Utrechtse gemeenten controleren handhaving QR-code: ‘Wij komen vooral mensen tegen die zich er netjes aanhouden’

Utrechtse gemeenten controleren handhaving QR-code: ‘Wij komen vooral mensen tegen die zich er netjes aanhouden’

PROVINCIE UTRECHT – Het eerste weekend waarin de versoepelingen van de coronaregels van kracht zijn, staat voor de deur. Maar hoe gaan Utrechtse gemeenten eigenlijk om met de controle op de handhaving van die QR-code? Uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat de meeste gemeenten uitgaan van de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers, sportclubs en culturele instellingen.

“De burgemeester heeft inmiddels diverse horecagelegenheden en ondernemers bezocht in de gemeente. Hij is trots op de manier waarop ze omgaan met de coronamaatregelen”, zegt communicatieadviseur Kicky Daoud. “De gemeente Vijfheerenlanden doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers en sportverenigingen om de controle goed op te zetten. De gemeente houdt steekproefsgewijs controles. Dat beleid is ongewijzigd.”

Een coronatoegangsbewijs (QR-code) is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Ook moeten mensen een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en in publiekebinnenruimtes zoals winkels en musea. Voor bioscopen, theaters en
horeca geldt dat als bezoekers hun mondkapje af kunnen doen zodra ze zitten.

In Houten is het beeld niet heel anders laat voorlichter Jeroen Pater weten. De boa’s doen hun normale werk en daar zijn de coronacontroles bij gekomen. “Boa’s lopen gewoon hun ronde en zien alles voorbij komen”, vertelt hij. “Als er een overtreding wordt geconstateerd wordt er eerst een waarschuwing gegeven. Als er dan weer een overtreding wordt geconstateerd volgt een bestuurlijke boete.”

Over het algemeen zegt Pater dat de gemeente het gevoel heeft dat iedereen goed meewerkt: “Men houdt zich er goed aan, de regels worden goed nageleefd. Wij komen vooral mensen tegen die zich er netjes aan houden.”

Eigen verantwoordelijkheid

Eemnes zegt ook dat het nemen van de eigen verantwoordelijkheid leidend is voor de gemeente. “Indien noodzakelijk zullen wij handhavend optreden”, zegt communicatieadviseur Marjolein Verhoeven. “Wij volgen hierin dezelfde handhavingsstrategie zoals wij deze tot op heden hebben toegepast. Hierbij zullen wij bij een overtreding eerst het gesprek aangaan.”

De gemeente Utrecht wil de precieze handhavingsstrategie voor zichzelf houden. Woordvoerder Marten Grupstra zegt wel dat er voldoende capaciteit is om te handhaven en dat er sowieso wordt gecontroleerd of er om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd.

Als het aan de regering ligt, is een vaccinatiebewijs met QR-code per 1 februari nog maximaal 270 dagen geldig en een herstelbewijs nog 180 dagen in plaats van een jaar. Wie al een herstelbewijs heeft, zal voor 15 februari merken dat er automatisch 6 maanden van de houdbaarheidsdatum worden afgesnoept.

Op deze manier wordt de geldigheid van het coronatoegangsbewijs gelijkgetrokken met andere Europese landen. Wie nog geen boostervaccin heeft gehaald (en zich niet voor ieder wissewasje wil laten testen), zal dat alsnog moeten doen.

Reageer of discussieer mee

Vond u Utrechtse gemeenten controleren handhaving QR-code: ‘Wij komen vooral mensen tegen die zich er netjes aanhouden’ nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Utrechtse gemeenten controleren handhaving QR-code: ‘Wij komen vooral mensen tegen die zich er netjes aanhouden’” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…