Stemmen uit de muren moeten Franeker geschiedenis tot leven brengen

Stemmen uit de muren moeten Franeker geschiedenis tot leven brengen

Wie kan het verhaal van het stadhuis van Franeker beter vertellen dan de burgemeester die bij de bouw was? En wie weet beter hoe het was om te leven met Eise Eisinga dan zijn eigen vrouw? Om de geschiedenis in de stad aantrekkelijker te maken voor toeristen is een nieuwe audiotour opgezet: Stemmen uit de muren. “Beste Franekers! Geliefde medeburgers! Té lang hebben wij ons tevreden moeten stellen met een té bescheiden onderkomen voor ons stadsbestuur! Maar vanaf vandaag niet meer! Wij zijn een universiteitsstad! Een bestuurscentrum! En dáárom verdient Franeker een stadhuis van de hoogste statuur!”

Zo begint burgemeester Pieter Ens in 1592 zijn verhaal over de bouw van het stadhuis. Het is natuurlijk niet de echte Pieter Ens, maar zijn verhaal is ingesproken door Josse Pietersma, een van de medewerkers aan het project.

De sticker met een QR-code hangt aan de muur van het stadhuis. “Als je daar de camera van je telefoon bijhoudt, dan kom je op een website. Daar staat het fragment met Ens”, legt Pietersma uit. “Zo willen wij de geschiedenis bij de mensen brengen. Dat zij voor even in die tijd zelf leven.”

Er zijn 54 punten in de hele stad die een QR-code hebben. Eén daarvan is het Geuzegat, een tunnel aan de rand van Franeker. Daar doet poortwachter Ruurd zijn verhaal:

“Hè, wat!? Oh, dit gangetje hier! Ja dat noemen ze het ‘Geuzengat’. En er zijn inderdaad onverstanden die beweren dat dit een geheime gang was waardoor de Geuzen stiekem de stad in en uit konden sluipen. Maar zeg nou zelf! Wat is er in de goedigheid geheim aan zo’n gat in het bolwerk!? Zoiets zie je toch al van kilometers afstand!? Néé! Neem nou maar van mij aan dat dit gewoon een gangetje is voor mensen die een stukje land aan de overkant van het water hebben. Dan kun je gemakkelijk even op en neer.”

“Dit is dus ook zo’n voorbeeld van de geschiedenis”, stelt Pietersma. “Ruurd legt uit waarom die poort en die tunnel er zijn. Je kunt dat op een bordje erbij hangen, maar op deze manier zit er veel meer leven in. Hopelijk kunnen wij mensen enthousiast maken voor het verhaal van Franeker.”

De audiotour Stemmen uit de muur is sinds kort klaar. Toeristen kunnen die vanaf nu volgen.

Reageer of discussieer mee

Vond u Stemmen uit de muren moeten Franeker geschiedenis tot leven brengen nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Stemmen uit de muren moeten Franeker geschiedenis tot leven brengen” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…