Vijf vragen over het gele vaccinatieboekje

Vijf vragen over het gele vaccinatieboekje

Vanaf vandaag zetten alle GGD’s een stempel in de gele inentingsboekjes als gevaccineerden daar bij de priklocatie om vragen. Maar wat houdt dit document nu precies in? Vijf vragen over het gele boekje.

Allereerst: wat is het gele vaccinatieboekje?
Het is een internationaal geaccepteerd inentingsbewijs en bestaat al sinds 1983. Het gele boekje wordt gebruikt voor het registreren van reisvaccinaties, zoals het hepatitisvaccin. Het kan als vereiste gesteld worden voor het bezoeken van bepaalde landen waar reizigers een verhoogd gezondheidsrisico lopen.

Hoe kom ik aan het gele boekje?
Het is online te bestellen bij uitgever SDU voor 8,70 euro inclusief btw. Normaal gesproken neemt de levertijd drie tot vijf werkdagen in beslag. De uitgever waarschuwt dat de levering door de grote drukte momenteel langer kan duren. De laatste dagen werden tienduizenden gele boekjes besteld, terwijl SDU normaal gesproken in één jaar 300.000 exemplaren produceert.

Kan ik vaccinaties alsnog laten bijschrijven in het gele boekje?
De GGD’s schrijven de coronavaccinatie ook achteraf bij. Dat kan als je voor je tweede prik gaat. Neem dan wel het registratiebewijs van de eerste prik mee. Heb je beide prikken al gehad? Houd dan de website van je regionale GGD in de gaten. Daarop verschijnt informatie over de tijdstippen waarop de vaccinatie alsnog kan worden bijgeschreven.

Is het gele boekje een rechtsgeldig coronavaccinatiebewijs?
Slechts enkele landen in Europa erkennen het vooralsnog als vaccinatiebewijs. Volgens het ministerie van VWS zijn er geen internationale afspraken over het gele boekje als coronavaccinatiebewijs. Ook het kaartje of papier dat je na je vaccinatie als bevestiging meekrijgt, is geen officieel bewijs. Dat is slechts voor je eigen administratie.

Komt er een ander geldig reisdocument?
Vanaf volgende maand gaat het zogenoemde Digitaal Groen Certificaat (DGC) in alle EU-lidstaten gebruikt worden als digitaal reispaspoort. Als iemand volledig gevaccineerd is, net negatief is getest op corona of het afgelopen half jaar met het virus besmet is geweest, dan genereert de app een QR-code die in heel Europa gescand kan worden. Springt het scherm op groen, dan mag je verder reizen. Het blijft voor de scanner overigens geheim of je je hebt laten inenten, een negatieve test hebt afgelegd of eerder besmet was met corona.

Reageer of discussieer mee

Vond u Vijf vragen over het gele vaccinatieboekje nu een leuk artikel laat het hier weten. Wij doen onze uiterste best om nuttige informatie te verzamelen. Dit artikel “Vijf vragen over het gele vaccinatieboekje” mag u delen met anderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Wist u dit?

Een QR code maken is gemakkelijk snel en simpel. Een QR code is handig voor de horeca, zo kan men op afstand bestellen. Een QR code is handig om kleine betalingen te ontvangen na scannen van een QR code. Er zijn zo veel meer toepassingen te vinden op deze website waar een QR code handig voor zou zijn.

Hoe QR-codes de naamsbekendheid vergroten
Merkbekendheid is uiterst belangrijk voor bedrijven om hun eerste connecties met klanten te leggen en de waarde van hun merk te begrijpen. Door een sterke merkidentiteit op te bouwen en deze te gebruiken om de bekendheid van uw merk te vergroten, zullen uw producten en diensten zichzelf uiteindelijk op de markt brengen – allemaal dankzij de erkenning die uw merk heeft verdiend. Lees verder…