Verbazing over geldige QR-code ondanks positieve uitslag

Verbazing over geldige QR-code ondanks positieve uitslag

De QR-code van gevaccineerde mensen blijft gewoon geldig, ook als iemand positief wordt getest. Verbazingwekkend, vindt prof. Bert Niesters.

Het aantal coronabesmettingen stijgt snel. Voor het eerst sinds juli meldde het RIVM woensdag meer dan 4000 gevallen op één dag.

Tot verbazing van prof. Niesters van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijven QR-codes na een positieve test gewoon groen. „Als ik met mijn vrouw bijvoorbeeld uit eten ga in een restaurant, kan ik er niet zo maar vanuit gaan dat de mensen om me heen niet besmettelijk zijn.”

De QR-code zou op ‘rood’ moeten springen bij een positieve test, betoogt Niesters. „Een QR-code moet een hoge mate van betrouwbaarheid garanderen. Nu kan iedereen die na vaccinatie positief is getest, gewoon naar een festival of met een vliegtuig.” Volgens een GGD-medewerker zou iemand bij een positieve uitslag zelf de QR-code moeten aanpassen, stelt Niesters. „Alleen weet ik niet hoe ik dat zou moeten regelen.”

België maakt QR-codes wel ongeldig als corona wordt vastgesteld. „België heeft het beter geregeld dan wij”, stelt Niesters. „Overheid en ICT is in Nederland geen goede match.”

Bescherming van de privacy vindt de microbioloog/viroloog uit Groningen een slecht argument om de QR-code niet aan te passen. „Willen we nu van de pandemie af of niet? Ik maak me grote zorgen over de stijgende coronacijfers.”

Stapt Niesters daarmee niet te gemakkelijk heen over een aantasting van de privacy? „De overheid wéét al alles van ons. Als ik me laat testen, moet ik me toch ook identificeren met mijn BSN-nummer? De privacy is heilig, daar heb ik alle begrip voor, maar de overheid heeft ook de taak ons te beschermen. Het ministerie mag mij wel uitleggen waarom dit vanwege privacy niet kan worden aangepast, zodat ik het ook begrijp. Nu is het vertrouwen in de QR-code en het gebruik van de app twijfelachtig.”

Het herstel- of vaccinatiebewijs blijft inderdaad geldig als iemand positief is getest op corona, bevestigt het ministerie van Volksgezondheid. „De overheid kan de QR-code niet ongeldig maken.”

Iedereen die een geldige QR-code wil, moet zelf een app downloaden en middels DigiD een vaccinatie-, test- of herstelbewijs opvragen. De QR-code hiervan wordt lokaal, op de mobiele telefoon opgeslagen. Bij gebruik van de QR-code aan de deur van bijvoorbeeld een restaurant maakt de app niet opnieuw contact met de servers van de overheid om te controleren of het bewijs nog geldig is.

„Het is een bewuste keus dat de overheid niet op afstand QR-codes kan aanpassen”, legt de woordvoerder uit. Om de privacy te beschermen en om te voorkomen dat de overheid iemand zou kunnen volgen. „Gegevens die de overheid niet heeft, kunnen ook niet uitlekken.”

Niet gekoppeld

De database van de GGD met positief geteste personen is om die reden niet gekoppeld aan de database van het RIVM over wie wel en niet zijn gevaccineerd. Technisch is dat mogelijk, maar het kabinet kiest daar niet voor. „Privacy is op nummer één gezet.”

Restaurantbezoekers kunnen er daardoor niet zonder meer vanuit gaan dat andere gasten niet besmettelijk zijn. Iedereen heeft volgens de woordvoerder hierin echter een eigen verantwoordelijkheid om thuis te blijven en in quarantaine te gaan bij een positieve test.

Geef jij QRcode-maken.nl een sterretje?

0 / 5

U gaf ons een

Start een discussie of discussieer mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

5 coole manieren om een gegraveerde QR-code op materialen te gebruiken

Corona blijft rol spelen in stembureaus: kuchschermen, mondkapjes en desinfectiepalen bepalen het beeld

Rutte doet oproep tot verbroedering: ‘Laten we als land weer naast elkaar gaan staan’

Engeland schaft thuisisolatie af voor mensen met corona

hoe een QR code maken

Het maken van een QR code of het genereren van een QR code is gratis. Er zijn diverse websites waarbij het maken van een QR code gratis wordt aangeboden. Echter na een x aantal keer dat de code gescand wordt moet je gaan betalen, dat is bij ons niet zo. Bij QR code maken, is het maken van een QR code gratis! Ook de aantal scans is en blijft compleet gratis! Daar blijft het niet bij, wij werken samen met 168X.nl waarbij je een verkorte link (een dynamische link voor een dynamische QR code) geheel gratis kunt aanmaken. Wil je die link aanpassen maak je eenvoudig gratis een account aan.

De foto aan de rechterkant is niet van ons: Photo by hitesh choudhary from Pexels.

Hoe een QR code scannen?

Dit is geen abnormale vraag, want deze vraag wordt vaak gesteld door een wat ouder publiek. Op de meeste telefoons (recent van 2 tot max 3 jaar) hebben een scan functie op de camera app. Wanneer je de camera app opent en je richt de telefoon lens naar de QR code, dan krijg je een melding of je de informatie wilt bekijken.

Het is eenvoudig om te scannen, bij de wat recentere iPhones staat het icoon al klaar waarbij je niet eens hoeft in te loggen. Dus het scannen van een QR code is heel eenvoudig.

Ohh, de foto aan de linkerkant,.. niet van ons: Photo by Ylanite Koppens from Pexels.

QR-code toepassingen en vele voorbeelden QR-codes

QR code maken voor de horeca

QR code in het onderwijs

QR code voor de Horeca

QR code maken met logo

QR code voor een app

QR code reclame

Waar staat QR-code voor?

QR staat voor ‘Quick Response’. Door de code te scannen krijgt de gebruiker ‘snelle toegang’ tot informatie. Het eerste QR-codesysteem werd in 1994 uitgevonden door een dochterbedrijf van het Japanse Toyota. Ze hadden een manier nodig om voertuigen en onderdelen tijdens de productie nauwkeurig te kunnen volgen. Om dit te bereiken werd een soort barcode ontwikkeld.

Menu
Mobiele versie afsluiten