Hoe streng gaat de horeca in Limburg om met de verplichte controle van de QR-code? L1 nam de proef op de som door een aantal horecazaken in Heerlen, Venlo en Maastricht te bezoeken. Bij het overgrote deel konden we zonder controle naar binnen. Van de 24 horecazaken die we bezochten, werden wij bij vier zaken gecontroleerd op een QR-code.
Maastricht controleert de QR-code het best, Venlo controleert de QR-code het slechts
In Heerlen was er geen controle op de QR-code bij zeven van de acht bezochte horecagelegenheden. In Maastricht werd het best gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Drie van de acht verschillende horecazaken vroegen naar de QR-code. In Venlo werd bij geen enkel bezoek gevraagd om de pas.
Reactie horeca
Wij hebben de horecaondernemers die op de beelden te zien zijn geconfronteerd met onze bevindingen. Een aantal ondernemers geeft aan dat het om incidenten gaat. Ook wordt er gezegd dat het soms niet lukt om te controleren.
“Mensen wachten niet en lopen dan gewoon door”, aldus ondernemer Nick Mertens uit Maastricht. Daarnaast geeft hij aan het beleid niet helemaal te snappen. “In een winkel of supermarkt kan je zo naar binnen en wij moeten controleren.”
Roy Deguelle, een horecaondernemer uit de provinciehoofstad, is tevreden dat de proef bij hem geslaagd is. Hij is namelijk tijdens het eerste weekend op de vingers getikt. “We hebben toen een officiële waarschuwing gehad.” Nu zit er standaard een medewerker van 12:00 tot 00:00 uur om de controle uit te oefenen.
De Venlose horecaman Erik Schreurs baseert zijn beleid over hetgeen wat zijn burgemeester Antoin Scholten heeft aangegeven. “We controleren structureel, maar als je op het terras zit en je moet naar het toilet dan checken we het niet. Onze burgemeester heeft gezegd dat dat niet hoeft. Je moet niet op alle slakken zout leggen.”
Ook horecaondernemer Marc Hesselman is het eens met collega Schreurs. “Ik ga ervan uit dat mijn personeel gewoon controleert. Maar Scholten heeft ook gezegd dat we ons gezond verstand moeten gebruiken. En dat doen we ook.”
QR-code voor Toiletbezoeken
Scholten gaf eerder aan dat hij niet actief zou controleren op toiletbezoeken, waar volgens de regels een QR-code getoond moet worden. “Ik vind in die zin dat je er pragmatisch mee om moet gaan. Als je naar de wc gaat vind ik dat een andere situatie dan wanneer je in de horecaonderneming plaats neemt. Mij gaat het vooral om horecazaken die stelselmatig zeggen: ‘Ik controleer niet’. En die moeten begrijpen dat ik moet zeggen, dan moet die zaak dicht.”
De burgervader gaf donderdag ook aan dat de demissionaire minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus in een brief aan de burgemeesters heeft laten weten dat de controle op de pas beter moet. “Als ik echt merk dat horecaondernemers niet willen controleren dan heb ik, ook met de brief van de minister, geen andere keus om te zeggen dat we de horecagelegenheid gaan sluiten.”