen voor Nederlanders die op vakantie gaan en straks geen geldig coronatoegangsbewijs meer hebben. ,,Veel mensen zijn daar ongerust over.’’ CDA-Kamerlid Joba van den Berg zegt ‘het belang van eenduidige regels in Europa’ te snappen. ,,Maar wat zijn de nadelen als we daar als Nederland van afwijken?’’